maanantai 19. elokuuta 2019

Sellainen sunnuntai kun pitääkin olla

Sunnuntaita ei voi muuten kuvata kuin sulosanoilla. Aurinkoa, sopivaa lämpötilaa, pientä tuulta ja aikaa oleilla puutarhassa. Mitään suurempaa en tehnyt, vähän perennan varsien poistoa ja pari pientä istutusta valmiiksi kaivettuun maahan.
 Syyshortensian 'Wim`s Red' kukat alkavat punertaa. Ruskeat pilkut tulivat kuivuuden aikana, ei sentään kokonaan kuollut, kukat vain eivät ole kauneimmillaan.
 Ostin keväällä sekoituspussin liljoja, näin kauniita onnistuin saamaan. Kukassa on vasta tämä yksi joten loput on arvoitus.
 Syyleimuna hankittu liila kukkainen perenna pääsi luumulehdosta peittämään ruohonleikkuun tiellä ollutta kiveä. On melkoinen leviäjä, mutta tässä ruohonleikkuri pitää sen kurissa. Taitaa olla jonkin sortin syysasteri.
 Kesän lämpö sai hyasintin erehtymään ajankohdasta ja nostamaan kukkansa esiin maan uumenista. Kyllähän se minulle sopii, elokuussa kukkiva hyasintti.
 Kellokärhö tykkäsi alkaneista sateista ja avasi muutaman kukan lisää. Tätä kastelin muutaman kerran kuivuuden aikana mutta eihän se ole sama kuin taivaalta tuleva vesi.
 Osa akileijoista on kehittänyt hienon tumman syysvärin. Olen leikannut lähes kaikista akileijoista kukkavarret pois,  suurimman osan heti kun kukat kuihtuivat ja osan eilen. En tykkää jos pääsevät liikaa leviämään. Kirjavalehtisestä akileijasta keräsin siemeniä ja vielä pitäisi ehtiä kerätä valkoisesta kerrotusta siemeniä talteen.
 Sunnuntai oli mahtava perhospäivä, suosikkikasvi oli ehdottomasti piparminttu. Mintussa on yhtäaikaa toistakymmentä perhosta, edes oregano ei ollut yhtä suosittu. Tässä syy miksi piparminttuni saa kukkia vapaasti, perhoset rakastavat sitä yli kaiken.
Kohta on luvassa herkkuja meille ihmisillekin, vain pieni hetki ja kasvihuoneen 'Somerset Seedless' viinirypäle on kypsynyt syötäväksi. Saapa nähdä jaksammeko edes syödä kaikkia, terttuja on valtava määrä karsimisesta huolimatta. Viinirypäleestä kannattaa poistaa varkaat kuten tomaatista. Kuvassa tertun kärjen oikealla puolella on yksi varas, ne tuntuvat kasvavan yhdessä yössä. Tuonkin varkaan huomasin vasta kuvasta.

15 kommenttia:

 1. Kateellinen kaikille, joilla on perhosia pihassaan! Meilläkin niitä jokunen silloin tällöin liihottelee. Mökkipihassa on punahattuja. Pääasiassa niissä käy kaikkia muita ötököitä, mutta ei perhosia. Nehän pitäisi olla perhoskasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään mitään valtavia parvia ole, koko kesänä ei ole ollut niin paljon kuin sunnuntaina. Punahatuista olen minäkin luullut että ovat perhosten mieleen, ehkä kaikki lajit tai värit eivät ole niille mieleen.

   Poista
 2. Onpa kaunista ja näyttää just täydelliselle sunnuntaille!
  Jotenkin eilen illallakin oli niin ihana tunnelma puutarhassa. Aamun ja päivän satoi ja illaksi tyyntyi. Kaikki näytti niin kauniilta ja lämpötilakin oli just sopiva, että innostuin vielä aika myöhään istuttamaan kaksi kärhöä. Kärhöt olivat odotelleet sopivan paikan löytymistä ja yhtäkkiä pihalla haahuillessa tajusin, mihin ne kuuluvat.
  Teillä näyttää niin kauniilta ja noista viinirypäleistä olen hieman jopa kade. Mä en ymmärrä, miksi en oo istuttanut meille yhtään viiniköynnöstä. Nyt täytyy tehdä asiaan muutos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ihmeessä viiniköynnös, siemenetön on mun suositus, niitä on ihana napsia suuhun eikä tarvitse syljeskellä siemeniä.

   Poista
 3. Oi, hieno viinirypäleterttu! Yritin keväällä etsiä juuri tuota lajiketta istutettavaksi, mutta sitä ei ollut täälläpäin myytävänä - oletko ollut makuun tyytyväinen? Kaunis on sinun yllätyslilja. Sunnuntai oli todellakin ihana päivä puutarhassa ja minäkin ihastelin mahtavaa perhosten määrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tyytyväinen makuun, ovat makeita ja siemenettömyys suuri etu. Jäävät pieniksi mutta se ei haittaa juurikaan siementen puuttumisen takia.

   Poista
 4. Viinirypäleterttu tuo veden kielelle! Ihana tuo syysasteri, ovat ne kyllä kauniita, vaikka jotkut niistä leviävät.
  Täälläkin oli täydellinen sunnuntai: sade alkoi jo la-su yöllä ja maanantaiaamuun mennessä vettä oli tullut 28 mm! Ihan mieletön määrä. Mahtavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vesimäärä! Tuossa asteri saa onneksi levitä, vieläkin kitken sitä vanhasta paikasta pois kun aina on jäänyt joku juurenpätkä joka lähtee eloon.

   Poista
 5. Ihana, täydellinen sunnuntai! Kauniita nuo asterit. Meillä ne ovat perhosten suosikkeja. Ja nam, noita viinirypäleitä. Hyvä tietää, että siitäkin poistetaan varkaat. Sitten kun meilläkin on kasvihuone, aion kasvattaa siellä viinirypäleitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun viinirypäle tekee pahemmin varkaita kuin tomaatit, ne saa poistaa jatkuvasti. Ilmeisen elinvoimainen köynnös.

   Poista
 6. Ai että onkin kaunis ja kauniin värinen lilja. Viime syksynä hankkimani 'Wim`s Red' kukkii parhaillaan minullakin. Laitoin istutusvaiheessa juurelle käpyhaketta ja hortensia kesti varmaan katteen ansiosta aika hyvin pitkän kuivan jakson. Omia viinirypäleitä... ja mikä määrä. Hienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on käpyjä ja neulasia katteena, yksi pieni hortensia kuivui, unohdin kastella sitä muut ovat kestäneet kuivuuden yllättävän hyvin.

   Poista
 7. Hyvä sunnuntai. Onpa hieno viinirypälesato. Perhoset ovat ihana bonus.

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa ja näyttää ihan sunnuntailta :) Kaunis lilja ja loistoyllätys hyasintilta! Perhosten saapuminen puutarhaan on aina yhtä odotettu tapahtuma. Omat viinirypäleet ovat oikeaa luksusherkkua, varsinkin jos ovat siemenettömiä. Välillä käy mielessä, että kasvihuone olisi ihan mukava olla olemassa, mutta mihin sen meillä oikein saisi sopimaan? Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
 9. On sulla mahtavan kauniita kukkia, ja viinirypäleitäkin.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)