torstai 19. syyskuuta 2019

Valmistautumaton yllätetään

Viime yön pakkanen tuli puutarhaan salaa, kuin huomaamatta. Eilen ehdin pelastaa kesäkurpitsat, osan tomaateista ja viinirypäleistä, kaikki muu jäi säiden armoille. Aamukuudelta herätessäni oli ulkolämpötila +1 astetta. Järkyttävää.
 Joutsenet olivat samaa mieltä kanssani, liian aikaisin tullut kylmä. Aitan yläkulmassa näkyvät joutsenet lensivät kovaa vauhtia ohi, tänä vuonna ei taideta kerääntyä laumoiksi läheiselle pellolle.
 Kasvit olivat aamulla kunnon kuurassa. Ulkona kasvaville tomaateille kävi huonosti, eivät ehtineet kypsyä enkä ollut kerännyt niitä sisälle kun olivat vielä täysin vihreät.
 Rantakukka ei taida hätkähtää pienestä pakkasesta.
 Arboretum näytti oikeastaan kauniilta aamun kuurassa. Syysvärit meiltä vielä puuttuvat, ehkä ne nyt saapuvat kun pakkasta on luvassa useaksi yöksi.
Neilikkaruusu on kuvauksellinen myös pakkasyön jälkeen. Illalla sain kaikki pikkusipulit ja narsissit maahan, enää ei ole kuin parin sadan tulppaanin istuttamien jäljellä. Kasvihuoneen loput viinirypäleet päätyivät omenoiden ja mansikoiden kanssa mehumaijaan, siinäpä tämän illan puuhat. Viikonloppuna on tarkoitus laittaa puutarha talviteloille jos vain ei sada. Hyvillä mielin sanon kaudelle hyvästit ja suuntana katseen ensi kesään.

27 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia olet saanut! Joutsenet ovat viisaita. Kylmyys ei ole houkuttekeva myyntivaltti. Kylmyys olisi saanut vielä odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan näin pian ei olisi tarvinnut yöpakkasten alkaa. Saapa nähdä onko tänä vuonna pellolla lainkaan joutsenia.

   Poista
 2. Meilläkin maa kuurassa aamulla. Minäkin sanon hyvillä mielin hyvästit kuluneelle kesälle. Ensi kesä tulee taas aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yö oli edellistä kylmempi, en tykkää. Onneksi uusi kesä on edessä.

   Poista
 3. Kuuraiset kuvat ovat kauniita, mutta halla-yöt tulivat tänä syksynä turhan aikaisin ja yllättäen. Eilen yönä säästyimme pahimmilta vaurioilta, mutta viimeyö näyttäisi kuurasta päätellen olleen pahempi. Taas pääsee iltapäivällä tutukimaan mitä tuhoja on tullut. Nyt sentään kerkesin vähän suojaamaan kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tulivat, ihan liian aikaisin. Ja viime yö oli edellistä pahempi. Kaikki kesäkurpitsat, tomaatit ja kesäkukat ovat mustina. Ei muuta kuin täytettä kompostiin.

   Poista
 4. Upean näköistä, vaikka niin haikeaa!
  Jotenkin nämä kylmät yöt yllättävät, vaikka niistä niin varoiteltiinkin.
  Minullakin on vielä kaikki ulkona. Onneksi kasvarissa oli sen verran plussan puolella, että tomaatit ja kurkut säilyivät ihan hyvin.
  Ei millään haluaisi päästää kesästä irti, mutta kai se on pikkuhiljaa pakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskuun puolessa välissä ei ihan vielä toivoisi yöpakkasia. kasvarissa oli minulla säästynyt tomaatteja, kurkkuja ei enää olekaan ja viinirypäleet keitin mehuksi ekan pakkasyön jälkeen joten varsinaisia menetyksiä ei tullut.

   Poista
 5. Kaunista! Täällä on kaikki vielä levällään ja säiden armoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just katoin että pihakalusteet voisi kantaa talvisäilöön, ei niissä kukaan enää istu. Vähän on hommat vaiheessa :)

   Poista
 6. Surullisen kaunista. Täälläkin kuura kuorrutti maan aamulla, on taittu käydä jo pakkasen puolella lyhyesti. Ehdin poimia tomaatit sisälle kypsymään ja varretkin menivät kompostiin. Ikävää, että kylmyys tuli näin aikaisin vaikka maisema on vielä vihreä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppuna saa lähteä täälläkin kaikki avomaalla kasvava ja paleltunut kompostiin, kasvihuoneessa saavat vielä olla.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Neilikkaruusu on kiva ruusu kaikin puolin, kukkii koko kesän ja pysyy ns. aloillaan.

   Poista
 8. Meilläkin on jo ensimmäinen pakkasyö koettu. En ollut yhtään osannut siihen varautua, tuntuu edelleen, että kesä loppui liian pian. Minunkin täytyy aloittaa sipulikukkien istutus ennen kuin talvi yllättää täysin. Kaunis neilikkaruusu! Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kylmiä öitä oli ennuisteissakin, talon lämmittämisen sai aloittaa kertaheitolla kunnolla, olisin hyvillä mielin aloittanut vasta lokakuussa.

   Poista
 9. Kuvia kun katselee, huomaa selvästi pakkasen piipahtavan teidän pihassa.
  Meillä vei loput omppukurpitsat, kesäkukat säilyi vielä harson alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ehdin juuri ja juuri pelastaa loput kesäkurpitsat, harsoja en ole ehtinyt/jaksanut viritellä. Ja yksi luumupuukin on vielä leikkaamatta. Joka vuosi syksy tulee liian aikaisin.

   Poista
 10. Kuura on kaunistanut puutarhasi, vaikka turhan aikaisen se minusta tuli. Täälläkin on nyt kaksi pakkasyötä takana. Tänään aamukahdeksalta mittari näytti -0.7. Tärkeimmät pelaguut toin viikolla sisälle, mutta muuten puutarha on täysin kesäkunnossa. En kyllä suostu uskomaan, että vielä olisi talven aika. Mutta mistä näistä säistä tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan liian aikaisin. Jospa tässä olisi vielä muutama viikko aikaa tehdä loput puutarhan syyshommat.

   Poista
 11. Voi miten kaunis tuo kuuran peittämä neilikkaruusu<3

  VastaaPoista
 12. Kyllä vain, pakkanen tuli liian aikaisin tosin ei kuitenkaan aivan yllättäin.
  Daaliat saivat heti kerrasta hyytävää kyytiä ja ovat jo katoksen suojassa odottamassa kuivahtamista ja talvisäilytystä.
  Arboretum näyttää kuuraisena tosi kauniilta ja samoin neilikkaruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun olit ajoissa daalioitten kanssa. Arboretum on kaunis, onneksi se tuli tehtyä.

   Poista
 13. Aika jännä, että vaikka meilläkin mittari näytti eräänä aamuna +1, ei halla ollut vieraillut. Kun kuitenkin asustellaan täällä reilusti pohjoisempana. Ehkäpä läheinen meri piti mittarin koko yön plussan puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veden läheisyydellä on suuri merkitys. Meillä on loivasti nouseva piha ja vieressä suuret pellot, niiden takia täällä on todella hallanarkaa.

   Poista
 14. Minä ehdin pelastaa vihreät tomaatit, mutta kesäkurpitsat jäivät ulos. Aivan liian aikaisin tulivat kylmät yöt. Pitkä, kylmä, pimeä syksy on täällä. Toivottavasti tulisi edes kunnon ruska. Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)