keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Voi näitä kelejä

Syksy ei ole mitenkään päin lempivuodenaikani. En pidä pimeästä, kylmästä enkä etenkään märästä. Täällä on satanut paljon, lähes joka päivä tulee vettä. Syy miksi en ole kierrellyt puutarhamyymälöiden alennusmyynneissä tai hamstrannut lisää kukkasipuleita, ei hotsita kaivaa litimärkää maata. Tosin, on tässä ollut aikapulaakin ja tulee olemaan.
 Kaunista on, sitä ei voi kieltää kun puut ja pensaat saavat syysvärinsä. 
Kasvimaalla kokeilen nyt etten käännä sitä lainkaan, kitkin ennen pahimpia sateita rikat pois ja kuvan porkkanatkin on jo nostettu. Jos pääsen haravoimaan niin levitän lehdet kasvimaalle.
 Haravoimista riittäisi mutta en tee sitä märille lehdille, ne vain liiskaantuvat toisiinsa ja ovat hankalia.
 Muut lehdet voisi jättää, mutta vaahteran lehdet, niitä on paksu kerros eikä se tee puutarhalle hyvää. Vadelmien juurella ne menettelevät, tai kasvimaalle siirrettynä.
Ensi viikolla pidän vähän lomaa mutta nyt kävi niin, että olen koko loman reissussa muun perheen ollessa kotona. Lähden Budapestiin äitini ja siskoni kanssa. Ihana päästä muihin ympyröihin, herkuttelemaan ja ehkä tekemään ostoksia. Jotain nähtävyyksiäkin voi olla luvassa. Eikä yhtään haittaa Budapestiin luvattu + 24 asteen lämpö ja aurinko.

23 kommenttia:

 1. Nyt on kaunista, mutta päivän lyhyys alkaa rassata. Ja niiden sipulien kanssa savimaa on kyllä nyt yhtä muovailuvahaa, siihen on vaikeaa kaivaa kuoppia. Siltikin täällä on nyt pari isoa kassillista sipuleita odottamassa maahan pääsyä.
  Oi kun kivaa, mukavaa matkaa! Varmasti eteläisempi sää tekee hyvää. Toivottavasti siellä on oikein aurinkoiset kelit. Hassua, miten olemmekin tämän kasvukauden olleet sääsamiksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeys tulee järkyttävän aikaisin, kohta eletään monta kuukautta silkkaa pimeyttä. Irtiotto arjesta tekee hyvää, sääennuste näyttää hyvältä.
   Ajattelin muuten yksi päivä ihan samaa, siellä ja täällä on ollut kovin samankaltaiset säät.

   Poista
 2. Surkiat kelit puutarhahommille on tääläki. Pikkuusen ruskapuskat kyllä lohoruttaa.
  Oi ihanaa, Budapestihin! Sinne suuntautui elämäni ensimmääne ulukomaanmatka aikoja sitte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vielä koivuissa lehtiä mutta kaikki muut alkaa olla tippuneita. En ole ennen käynyt Budapestissa, kiva lähteä käymään.

   Poista
 3. Vaahteranlehtiä on pitänyt jo useaan otteeseen poistaa pihalta säkkikaupalla. Vaikkei omia ole yhtään. 🍁

  Mukavaa matkaa! 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurien puista tulee aina enemmän lehtiä omaan pihaan, muistan tämän kaupunkielämästä :)

   Poista
 4. Matka lämpimään Budapestin kuulostaa ihanalta, rentouttavaa reissua! Mikä mahtaa olla kasvi ensimmäisessä kuvassa etualalla kivien välissä? Taisit siitä kirjoittaa aikaisemmin, mutta en nyt millään muista. Ei minuakaan nappaa yhtään näillä ilmoilla ulkotyöt. Meillä on eilistä lukuunottamatta sadellut joka päivä ja samaa on luvassa. Nauti sinä hyvästä matkasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö on kiva, paluu Suomeen voi olla kurja. Kuvan kasvi on jalava joka lähti kasvamaan hassusti, kokeilen saisiko siitä kasvatettu vähän kuin sateenvarjojalavan.

   Poista
 5. Mukavaa syysreissua, olkoon matkanne antoisa.

  VastaaPoista
 6. Vettä sataa harva se päivä. Kun ei sada, on muuta hommaa estämässä pihatöihin menoa. Vaahteranlehdistä tulee niin paksu matto, ettei sitä voi jättää paikalleen. Silppuan vaahteranlehtiä ruohonleikkurilla, mutta on sitä silti haravoitava.
  Matka Budapestiin tulee oivaan aikaan. Siellähän on vielä ihan kesäinen sää ja se on hieno kaupunki. Oikein leppoisaa lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaahteranlehdet on pakko haravoida, toivottavasti tulee vielä hyviä säitä sitä puuhaa varten. Budapestissa tuntuu olevan vielä täysi kesä ainakin lämmön suhteen.

   Poista
 7. Täälläkin on hieman samoja fiiliksiä ilmassa. Ihailen kyllä kaunista syksyä, mutta en oikein ole saanut itsestäni irti tarttua kovinkaan moneen hommaan.
  Tekee mieli olla enemmän sisällä ja eilen innostuin siivoamaan kaappeja. Jännä miten näin kova puutarhaihminenkin kääntyy ikään kuin sisäänpäin, kun syksy alkaa koittamaan.
  Ihanaa Budapestin matkaa! <3 Olen kerran käynyt siellä ja tykkäsin valtavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole tarttunut puutarhassa mihinkään hommaan, ei innosta kun aina sataa vettä. Mutta kaapit alkaa olla siistejä, hyvä me :D

   Poista
 8. Säät vaihtelevat täällä laidasta laitaan. Toissapäivänä paistoi välillä aurinko, eilen satoi vettä melkein koko päivän, tänään on ollut jäätävän kylmä ja tuulinen pilvipouta. Tulppaanit kävin aamupäivällä istuttelemassa, sillä sääennusteet uhkailivat vettä ja räntää lähipäiville. Tuollainen paksu, kahiseva vaahteranlehtimatto on kaunis, mutta eihän se tosiaan hyvää nurmikolle tee. Rentouttavaa matkaa Budapestin lämpöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuossa kohta ei edes ole kunnon nurmikkoa mutta tykkäisin päästä keräämään lehdet pois, muuten keväällä siinä on vielä pahempi matto puolimätiä liiskautuneita lehtiä. Kiitos, matka tulee hyvään aikaan, lomaa on odoteltu.

   Poista
 9. Nyt sateita on saatu täälläkin lähes päivittäin. Onneksi puutarhatyöt ovat aika hyvin jo pulkassa.
  Hyvää Budapestin matkaa. Kiva kaupunki, jossa itsekin on tullut vierailtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika yvin on pulkassa täälläkin, vain haravointi tekemättä.

   Poista
 10. Harmaata ja synkkää, sitä se nyt alkaa olla! Toisaalta kuivan kesän jälkeen ajattelen, että maa ja kasvit tarvitsevat edelleen vettä, joten paras antaa syyssateille aikaa ja kääntää omat puuhat pois puutarhasta. Ihanaa olisikin siirtyä kokonaan muualle näistä maisemista, kuten sinä teet. Ihanaa matkaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin näiden sateiden tekevän pohjavedelle hyvää, varastot saavat täydennystä. Muutama päivä muissa maisemissa tekee hyvää.

   Poista
 11. Hyvää matkaa sinulle toivotellen! Ilmat ovat todella olleet kurjat, on onni kun pääsee täältä harmauden keskeltä pois. Yhtään ei huvita märkien lehtien haravointi. Toivottavasti pääset kuitenkin vielä aleshoppaamaan kasveja!

  VastaaPoista
 12. Ihanaa lomaa! Ja ihanan siisti piha. Juuri murehdin omaa, kun on niin kitkemättä kaikki rikkaruohot ja kummasti ne on ne mitkä vihertää... Mutta nuo lehdet, meillä Haapaa metsästä, siirrän marjapensaille ja ruusupenkkiin :)

  VastaaPoista
 13. Joo, on nämä kelit kieltämättä ankeita. Budabestin lämpö kuulostaa niin hyvälle!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)