lauantai 28. syyskuuta 2019

Tylsää puuhaa

Vuoden 2019 puutarhakausi alkaa lähennellä loppuaan. Vielä on kuusi kiloa kukkasipuleita istuttamatta, osa puuvartisista verkottamatta ja loput kasvimaasta kääntämättä. Periaatteessa ihan mukavaa puuhaa mutta kun tietää niiden enteilevän talvea niin ei oikein nappaa.

 Rinnepuutarhan kasvittaminen on kesken. Erittäin kuivaksi osoittautunut paikka on haastava. Nyt siirsin tuohon laukkoja, jos ne menestyvät niin siirrän lisää.
 Kompostorin syystyhjennys on tehty. Kaksi kottikärryllistä sain hyvää maanparannusainetta jotka käytin valkosipuleille ja vadelmille. Keväällä tehdyn suuren tyhjentämisen takia kompostoitunutta ainesta ei tullut yhtä paljon kuin yleensä, ihan kivasti kuitenkin.
 Kuivan kesän takia puutarhakompostissa ei ole tapahtunut maatumista. Mielestäni kasoja ei ole mitään järkeä kastella, maatuminen hidastuu kuivuuden takia mutta minulla on aikaa siihen. Päätin tyhjentää vasemmanpuoleisen lohkon tulevien istutusalueiden katteeksi vaikka se ei ollut vielä täysin maatunutta. Keväällä tehty komposti piti olla sellainen jossa on etuosatkin. Käytännössä totesimme ne turhaksi ja siksi etuosat on tekemättä. Ensi keväänä yhdistän nuo kaksi kasaa taas yhdeksi ja niin jää kaksi tyhjää osaa tulevalle puutarhajätteelle.
 Kasvihuoneen tyhjentäminen on tylsimpiä puutarhan töitä. Nyt on heivattu kaikki loput tomaatit kompostiin. Tänä vuonna raakileita jäi pensaisiin paljon, enemmän kuin mikään muu vuosi. En kuitenkaan alkanut kasvihuoneen lämmittämiseen, tomaatteja on syöty runsaasti ja niistä on keitetty sosetta pakkaseen. Olen erittäin tyytyväinen sadon määrään.
 Viiniköynnös kasvoi tänä vuonna uutta pituutta runsaasti, liki kolme metriä. Köynnös on laskettu maahan ja ehkä peitän sen harsolla. Viime talvena köynnös ei ollut peitettynä, pieniä paleltumia tuli latvan suhteen mutta satoon se ei vaikuttanut. Taustalla möllöttävät kastelukannut pitää vielä tyhjentää ja viedä talvisäilöön.
Puutarha on vielä yleisväriltään vihreä, etenkin tästä kuvakulmasta. Arboretumin puolella on jo ruskaa näkyvissä.

Nyt taidan vilkaista teidän muiden blogeja, viikkoon en ole siihen kummemmin ehtinyt. Sen jälkeen lupaan saattaa loput kukkasipulit maan uumeniin.

28 kommenttia:

  1. Syksyllä ei tosiaan ole samaa kasvukauden tekemisen intoa kuin keväällä ja alkukesällä, jolloin pedataan ihanaa kesää. Vaikka nyt pedataankin ihanaa kevättä kukkasipuleiden sun muiden töiden parissa.
    Minäkin ryhdyin tänään hommaan, joka ei ole lemppareita. Kanttasin kaikki, !kaikki!, istutusalueet, jotka kantata täytyy, kääntelin maapalat tai vein kompostiin. Yllättävän monen tunnin homma, kun sitä ei tee riittävän säännöllisesti. Niinpä ne kaikki ihanat siemenet on edelleen kylvämättä :-D Se nimittäin lukee tämän päivän tehtävälistalla... nyt kuolen nälkään, mutta ehkä parin voileivän jälkeen pääsee viimein siihen itse päivän asiaan. (Ai niin, imuroidakin piti...)
    Hiirenportaat ovat aika hyviä kuivassa varjossa, ja oletko kokeillut vielä varjohiippoja? Jos haluat kasvin, joka leviää koko alueelle, laita kelta- tai hopeatäpläpeippiä, mutta ehkä haluat siihen jotakin muutakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau. Minulla taitaa jäädä kanttaukset kevääseen, tänään katselin että kantattavaa kyllä riittäisi, toisaalta kanttaamisessa savimaa ei saa olla liian märkä, muuten lähtee liikaa multaa mukana. No siemenet ehdit vielä kylvää, minulla on kaikki siemenet keräämättä puutarhasta.
      Varjohiippoja en ole kokeillut, pitää laittaa muistiin. Peipit ei käy tuohon kun ei saisi peittää koko aluetta.

      Poista
  2. Samanlaiset fiilikset eli kyllähän noita syystöitä tekee, mutta keväälle tyypillinen innostus puuttuu. Ikäänkuin siivoaisi kivojen juhlien jälkiä.
    Tämä on toinen huono kompostivuosi. Massa on kuivaa ja huonosti palanutta. Muuten sen suhteen ei olisi kiirettä, mutta olisi mukava saada tilaa uudelle kompostitavaralle.
    Puutarhasi on vielä ihan kesäisen vihreä. Kaipa merkittävä muutos ja alastomuuden lisääntyminen tapahtuu lokakuun aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kuvattu, juhlat on ohi ja paikat pitää saada kuntoon. Sehän se, ei mahdu uutta jos vanha ei maadu, siksi siirsin maatumattoman aineksen muualle. Vihreää on, tänään vielä piti leikata nurmikko.

      Poista
  3. Ihan samat ajatukset täälläkin syystöistä. Kasvihuone pitäisi vielä tyhjentää ja siivota, kukkasipulit laittaa maahan/ruukkuihin ja vähän ehkä kitkeä vielä penkkejäkin. Pakko tehdä ne piakkoin, sillä muuten jää tekemättä jos kovin venyy... Sulla onkin jo hyvällä mallilla! Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kaikki kukkasipulit maassa! Ja melkein kaikki verkot paikoillaan, vain muutama puuttuu.

      Poista
  4. Hommia riittää, mutta aikaa ei. Meillä on piha pienempi, puuttuu kasvari ja kompostitkin saavat odottaa kevääseen, sipuleita vain muutama pussillinen... siltikään homma ei oikein etene:) Tsemppiä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajan kanssa saatapella, töiden jälkeen ei ehdi millään, pimeä tulee liian aikaisin. Mun oli pakko tyhjentää kompostoria, muuten sinne ei mahdu talven jätteet.

      Poista
  5. Sama täälläkin, ei vain tunnu nappaavan. Sääkin on niin syksyisen märkää ja koleaa, ja joka puolella näkyy pakkasten runtelemia kasveja. Tosin on noita sitkeimpiä kukkijoitakin muutama vielä jäljellä. Huomiselle ajattelin valkosipulien istutusta. Voisi myös verkottaa kasveja suojaan rusakoilta. Toivottavasti ei vain sada vettä. Kummasti aurinkoisella säällä tylsätkin hommat sujuvat nopsempaan. Tsemppiä viimeisiin puutarhatöihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Märkyys ja koleus ei yhtään lisää työintoa, tänään oli onneksi ihan kivan lämmin päivä, sormia ei palellut yhtään. Valkosipulit voisi varmaan jo laitella maahan, meille on kyllä luvassa vettä taivaalta taas kerran. Tsemppiä sinnekin.

      Poista
  6. Syksyn töitä on tehty täälläkin. Leikkasin ja muotoilin havuja tänään ja pesin varastoitavat saavit puhtaiksi. Vielä on paljon tekemistä, mutta pikkuhiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on yksi kuusi joka meni haaroittumaan, olen pohtinut tohtisiko siitä leikata kaksi ylimääräistä latvaa pois ja jättää vain yhden kasvamaan. Pikkuhiljaa näitä voi onneksi tehdä.

      Poista
  7. Taidetaan kaikki kuopsutella puutarhoissamme tänä viikonloppuna melkein kuin viimeistä syyspäivää.
    Hommaa on yllättävän paljon, mutta tosiaan ei se tunnu niin kivalle kuin keväällä. Keväällä kaikki on edessä ja intoa riittää ihan erilailla.
    Täytyy vaan tsempata itseään, että moni homma on sitten keväällä pois, kun nyt jaksaisi tehdä. Mutta kyllä minustakin tänään hetkittäin tuntui, ettei aika taida riittää kaikkeen.
    Mutta homma kerrallaan ja yritetään myös jäädä välillä ihmettelemään muuttolintuja ja ruskan värejä.
    Mukavaa viikonlopun jatkoa ja tsemppiä hommiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä saa olla kiitollinen jos nyt jaksaa tehdä edes osankin puutarhan syystöistä. Keväällä on muutenkin paljon puuhaa niin kaikki jo syksyllä tehty tuo lisää aikaa. Tsemppiä sinnekin.

      Poista
  8. Vauhti hiipuu kummasti syksyä kohti. Komposti on tyhjäämättä, kasvihuone on koskematta ja syystyöt aloittamista vaille valmiit. Monta kasviakin on vielä istuttamatta, mutta jospa tässä vielä pääsisi vauhtiin edes himppu kerrallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkaa olla kurkkua myöten täynnä puutarhatöitä mutta pakko pinnistellä loppuun. Tänään ei tarvitse mennä ulos tekemään mitään, vettä sataa.

      Poista
  9. Kilokaupalla sipuleita! Onhan siinä istuttamista eikä työasento ole paras mahdollinen. Keväällä sitten luonto palkitsee tämän aherruksen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli siinä istuttaminen, vielä kun kaikki piti saada muiden kasvien lomaan. Toivottavasti keväällä on edessä hieno tulppaanien loisto.

      Poista
    2. Samoja puuhia on minullakin. Tahti alkaa kyllä hiipua, märkä ja kylmän tuulinen sää ei oikein houkuta ulkopuuhiin.

      Poista
  10. Syyshommat ovat tosiaan aika tylsiä. Istutushommia lukuunottamatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perennoja, pensaita ja puita on mukava istuttaa mutta kukkasipuleiden maahan laittaminen on yhtä myrkkyä joka vuosi.

      Poista
  11. Syyshommia pitää vielä tehdä moneen otteeseen. Raitis ilma tulee siinä bonuksena, mutta intoa tosiaan ei kaikkeen juuri enää ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole intoa eikä puhtia. Eilen mies vei loput puutarhakalusteet varastoon, onpahan sekin homma jo tehty.

      Poista
  12. Niin se on, suurin into kyllä vääjäämättä häviää valoisan ajan lyhentyessä🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karmivan aikaisin tulee pimeä. Seiskaan voi tehdä hommia ja sitten tyssää.

      Poista
  13. Pihan syyshommat on niitä tylsimpiä. Mulla vielä pahoin kesken siistiminen, mitään en aio istuttaa, siis sipuleita enkä kasvejakaan. Märkä ja kylmä ei nappaa pihahommissa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyspuuhat eivät ole minunkaan mieleen. Märkä ja kylmä ei ole kiva yhdistelmä.

      Poista
  14. Minullakin oli tänään vuorossa kompostin tyhjennys. Vielä olisi vaikka mitä tekemistä. Jos tulisi kauniita syksyisiä päiviä, pihalla olisi ihan kiva olla. Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)