sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Salppurin kisat eilen ja 1936.

Voisin laittaa pääni pantiksi, että kisojen iltajuhla vuonna 1936 ja eilen olivat hiukan erilaiset.

Edellisen kerran olen ollut kisoissa jotakuinkin 10 vuotta sitten. Eilen tuli taas tilaisuus mennä, mutta koska oma rauha ja yksinäisyys kotona voitti, menin vasta ilotulituksen aikaan illan konsertteihin.
Illan saldosta sanon, että Matti Nykänen ei osaa laulaa, Matti ja Teppo näyttävät ihan samoilta kuin lapsuudessani ja Yö-yhtye oli muuttunut siitä kun näin sen viimeksi legendaarisella Kasisalilla 80-luvulla.
Lisäksi kannattaa mainita, että yleisöstä olin niiden viiden selvän joukossa.

Vintiltä löytyi taannoin vertailuksi  vuoden 1936 kisaohjelma.
Ensimmäiset kisat käytiin Salpausselällä jo 1923.

Lajit kutakuinkin samoja kuin nykyäänkin. Mäkihypyssä oli vielä silloin erikseen kansallinen alle 18-vuotiaiden sarja. Palkintojen jako on ollut erillinen maksullinen tilaisuus.
Muuta mainitsemisen arvoista on Lahden Seurahuoneen puhelinnumero. Puhelimeen nimihuuto Seurahuone, niin keskus yhdistää. Tämä selvisi Seurahuoneen omasta mainoksesta.
Kisaohjelman yhteydessä vintiltä löytyi samalta vuodelta linja-autojen aikataulut.
Matka täältä kylältä kaupunkiin on vienyt n. 1,5 tuntia. Hintaa erään toisen dokumentin mukana matkalla on  ollut 22 silloista markkaa. Sitä en tiedä onko tuo yhdensuuntainen hinta vai meno paluu.
Paikka matkalle on pitänyt varata etukäteen telefoonilla numerosta Lahti 816.
Metkaa on ollut matkustaminen sen ajan kalustolla ja teillä, luulisin.

Viikonloppuna olikin aikaa penkoa lisää näitä vintiltä löytyneitä menneisyyden dokumentteja. Lisää postauksia niistä on luvassa ensi viikon aikaan.
Keväistä viikkoa kaikille!

11 kommenttia:

 1. Hih..loistokas ja mielenkiintoinen hyvän tuulen postaus!

  VastaaPoista
 2. Voi että, kiehtovaa! Ai ottaako joku vielä Matin laulamaan, luulin, että sen laulajanura oli jonkun 90-luvun yhden vuoden villitys! Ja Matti aj Teppo... joo, yhdyn mielipiteeseen, ja totta - ei Lindholmin posket enää ole niin siloiset :-D Mitenkä se aika kuluukin, ja toisia kuluttaa, toisia ei?
  Kiehtovia nuo vanhat lehtiset ynnä muut, en ollut tajunnutkaan että olette sielläpäin maailmaa. Äitini koko suku on Lahden tietämiltä.

  VastaaPoista
 3. Ihan museotavaraa löytyy teidän vintiltä!

  VastaaPoista
 4. Muistatko kisajuhlat silloin 80-luvulla? Colaa Sprite pullosta ja Spriteä Cola pullosta? Mitä lie muuta oli seassa? Naapurissa istuvan pojan omat kaljat takavarikoitiin. Kyllä me oltiin ovelia!!!

  VastaaPoista
 5. Mä olen muuten ollut Salpurilla Olof Palmen murhan aikoihin. Muistan kun kisapaikalle saavuttaessa oli Ruotsin lippu puolitangossa.

  VastaaPoista
 6. Ihan parhaita nää vanhat aarteet! Näistä tulee hyvä fiilis. :)

  Ihanaa on myös se, että olet nähnyt livenä Matti Nykäsen! ;)

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  -Päivi-

  VastaaPoista
 7. Leena: Oma aika saa mielen lennokkaaksi :))

  Saila: Minä olen Lahdesta syntyjäni, nyt asutaan pienen mutkan takana. Ja minähän en tietysti ole vanhentunut yhtään :D

  Sirkku: Niin löytyy, tosi hauskoja juttuja ja paljon historiaa.

  Pirpana: Hysssss! Kaikkea ai kannata muistella :)))

  nanna: Teininä siellä tuli oltua joka vuosi. Koulussa vielä myytiin sellaisia koululaislippuja. Onneksi isä ja äiti ei olleet paikalla...

  Päivä: Joo, mä olen aaaaaina halunnut nähdä Nykäsen Matin laulavan! Mies kertoi että oli laulanut kisojen jälkeen montussakin... Ehkä hyvä etten ollut vielä paikalla :DD

  VastaaPoista
 8. Voi ihana, mitä vanhoja juttuja. Noita on mielenkiintoista penkoa!!

  VastaaPoista
 9. Nämä on niin helmiä! Jään odottelemaan lisää:)

  VastaaPoista
 10. Oon niin kateellinen tuosta teidän vintistä, aina niin kivoja löytöjä menneestä. ;)

  Osanottoni pappasi johdosta!

  VastaaPoista
 11. Hei,

  oman äitini kertoma tarina syntymästäni liittyy juuri Salpasselän päättäjäisiin. Äiti oli viimeisillään. Isä ja Pappa lähtivät illalla katsomaan mäenlaskua ja ilotulitusta ja ilmeisesti vähän lämmikettä mukana. Aamulla miehet ihmettelivät mihin kahvinkeittäjä oli hävinnyt. Olisi tarvittu vähän hiukopalaa. No, minä olin syntynyt yöllä ja kaupunkihan oli Lahti.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)