maanantai 26. elokuuta 2019

Taimia ja luumuja

Eilen oli syksyn kiivain istutuspäivä. Uhmasin olkapäätäni ja päätin, että saa luvan kestää ja niinhän tuo kesti. Fysioterapeutin ohjeistamista harjoitteista on ollut selkeä apu ja tänään sain vielä lisää ohjeita. Mukava palata töihin ja normielämään. Tosin nyt uutta normielämää on ylävartalon päivittäiset jumppaliikkeet ja rintarankaa avaavat venytykset. Mennään kuitenkin puutarhaan, tämä kun ei ole jumppablogi eikä sellaiseksi muutu.

 Pallohortensia Pink Annabelle päätyi arboretumiin kohtaan jossa on taustalla pitkulainen kivi. Annabellen eteen löytyi täydellinen kaveri Mustilasta, Heucherella 'Honey Rose' eli haltijakukka. Harmi etten ostanut näitä useampia ja tehnyt tuohon kokonaista riviä. Ehkä hunajaruusu tekee siementaimia ja saan niitä lisää.
 Kivien välissä kasvaa edellä mainittujen lisäksi uutena kolmea erilaista maksaruohoa, valkoinen kiiltoleimu, punainen tulikukka, sininen siperiankurjenmiekka, tumma syyskimikki, tumma keijunkukka, pinkki meirami ja vaaleanpunainen lehtosalvia. Alue on niin suuri, että vielä on taimille tilaa mutta niiden hankinta on ensi kesän juttuja.
Kivet on lämpöisinä päivinä kissojen loikoilupaikkoja. Yhdellä kivellä on mukava, kissan mentävä muotoutuma. Tällä kertaa siinä kölli Alma.
Jalo ei halunnut jäädä huonommaksi ja valtasi istumakiven itselleen. Kumpaakin kehrääjää piti rapsutella ja kun vaihdoin kohdetta sain vastaukseksi äänekästä vastalausetta.
Pieni herkutteluhetki piti viettää luumulehdossa joka alkaa olla nimensä veroinen paikka. Kolme neljästä luumupuusta tekee satoa. Suurin sato on Laatokan Helmessä. Olen vielä pulassa näiden keltaisten herkkuhedelmien kanssa. Ihan vielä eivät olleet kypsiä, muutaman maistelin silti.
Toiseksi eniten luumuja tekee tämä jonka olen ostanut yleisen punaluumun nimellä puolimetrisenä piiskataimena toisen harrastajan pihasta. Maku on täydellisen luumuinen, erittäin hyvä ja maukas. Tekee satoa ensimmäistä kertaa parisenkymmenen luumun verran. Kolmas satopuu on Kuntala josta luulin ettei tee satoa mutta eilen huomasin puussa kaksi pientä tumman liilaa luumua (onkohan lajike sittenkään oikea). Innolla odotan niidenkin kypsymistä ja hetkeä kun pääsen maistamaan niitä.

Kaipailen luumujen suhteen kokeneempien ohjeita miten niitä kannattaa hyödyntää. Osa syödään tuoreena mutta tuskin kaikkia. Voiko niistä keittää mehumaijalla mehua? Onko hillon teko helppoa? Mitä muuta niistä kannattaa valmistaa?

26 kommenttia:

  1. Voi kun nuo kissat nauttivat olostaan. Ihanaa kun on vielä näinkin lämmintä.
    Meillekin tulee luumuja paljon, jos vain ehtivät kypsyä eikä tulis pakkasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä lämpö on mukavaa, sopivasti jatkaa kesää. Toivottavasti luumut ehtivät kypsyä siellä, meillä ovat parin kolmen päivän päästä kypsiä.

      Poista
  2. Voi noita ihania kissoja ♥
    Ja ihania istutuksia! Hortensia ja haltijankukka ovat niin nätit yhdessä. Voisit muuten kyllä minun puolesta postata jumppaohjeitakin, ei olisi pahitteeksi!
    Enpä ole ikinä tehnyt luumuista mitään, tykkään niistä niin tuoreeltaan. Mutta mulla ei olekaan kuin kolme luumupuuta, ja niistäkin osa sadosta vain putoilee maahan, kun en ehdi kerätä ja syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ne semmoiset puutarhakissat <3 ihan liian vähän tulee jumppailtua kun luulee puutarhatöiden riittävän. Ei luumuja voi ihan ähmällään syödä, raja tulee vastaan jossain kohtaa, kiva olisi keksiä niille muutakin käyttöä.

      Poista
  3. Ihanasti tilaa sekä kukkapenkissä että sen ympäsrillä! Ja laakeat kivet kasvien lähellä tuovat hienoa kontrastia! Annabelle ja haltijankukka sopivatkin hyvin toistensa lähelle. Upeita luumuja Laatokan Helmessä, minun helmeni paleltui viime talvena, ennenkuin se ehti tehdä ainuttakaan luumua. Kesällä huomasin juuresta työntyvän kaksi uutta vesaa, mutta epäilen, että ovat jotain muuta kuin jalostettu luumupuu. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaivinkonekuski siirsi tuohon kivat kivet. Minullakin Laatokan Helmi on kärsinyt pakkasvaurioita vaikka sen pitäisi olla hyvin kestävä, rungossa on isot halkeamat mutta sinnittelee hengissä. Puuni taitaa olla omajuurinen jos oikein muistan joten hyvinkin mahdollista ettei ole jalojuurinen.

      Poista
  4. Kivifriikkinä aina huomaan kivet! Komeita ovat nämä ja kissakin viihtyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä täydellinen idea siirrättää kivet tuohon. Tuli heti paremman näköistä.

      Poista
  5. Hortensiat ovat tosi kauniita puutarhassa ja entäs nuo upeat ” kissakivet” ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissat ihastuvat heti kiviin, niillä on mukava tarkkailla myyriä.

      Poista
  6. Nuo kivat ovat kyllä hienoja! Rytmittävät kauniisti istutuksia ja onhan niiden päällä kissojenkin hyvä kölliä. Meillä on 'Laatokan Helmessä' paljon pienemmät raakileet. Saa nähdä, ehtivätkö kypsiksi asti ollenkaan. Upea kukkapelto edellisessä postauksessa! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti luumusi ehtivät kypsyä, helmet eivät ole meilläkään ihan kypsiä, muutamia on jo maisteltu. Oma suosikkini on kuitenkin yleinen punaluumu, ihan älyttömän makeita.

      Poista
  7. Istutusalueesta tulee hieno ja nuo kivet ovat kadehdittavan upeita. Ei ihme, että kissat niistä tykkäävät. Voisin itsekin tulla kivillä loikomaan ja katselemaan Pink Annabellen kasvua ja kukintaa.
    Meillä ei ole luumupuita, mutta kolme sukulaiskasvia eli kriikunapuita. Sato on suurempi, kuin koskaan aiemmin. Eilen keräsin kahdesta puusta 2½ ämpärillistä kriikunoita. Ne ovat makeita ja hyvän makuisia, mutta kuka jaksaa syödä ämpäritolkulla. Niinpä poimimme Ukkokullan kanssa ämpärillisen aronioita ja keitin niitä kriikunoiden kanssa mehumaijassa. Tuli tosi hyvää mehua. En laittanut lainkaan sokeria, koska pakastan mehun ja käytän sitä sitten eri tarkoituksiin, jolloin lisään sokerin tarpeen mukaan. Vielä on yhden puun kriikunat keräämättä. Se täytyy tehdä lähipäivinä, sillä linnut napsivat kriikunoita ja ne putoilevat jo itsestään maahan. Ajattelin kokeilla kriikunahilloa, jossa on vähän käsitöitä, kun kivet pitää poistaa. Netissä on runsaasti hyviä ohjeita. Käy googlettamassa mieluinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on hyvä vuosi luumuille ja kriikunoille. Mehunkeittoa aion kokeilla, ehkä jotain muuta sekaan. Laatokan helmestä irtoavat kivet helposti, sen takia se saattaisi sopia hyvin hillontekoon. Muita ohjeita pitää googlettaa.

      Poista
  8. Hienoa, että olkapääsi kesti. Kissojen rentoilut näyttävät nautinnollisilta. Tuo kukkapenkki on niin hieno. Ja niin suuri, että vaikea mahduttaa kaiken kasvillisuuden kanssa vain yhteen kuvaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kesti, iso apu on ollut säännöllisestä kylmähoidosta jumpan lisäksi. Ei mahdu kaikki kasvillisuus yhteen kuvaan ja onhan se vielä harvaa ennen taimien vahvistumista.

      Poista
  9. Onneksi olkapääsi on jo parempana! Tsemppiä sen kuntouttamiseen edelleen! Aivan täydellisen parin olet löytänyt Pink Annabellelle. Teillä on mahtava luumusato tulossa. Meilläkin on ensimmäistä kertaa satoa tulossa, kun toisessa luumupuussa on jopa yksi luumu.:D Ihana päästä vihdoin maistamaan sitä. Ensi vuonna niitä toivottavasti olisi jo jokaiselle perheenjäsenelle oma. Aurinkoisia elokuun viimeisiä päiviä! Ja silityksiä kissoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdessä luumupuussa on meillä kaksi luumua, joka päivä tarkistan ovatko jo kypsiä että pääsen maistamaan. Yksi luumu on hyvä merkki, eiköhän seuraavina vuosina tule kunnon sato.

      Poista
  10. Vau! Tuosta tulee upea kokonaisuus isoine kivineen ja kasveineen.

    Kylän kukkaniitty on hurmaava ja mukavalle näytti päivä Mustilassa🍀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen erittäin tyytyväinen tuohon alueeseen :)

      Poista
  11. Ihanan kaverin löysitkin 'Pink Annabellelle'! Itse kaipaisin myös ideoita mitä luumuista voisi tehdä. Tänä vuonna olen tehnyt yhden piirakan ja lykännyt niitä rommin kanssa marinoitumaan. Likööriä löytyy ennestään jo pari pullollista. Kerran tein hilloa, vaan en osannut käyttää sitä mihinkään. Yhden hengen taloudessa ei hirveästi kulu mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niitä määräänsä enempää voi syödä, työkaverit saanee osansa, sinne on uponnut niin ylimääräiset kesäkurpitsat kuin muutkin puutarhan tuotteet. Minulla menee hilloa tai hillokkeita jugurtin kanssa joka aamu.

      Poista
  12. Hyvä, että pääsit jo tositoimiin! Tuo jumppaaminen taitaa olla yhdellä, jos toisella mielessä. Paikat ovat jumissa joko liiasta kaivamisesta tai istumisesta työkoneen äärellä.
    Onneksi puutarhassa tulee möyrittyä kaikenlaisissa asennoissa, joten kyllä sekin auttaa moneen vaivaan. Ainakin pää tuulettuu. ;)
    Hienon väriparin sait haltijakukasta ja Pink Annabellestä. Minuakin jäi ennemminkin harmittamaan, etten ostanut enemmän kasveja Mustilasta kuin se että ostin liian paljon. Monet taimet ovat siellä pieniä ja siksi edullisia. Ja monia siellä tarjolla olleita kasveja ei oikein muualta saa.
    No, onneksi tulee ensi vuosi ja uudet hurahdukset... ;)
    Täälläkin herkutellaan Laatokan Helmillä. Ne ovat todella hyviä ja tänä vuonna niitä näyttää olevan erityisen paljon kaikilla.
    Minäkin mietin tuota käyttöä Oravanpesän Katin lailla. Tuntuu, että kaikki luumut kypsyvät aika samaan tahtiin, joten ei niitä kukaan ehdi ehkä syömään. Vaikka hyviä syömäluumuja ovatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taisin ostaa aika sopivasti, muutama keijunkukka olisi vielä ollut hyvä, niitä tuli tänä vuonan puutarhaan ensi kertaa. Luumuissa on se hankaluus että ovat yhtäaikaa kaikki kypsiä, omenoissa on vaihtelua lajikkeittain. Voi apua sitten kun kaikki puut tekee satoa :D

      Poista
  13. Olen tehnyt luumuhilloa, josta tuli oikein hyvää. "Kivien" poistamisessa oli suurin työ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumuhilloa pitää kokeilla, Laatokan helmestä irtoaa kivet aika kivasti.

      Poista

Kiitos kommenteista :)