lauantai 10. elokuuta 2019

Aina ei mene nallekarkit tasan

eikä taivaalta tulevat sateet. Tehokkaasti sade on kiertänyt meidät koko kesän. Tai olemmehan me armopisaroita saaneet, eilenkin tuli vettä, alle 0,1 mm joka kuivui heti haitumalla. Edellisen kerran satoi 7.7. Avoimien Puutarhojen päivänä, silloin saatiin muistaakseni 3mm. Määrät kuvaavat hyvin millaista meillä on ollut huhtikuusta saakka.
 Talon edustan nurmikko on näyttänyt tältä jo monta viikkoa. Istutusalue on vihreä ja sen vierusta sillä perennapenkkiä on kasteltu.
 Lähdetään kierrokselle eri puolille pihaa. Aitalle päin mentäessä on kuivaa kuin Saharassa.
 Aitan edustalla on ihmeen vihreää nurmikkoa vaikka sitä ei ole kasteltu. Mies on leikannut nurmikon 7.7. jälkeen kaksi kertaa. Jälkimmäinen kerta oli lähinnä rikkojen haituvien poistoa, ne kun eivät kuivuudesta piittaa. Normaali leikkuuväli on kerran viikossa.
 Kasvimaan vieressä on vihreämpää johtuen kasvimaan kastelusta. Tosin kasvimaata ei ole kasteltu ainakaan viikkoon, sääennusteet kun ovat näyttäneet joka päivälle sadetta mutta ei sitä silti ole tänne saatu eilistä olematonta poikkeusta lukuunottamatta.
 Karjakon lempipaikan edustalla on vihreää. Siinä on uusi nurmikko jota on kasteltu ettei istutustyötä joutuisi tekemään uudestaan. Nurmikon tilalla oli ennen perunamaa joka on tällä hetkellä osa kasvimaata.
 Arboretumin nurmikon vihreyden salaisuutta en tiedä, tosin on tässä yksi pihan paksuimmista multakerroksista, mullan alla on savipatja eikä ole tiedossa missä kohtaa tulee kallio vastaan. Todennäköisesti kallio on syvällä koska tämän kuivempaa ei ole tässä osassa puutarhaa. Tein koekaivuun ja totesin että savipatjaan saakka on rutikuivaa maata ja savikin näytti kuivalta. Kaivoin maata n. 40 sentin syvyyteen.
Mutta ei silti riemuita. Kuivien koivujen puoli on rutikuivaa. Tulevan kivimuurien kivien siirtely piti sekin jo jättää sillä kivien mukana tullut hieno maa-aines on niin pölisevää ettei siinä pölyssä voi olla.
Palataan arboretumista etupihalle. Nurmikko on kuivunut täältäkin, vain kasteltujen istutusten tienoilla vihertää. Ja kuten taustalla näkyy, ei koivuissa ole enää montaakaan lehteä. Säästynpä syksymmällä haravoimiselta.

Huomiselle ennuste näyttää ukkosta ja sadetta. Jokohan olisi meidän vuoro saada kastelu taivaalta eikä letkusta.

20 kommenttia:

  1. Meillä on samaa kuivuuden kanssa taistelua. Tonttia kiertää pieni puro (sitä meilläpäin sanotaan joeksi!), jonka rannalla onkin vihreää. Taivaallista vesisadetta emme ole saaneet sitten Juhannuksen. Huomiselle on luvattu ukonilmaa, mutta uskon vasta kun näen. Siis lähden raahaamaan taas letkuja...

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän oma pieni puro on ollut koko kesän kuiva, yhtään sammakkoakaan en ole sen liepeillä nähnyt. Äsken ripotteli vettä mutta fakta on että vettä tarvitaan nyt melkoisen runsaasti ja monta päivää ennen kuin se auttaa.

      Poista
  2. Hurjan näköistä. Ekassa kuvassa huomion kiinnittivät myös nuo talon takana olevat ruskeat koivut. Todella kuivaa!
    Täälläkin on jännästi paikkoja, joissa nurmi vihertää. Koska olen rinteessä, arvelen, että jostakin ylhäältä tulee vettä. Moni tässä kylällä puhuu lähteistä, koko kylä siis on rinteessä. Savesta on tosiaan etua, ja noille arboretumin puille siinä vaiheessa, kun niiden juuret yltävät saveen. Se kun johtaa vettä syvältä maasta ylöspäin.
    Toivottavasti sitä vettä tulee! Tänne on yöksi luvassa kunnon sade, tai muutama mm. Eilen täällä tuli sentään ruhtinaalliset 1 mm! Jee. Siis yli kymmenkertaisesti teihin nähden :-D Se kuulostaa jo aika hienolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylälle päin kun ajoi pari viikkoa sitten niin näky oli hurja peltojen taakse, kaikki koivut keltaisina. Arboretum on rinne jonne valuu muualta vettä, luulen että se on auttanut vihreyteen. Luvattu on sadetta mutta tuntuu että aina ne karkaavat jonnekin muualle. Eilen illalla oli uskomatonta kun viereisellä pellolla satoi mutta meidän pihassa ei yhtään! Nyt olisi jo milli juhlan paikka.

      Poista
  3. Kuivaa on meilläkin! parina päivänä on tullut minimaalinen kuuro, eikä sitä huomaisi jollei osaa terassista olisi vasta öljytty. Siihen kun vesipisarat jäävät pidemmäksi aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuollainen huomaamaton kuuro saatiin eikä muuta. Nyt saisi olla muutaman päivän yhtäjaksoinen sade.

      Poista
  4. Teillä on ollut todella kuivaa. Teille saisi tulla vettä vaikka pari päivää putkeen, eikä sekään olisi liikaa. Eilen ajoimme moottoritiellä läpi sadealueen. En edes muistanut, olenko ajanut sateessa 7.7. jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama päivä kun sataisi putkeen. Eihän tässä enää edes muista millaista sateella on.

      Poista
  5. Täälläkin odotellaan ensi viikolle luvattuja sateita! Saa nähdä toteutuvatko vieläkään...Nurmikko näyttää osin samalta kuin teilläkin, osa on vielä vihreänä, lähinnä siellä missä pikkumetsä varjostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjon puolella nurmikko on saattanut säästyä, osin täällä ei sielläkään. Toivotaan sateita riittävä määrä.

      Poista
  6. Ohhoh! Onpa teillä kuivaa! Positiivisesti ajateltuna tuolla olisi monta hyvää kivikkokasviryhmän tai kuivan kedon paikkaa :D Meillä on vasta nyt alkanut ilmestyä nurmikolle hienoisesti kellertäviä kohtia ja nekin ovat sellaisissa kohdissa, mistä tiedän, että multakerroksen paksuus on olematon ja alla kiveä. Kauniita kesäkukkia edellisessä postauksessa. Tumma tuoksuherne on upea ja ne pinkit pioniunikot! Toivotaan, että alkaisi pian sataa kunnolla. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi ollut hyviä paikkoja kuivan paikan kasveille. Sateisina kesinä olisivat hätää kärsimässä :D
      Meillä on kallio hyvin lähellä pintaa monessa kohtaa vain ohut multakerros päällä. Ku vain viitsisi niin kalliota voisi kaivaa enemmänkin esiin.

      Poista
  7. Katsotaan nyt toteutuvatko huomisen ennusteet. Toivotaan! Kastelu alkaa jo turhauttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen jo luovuttanut kastelun suhteen, kastelen vain kasvihuonetta ja muu saa luvan odotella sateita.

      Poista
  8. Onpa todella kuivaa, alkaa muistuttaa jo Saharaa. Nurmikko sinänsä toipuu kunnolla vettä saatuaan, mutta kaikki ne huolella istutetut ja vaalitut perennat ja muut kasvit surettavat. Meillä satoi viikolla yhtenä päivänä ihan kunnolla. Nyt on ollut taas sateetonta ja näkee, ettei yksi sade paljon auta pitkään jatkuneessa kuivuudessa. Viime kesä oli täällä vielä kuivempi. Meillä kuivuutta tehostaa tonttia kahdella suunnalla varjostaneen metsän poistuminen ja sen myötä tuulisuuden lisääntyminen. Toivon hartaasti, ettei tällaisista kuivista kesistä tule jokavuotinen riesa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alan ymmärtää afrikkalaisia viljelijöitä. Nurmikko toipuu mutta muista en ole aina varma, toinen kuiva kesä peräkkäin ei tee hyvää. Viime vuonna syksyn sateet eivät auttaneet, saapa nähdä nyt millainen syksy tulee sateiden osalta. Niin toivon minäkin ettei tule olemaan jatkossa kuivuus uusi normaalitila.

      Poista
  9. Toivotaan, että olette jo saaneet sadetta! Ovat olleet hyvin paikallisia nuo kuurot, viime postauksen jälkeen meillä on nyt maa kasteltu jo melkoisen hyvin. Ei silti, etteikö vettä tarvittaisi lisää, ja osa kasveista on jo ehtinyt kuihtua, joten niiden on odotettava ensi vuoteen uutta kasvukautta. Puiden kuivuminen surettaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koivut onneksi kestävät kuivumisen hyvin, jäävät talvilevolle vain hitusen aikaisemmin. Nyt on tullut vettä ja minun puolesta voisi tulla muutaman päivän vettä jotta maa kastuu kunnolla.

      Poista
  10. Kylläpäs teillä onkin kuivan näköistä. Toivottavasti saitte tänään sadetta. Meillä on kyllä satanut aika tasaisesti tänä kesänä. Ilmeisesti sateet ovat niin paikallisia. Mukavaa sunnuntai-iltaa Katja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään saatiin kauan kaivattu sadetta, juuri nytkin sataa ja olen siitä niin onnellinen!

      Poista

Kiitos kommenteista :)