tiistai 25. kesäkuuta 2024

Pioneja siemenestä

 Satuin vuonna 2019 Suomen Pioniseuran pisteelle Lahden Pihapiiri-messuilla. Heillä oli myynnissä Amerikan vaihtona tulleita siemeniä, viisi pussia kympillä. Ostin erän ja kylvin siemenet. Osa iti ja suurin osa ei tietenkään. Itäneistä siemenistä sain muutaman taimen ja siirsin ne maahan. Viime kesänä kukki ensimmäinen, ja tänä kesänä kaksi lisää. 

Ensimmäisenä kukki valkoinen, suurikukkainen pioni. Se on sanoisinko, löyhästi puolikerrottu. Oikein kaunis, mutta helteiden takia kukinta oli hetkessä ohi.

Seuraava pioni olikin sitten lottovoitto. Juuri minun puutarhani väriä. Nupun ollessa kerällä, on väri sekoitus vaaleanpunaista ja persikkaa. Kukka avautuu hennon vaaleanpunaisena ja on melko tiheään kerrottu.
Kukinnan edetessä väri haalistuu ollen lopulta lähes valkoinen. 
Tämä pioni näyttäisi tekevän sivukukintoja. Tässä yksi sivukukinnon kukka. Tästä taisi tulla kertaheitolla lempipionini. Sille voisi antaa nimen 'Katja'. Pioni on kestänyt todella hyvin sateet ja helteet, se kukkii pitkään. Pysyy melko hyvin pystyssä mikä on plussaa sekin.


Kolmannen pionin kukinto oli mennä kokonaan ohitse. Enpä olisi uskonut, että moinenkin itää. Täytyy sanoa, että jos tykkään kahdesta edellisestäkin, niin tykkään tästäkin. Tosin tämä on ensikukinta, seuraava kukinta voi olla hieman erilainen kun pioni kerää ikää ja voimia lisää. 
Olin säästänyt siementen emotaimien tiedot. Ne ovat yllä. Siitä jokainen voi arvailla mistä emosta siementaimeni ovat lähtöisin. Nimilaput menivät jo kylvövaiheessa sekaisin, joten emot jäävät pääosin varvailujen varaan.

Tämän kokeilun perusteella, voisin kasvattaa uudelleenkin pioneja siemenestä vaikka se ei olekaan mitään lyhytjänteisen ihmisen puuhaa. Siementen ostosta kukintaan kesti 4 - 5 vuotta. Vaan kaunista kannattaa odottaa.


lauantai 22. kesäkuuta 2024

Oivan viikko

 Hirmuisen raskasta on ollut. Ensin tein kovasti puutarhatöitä, oli kuulemma tulossa paljon vieraita. Paljon en myyriä saalistele, ne tietää säikkyä pois ihan vain ulkomuotoni perusteella. Sen takia isoveli Jalo saalistaa mieluummin naapurissa. Sinne mulla ei ole lupa mennä, niinpä pysyttelen ihan tässä omassa pihassa myyrien kauhuna.

Piti tarkistaa kaikki paikat ennen niiden vieraiden saapumista. Hyvin oli palvelija työnsä tehnyt, tosin mun mielestä tästä mun suuresta työmäärästä olis pitänyt tulla enemmän herkkutikkuja palkkana.
Kun olen rohkea kissa, olin ihan vain ihailtavana suuren vierailijapäivän aikana. En toki koko päivää etteivät liikaa saa ihastella kaunista turkkiani. Muistin myös levätä ja antaa silittää. Kovasti sain lepertelyä ja kehua. Ihmiset ovat sitten hassuja. Kaikki eivät uskoneet, että olen vasta pentu kun olen niin komea.
Kasvihuoneeseen on tullut kiva lepopaikka, ihan vaan kissoille tarkoitettu pehmeä vilttikin laitettu. Tosin juoma- ja ruokakupit puuttuvat. Miten kiva olisi nauttia lounas kasvihuoneessa. Palvelijan mielestä kissat syövät sisällä talossa mikä on ihan epäreilua, koska itse syö kasvihuoneessa.
Puuhun osaan kiivetä todella hyvin. Kuvassa en ole tippumassa, vaihdoin vain asentoa ja palvelija otti kuva just huonolla hetkellä, kyllä te tiedätte.
Tässä pyydettiin poseeraamaan pionit taustalla. Mun mielestä kyllä kissat tuoksuu paremmalta kuin yksikään pioni, ja näyttää kauniimmalta. Kuva olisi ollut parempi vain kissalla, etenkin raidallisella kissalla.
Nyt on kuulemma joku keskikesän juhla. En tiedä mikä se sellainen juhla on, ettei grillistä tipu mitään kissan suuhun. Ei edes yhtä pientä lihan- tai makkaranpalaa. Pitää siirtyä sisälle haukkamaan pari herkkuraksua, osaan olla sillai ihana, että aina joku heltyy antamaan raksun kun sopivasti kurisen ja katson silmiin.

Hyvää juhannusta kaikille!




torstai 20. kesäkuuta 2024

Kasvimaan uudistuksia

Kasvimaa on tarkoitus uudistaa parin vuoden kuluessa. Lisää lavakauluksia, huoltokäytävät uusiksi ja maa-artisokan puolittainen hävitys. Siinä pääasialliset muutokset.

Sain pari viikkoa sitten kasvimaalle toisen betonirenkaan. Se ei siirtynyt kuin kymmenisen metriä, mutta silti tarvittiin traktori avuksi ja rengas kiersi matkan navetan takaa, lähempää se ei mahtunut kulkemaan. Renkaassa on pohja joten pohjaan tehtiin reikä. Siinä kasvaa tulevaisuudessa jotain yksivuotista. 

Viime viikolla sain toisen asian edistymään. Ylälohkon rinteen puoleinen reuna on ollut hankala pitää siistinä. Siihen tuli muutos. Nostin kaikki vanhat puolilahot räsymatot pois. 

Tässä vielä reuna toisesta suunnasta ennen siistimistä. 

Ja tässä lopputulos. Reuna on kantattu. Musta muovi peittää tulevaa istutusaluetta. Se on suunniteltu ainakin ensialkuun päivänliljojen tilapäiseksi kodiksi kunhan saan ensi vuonna käynnistettyä luumulehdon täydellisen uudistuksen.

Siihen mahtuu pitkä rivi päivänliljoja ja muutakin luumulehdosta pelastettavaa kasvia. Tuon pitkän kiven kohdalle tehdään kiviportaikko josta pääsee kulkemaan kasvimaalle.

Maa-artisokkaa kasvaa kahdessa laatikossa kuvan etureunassa. Kaivoin keväällä oikeanpuoleisen laatikon tyhjäksi ja annoin artisokat eteenpäin. No kuten kaikki maa-artisokkaa kasvattaneet tietävät, ei asia ole niin yksinkertainen. Laatikosta pukkaa edelleen versoja, kauniin vihreitä ja elinvoimaisia. Nypin versot pois sitä mukaa kun niitä tulee. Päälle laitoin härkäpapua, koska niiden välistä on helppo nyppiä maa-artisokan alkuja pois. Laatikon voi peittää härkäpapujen kasvukauden jälkeen ja ottaa käyttöön myöhemmin ensi kesänä.
Seuraava muutos lähti käyntiin tällä viikolla. Kiinalaisen portin takana oli maassa nurmikkoa rajaamassa hirret. Ne alkoivat olla täysin lahot joten sietivät lähteä. Tilalle tulee kivet ja samalla poistuu nurmikko. Hirsien alta löytyivät vanhat tiilet jotka olivat aikoinaan käytävää rajaamassa. Jätän tiilet kivien alle. Nurmikon päälle tulee kangas ja haketta jota on ennestään kasvihuoneen edustalla. 

Näin helpotan taas hivenen ruohonleikkaajan työtä ja samalla omaanikin.
 

keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Hankintoja

 Hyvin maltilliset ovat olleet tämän vuoden taimiostokset. Osa uusista taimista on itsekasvatettuja, mutta  nyt ei mennä niihin. Kävin kesän alussa Mustilan arboretumin taimimyynnissä samalla kun noudin tilaukseni Viherpeukaloilta. Onneksi muuten noudin tilaukseni, olivat laittaneet väärän kärhön tilaukseeni. Kun huomautin asiasta, sain vain tylysti annetun kehoituksen tarkistaa mitä olin tilannut. Tarkistin ja edelleen uskalsin väittää saaneeni väärän kärhön. Tämän jälkeen suostuivat tarkistamaan asian ja huomasivat saman kuin minäkin. En yleensä ole palvelun suhteen kovin vaatelias, mutta tällä kertaa laittoi kyllä hivenen nyppimään. Sain sentään pahoittelut ja kärhö vaihdettiin oikeaksi.

Tällainen oli otettava kokeiluun Mustilan arboretumista. Kasvupaikan löytäminen oli haastavaa, sillä on varauduttava siihen, että kasvaa oikeasti puuksi. Taimesta en hoksannut ottaa kuvaa, kovin pienihän se on vielä. 
Sinikämmen joka tekee tummahkot liilat kukat, no ihan pakko saada vaikka valkoinenkin on vielä hankkimatta. Tämäkin sieltä arboretumin kahvilan taimimyynnistä. 
Sieltä varsinaisesti taimimyymälästä en tehnyt kuin yhden taimiostoksen. Löysin uuden kääpiökurjenmiekan jollaista minulla ei vielä ole.
Uusi päärynäpuu ei liity millään tavoin edelliseen retkeen. Mieheni on toivonut jo pitkään punalehtiruusun hävitystä. Se on käynyt omassakin mielessä sillä paikalle kävisi paremmin kolmas päärynäpuu. Se oli tuumasta toimeen, ruusu lähti lopulta kevein mielin sillä sitä löytyy toinenkin taimi navetan kulmalta.
Saunan takana kasvaa nyt kolme päärynäpuuta. Vasemmalta lähtien vanhin puu 'Mlievskaja Rannaja' kukkii vuosittain, mutta ei tee hedelmää pölytyksen puutteen takia. Keskellä on uusi puu ' Tshizhovskaja' ja se on toivottavasti hyvä pölyttäjä edelliselle. Kolmas puu oikealla on 'Suvenirs', joka ei ole kukkinut vielä koskaan. Suvenirs pitää leikata ja katsoa auttaako se kukintaan. Sen kasvutapa on ollut alusta alkaen hyvin erikoinen ja kitulias. Lian lähellä kasvava koivu voi myös vaikuttaa asiaan.

Mutta palataan vielä retkeeni. Viherpeukaloiden tilaus sisälsi 'Ruby' alppikärhön, kirjoangervo 'Genpei' 6 kpl, koreakotakuusaman nana variegata, tarhakotakuusaman 'Bristol Ruby' ja isabellansyreenin 'Miss Canada'. Näiden lisäksi ostin myymälästä lisää päivänliljoja. Lisäksi sieltä löytyi pieniä todella edullisia alle neljän euron syreenintaimia. Niistä ostin kiinansyreenin, joka minulla on ollut joskus, menetin sen jonain tappotalvena. Toinen syreeni on lajiketta 'Maidens Blush' ja kolmas syreeni lajiketta 'Nadezhda'. Saapa nähdä miten menestyvät meillä.

Sokerina pohjalla. Satuin Prismaan kun siellä oli kaikki puut - 30 % tarjouksessa. Tietysti siellä sattui olemaan myös 'Royalty' koristeomenapuu jota olen havitellut. Olihan se ostettava. Kotona sitten pähkäilin mihin sen istutan. Arboretumista löytyi paikka kunhan ensin kaivoin siitä kukkavuorenpihlajan pois. Pihlaja ei ole viihtynyt, on aina täynnä kirvoja ja kasvoi kituen. Pihlaja siirtyi rosarion murheeksi ja niin hänen kuninkaallinen korkeutensa löysi uuden paikkansa.

Tällä hetkellä onkin hyvä tilanne, ei yhtään kasvia istutettava, muutama siirto on edessä mutta niillä ei ole mitään kiirettä.



tiistai 18. kesäkuuta 2024

Avoimien puutarhojen jälkeen

 Kiitos kaikille puutarhavieraille. Teitä oli taas ennätysmäärä, yli 100 autollista. Pysäköinninohjaus oli aivan ehdoton, onneksi olimme raivanneet tien varteen lisää parkkitilaa. Kahvilaan tarvittiin kolmas henkilö ja itse hoidin aluksi taimimyyntiä enkä ehtinyt kierrellä ja esitellä puutarhaa kuin ihan lopussa. Tarvitaan siis vielä yksi myymään taimia puolestani.

Ihastuneita kommentteja riitti, paljon oli kysymyksiä, muutama uusi idea ja jokunen inspiraatio. Puutarhaharrastus on tarkoitettu jaettavaksi, ei vain omalle silmälle, se on tämän parasta antia. 

Oiva yllätti, se esittäytyi vieraille ja jopa nukkui keittiön sohvalla kesken kiireisimmän ajan. Se antoi lapsivieraiden silittää itseään, kieri kasvimaan oljilla ja oli kaikin puolin edukseen. Oivallinen puutarhakissa vaikka ei osaakaan metsästää myyriä. 

Silloin kun väsyttää, niin nukutaan vaikka ympärillä olisi täysi vilinä ja vilske.
Sitruunainen mustikkapiirakka loppui ensimmäisenä. Juustokakut toisena.
Salin näkymä jonka kahvilavieraat näkivät ensimmäisenä. Ehdin kuin ehdin pestä ikkunat ennen avoimia, kiitos kesäloman.
Kukka-asetelmiin yhdistin puutarhan kukkia (laukat), kaupan kukkia (neilikat) ja ojanpientareiden löydöksiä.
Kupariheisiangervot olivat täydellisessä kukassa, niitä ihasteltiinkin paljon. Ja minä kehuin niitä, helppohoitoisia pensaita jotka viihtyvät monenlaisissa olosuhteissa.
Tämä oli yksi päivän kuvatuompia iiriksiä. Sain monta kyselyä sen jakotaimista. Lupasin myyntiin ensi vuonna, kasvusto on jo aika runsas ja sopii jaettavaksi. Nimeä tällä kaunottarella ei ole.
Uuden kasvihuoneen ympäristöstä tykättiin. Tänä vuonna ei ollut kylpyammetta, se on jäänyt vakituiseksi asukkaaksi saunalle. Jos haluan puutarhaan vielä ammeen. joudun ostamaan toisen. Etualan maksaruohon taimet olivat myyty hetkessä. Se on ihana, tykkään kuin hullu puurosta vaikka sen kasvua saakin rajoittaa.


Suurin osa pioneista ehti avata nuppunsa sunnuntaiksi. Niitäkin katseltiin paljon. Harmi, että osa lajikkeista on ollut vääriä, enkä tiedä niiden nimiä kuten tämän punaisen kaunottaren. Sen takana oleva överipioni on 'Rasberry Sundae', sen lajike oli monelle vieraalle täysin uusi.

Eilen otin puutarhassa rauhallisesti ja aloitin suunnitellut kasvien siirrot, tälle päivälle oli luvassa hyvää vesisadetta ja se piti hyödyntää vaikka kastelin kaikki siirrot ja uudet taimet hyvin. Sade alkoi jo illalla, jatkui yöllä ja edelleen. Harvoin saa sade näin onnelliseksi, puutarha on taas kerran pelastettu kuivuuden kynsistä.


perjantai 14. kesäkuuta 2024

Tekemistä on riittänyt

Olen yrittänyt olla kaiken liikenevän ajan puutarhassa. Olen kantannut, kitkenyt, kaivanut jakotaimia, leikannut kuivia oksia, kastellut, istuttanut ja taas kitkenyt. Tykkään siististä puutarhasta, mutta sen pitää olla siisti etenkin Avoimiin puutarhoihin sunnuntaina. Nyt puutarha on valmis, enää pitää leipoa kahvilaa varten. Siihen olen varannut lauantaina ja sunnuntaiaamun.

Postauksen aiheita olisi vaikka kuinka, jätetään niitä ensi viikolle kun aikaa on enemmän. Nyt sekalaisia kuvia sieltä täältä.

Ostin viime vuonna Mustilan taimipäivästä vaaleanpunaisena kukkivan enkelinperhoangervon. Se on ehkä hiukan ahtaassa kohdassa, siirretään myöhemmin toisaalle. Ihan vieressä kasvaa samaisena päivänä hankittu valkoinen näsiä, se saa jäädä mutta angervo siirtyy.
Väinönputken siemenkasvatukset selvisivät talvesta hienosti. Kaksi taimea kukkii parhaillaan tiilikasvihuoneen vieressä. Kolmas ei kuki, mutta on hengissä. Näistä pitää muistaa kerätä siemenet talteen jotta saan uusia taimia, väinönputki kun kuolee kukkimisen jälkeen. Sen siemenet ovat joidenkin pikkulintujen herkkua, viimeksi kun pensas kukki, linnut tyhjensivät kasvin siemenistä parissa päivässä.
Pioniaika on alkanut. Tässä kukkii 'Rasberry Sundae' ja nimetön tummempi punainen. Se sopii hyvin yhteen taustan punaisten kirjolupiinien kanssa. Joten vahingossa saatu väärä lajike ei ollut tässä kohtaa suuri tappio.
Vaihdoin lehtikompostin sisällön laatikosta toiseen. Samalla sain toisesta laatikosta kaavittua viimeiset lehtimullat käyttöön. Enimmillään lehdet maatuivat tuossa kolme vuotta. Seassa oli paljon vaahteran lehtiä jotka hidastavat prosessia. Hidas prosessi ei itseäni haittaa, minulla on aikaa odotella hyvää multaa.
Suoja-aidanteeksi istutetut saarnivaahterat kasvavat hitaasti. Näiden kanssa en malttaisi odottaa. Tuulensuojaa ja varjostusta tarvitaan mieluiten heti. Nyt huomasin uutta vuosikasvua tässä korkeimmassa saarnivaahterassa peräti 35cm. Uskalsin ottaa niiltä jänisverkot pois, ehkä tähän aikaan vuodesta jänikset eivät uskaltaudu pihapiiriin.
Sedum ochroleucum 'Red Wiggle' kasvaa kohisten. Siirsin sitä kokeeksi paikalle jossa kasvaa siirretty juhannusruusu. Tämä maksaruoho saisi peittää alan ennen kuin ruusu ehtii sen tehdä. Kuvassa näkyy parin vuoden kasvu ja olen tuohon istuttanut yhden taimen jonka jaoin kolmeen pieneen osaan. Olen joutunut kitkemäänkin pois sillä en halua, että se peittää liikaa hiekkakäytävää tai liljoja. Kotiloita maksaruoho ei ole kerännyt, se on siihen liian auringossa.

Mukavaa viikonloppua puutarhassa ja jos ehdit, poikkea kylään sunnuntaina.
 

lauantai 8. kesäkuuta 2024

Lomalle lompsis

 Olin tällä viikolla kolme päivää poissa kotoa ja puutarhasta. Melkein tuli vieroitusoireita vaikka olinkin luonnon keskellä ja veden äärellä. Hyödynsin vapaa-ajan reissussa käymällä uimassa. En muista toista vuotta milloin olisin aloittanut luonnonvesissä uimisen näin aikaisin. 

Kotona puutarhassa oli tapahtunut hurjaa kasvua ja kukintaa. Oiva oli pärjännyt hyvin vaikka pääpalvelija oli poissa. Oivan iloksi jäin perjantaina kesälomalle. Seuraavan kerran menen työhön vasta elokuussa, sain tänä vuonna ruhtinaallisen kahdeksan viikon yhtäjaksoisen kesäloman.

Oiva täytti juuri 9 kuukautta. Siitä on kasvanut suuri kissa, lähentelee Jalon kokoa. Illalla olimme hetken yhdessä kasvihuoneessa, pitkään ei Oiva malta olla pihalla paikoillaan. Taustalla näkyy osa kasvihuoneen paprikoista.
'Maskotka' tomaatissa on jo komeat raakileet. Muissa tomaateissa on vasta kukkia. Kaikki tomaatit ovat hienossa kasvussa.
Kurkku päätti äityä hurjaan kasvuun kun pääsi kasvihuoneeseen. Lajikkeesta 'Sherpa' saadaan kohta ensimmäiset maistiaiset. Laitoin tänä vuonna kurkut todella myöhään, mutta lämmin kevät avitti niiden kasvua ja satoa saadaan ennätyksellisen aikaisin.
Hankin viime vuonna 'Lemon Beauty' alppikärhön. Se istutettiin kasvihuoneen kupeeseen. Tänä vuonna sain sille harjateräksestä tehdyn tuen. Tuki menee kasvihuoneeseen ja unelmani mukaan kärhö saisi kiivetä kasvihuoneeseen saakka. Ei tapahdu ehkä vielä tänä vuonna.
'Lemon Beauty' on nupulla vaalean keltainen, kukan väri vaihtuu valkoiseksi kukinnan edetessä. Kukat ovat hyvin kookkaita ja niitä on runsaasti. Kärhö talvehti erinomaisen hyvin vaikka se kasvaa melko kovassa savimaassa.
Kirjolupiinit aloittivat kukintansa. Pinkillä ei ole paras vuotensa, taisi ottaa nokkiinsa rankasta talvesta.

Keltainen kirjolupiini on viime vuoden hankinta. Sekin talvehti hyvin ja kukkii useammalla kukalla. Tilasin keväällä upean lohen värisen lupiinin Hollannista. Taimi tuli hengissä ja sain istutettua sen maahan. Unohdin kastella sitä hetken pahimpana helleaikana ja kävi niin, että taimi kuihtui. Vähän harmittaa ja saatan tilata uuden kunhan tulee kohdalle.

Viikon päästä sunnuntaina 16.6.2024 ovat taas Avoimet Puutarhat klo 12 - 17. Tervetuloa tutustumaan.  puutarhaamme, oli se sitten tuttu tai uusi kohde. Kohde löytyy tapahtuman sivuilta nimellä Arvila, tässä linkki:

https://www.avoimetpuutarhat.fi/puutarhat/arvila/

tiistai 4. kesäkuuta 2024

Matalat iirikset

 Tykkään valtavan paljon iiriksistä. Nykyisin olen viehtynyt erityisesti matalista iiriksistä, yleensä ne ovat iiris pumila - ryhmää. Monesti taimimyymälöissä saattaa lukea vain iiris ja sitten lajikkeen nimi. Hetki menee netistä tarkistaessa, onko kyse kuinka korkeasta iiriksestä, pienen myyntikokoisen taimen lehdistäkään sitä ei pysty aina päättelemään.

Tämä on ostettu puutarhamyymälästä nimellä iris pumila 'Red Heart' viime vuonna. En tiedä onko se, netissä näyttää vähän erilaiselta ja myyntikuvassakin oli liila alue paljon tummempi. Oli miten oli, on tämä oikein kivan värinen.
'Gingerbread Man' minulla on kasvanut jo monta vuotta. Paikka on hitusen huono, harkinnassa on siirto kunhan uusi paikka valmistuu. Tai teen niin, että siirrän osan ja kun kestävyys uudessa paikassa on varmistettu, voin siirtää loput taimista.
Tämän iiriksen nimilappu on hävinnyt. Alunperin se on Päivölästä. Tekee muista matalista poiketen paljon sivukukintoja. Tykkään tämän raikkaasta väristä.
Uudella kasvihuoneella on tämän kesän todellinen yllättäjä, vaaleanpunainen iiris. Sen nimi ei ole varma, joten en lähde arvailemaan mitään. Edellisessä paikassaan tämä teki yhden kukan vuosittain. Tässä uudessa paikassa iiris on levinnyt kiitettävän paljon ja teki paljon kukkia.
Ehdottomasti kaunein iiriksistäni. Ainakin juuri sillä hetkellä kun kukkii. Ensi viikolla se voi olla joku toinen iiris.
Vuosia sitten virolaiselta myyjältä ostettu iiris. Tälläkään ei ole nimeä. Tämä on se iiris joka teki siementaimia ensi kertaa. Jännittää nähdä onko kukka erilainen vai samanlainen kuin emotaimella.
Iris pumila 'Cherry Garden' on jo muutaman vuoden vanha. Se tuppaa jäämään muiden kasvien jalkoihin joten tälläkin voi olla siirto edessä. Samalla saisi jaettua tiivistyneen kasvuston.
Iiris 'Webelos' on parin euron löytö Mustin taimipäivästä. Tämä on levinnyt paljon hitaammin kuin vaaleanpunainen iiris, saisi kasvaa minun puolesta nopeammin. 

Tänä vuonna jäi kukkimatta keltainen iiris 'Gracchus', sekin vaatii uutta paikkaa sillä kuolanpioni on kasvanut sen päälle. Iiris ei tykkää kasvaa muiden kasvien varjossa vaan tarvitsee paljon aurinko varpailleen. Ja istutus aina alueen etelänpuoleiseen reunaan, ei pohjoiseen, siinä minun vinkkini kukintaan. Osa kyllä kukkii varjoisemmassakin, mutta eivät kaikki lajikkeet.