sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Ruusuja

Ruusujen aika on alkanut. Niistä komein on tänä vuonna Viljamin keltaruusu eli Rosa harisonii 'William´s Double Yellow'.
 Pensas selvisi täysin ilman talvivaurioita, ei edes yhtä paleltunutta oksaa. Kukkia on ennätysmäärä ja vielä paljon nuppuja avautumatta.
 Keltainen ruusu ja ruostunut piikkilankakerä kivimuurilla, juuri sellaista puutarhataidetta josta minä pidän.
 Rosariossakin kukitaan. Rosa pimpinellifolia 'Caerulea' kukkii hienosti. Tämä kärsii vallan mahdottomasti sateista, nyt kun ei ole satanut pitkään aikaan niin ruusu voi hyvin.

 Arboretumin kivimuurilla Rosa rugosa 'Pohjolan Kuningatar' availee kukkiaan. Tämä kuuluu tarhakurtturuusuihin joita ei tarvitse uusien määräysten mukaan hävittää.
 'Tove Jansson' on ruusuista lemppareita. Kuviin on vaikea vangita sen samettipintaisia terälehtiä.
Nimetön Rosa pimponellifolioihin kuuluva ruusu kukkii etupihalla. Saattaisi olla juhannusmorsian. Kukat ovat avautuessaan vaaleanpunaiset mutta muuttuvat myöhemmin lähes valkoisiksi.
Juhannusruusu on tänä vuonna upeassa kukassa. Tämä on ollut pihassa jo yli 10 vuotta, on tehnyt ihmeen vähän juurivesoja vaikka saisi kasvaa ihan rauhassa kiinni vieressä olevan syreenin kanssa.

Ruusuisaa tulevaa juhannusviikkoa!

16 kommenttia:

 1. Ihastuttavia ruusuja! Viljaminkeltaruusu on sellainen herkku, että se on joskus pakko hankkia.
  Erikoista, että juhannusruusu ei tee juurivesoja. Ehkä se vielä keräilee voimiaan ja järjestää sitten suurinvaasion :-D Minun vanhan talon edustalla on laaja ehkä satavuotias kasvusto, jota piti leikata paljon kattorempan telineitä varten. Nousseiden vesojen määrä on hämmästyttävä, tuntuu, että se nousee kahta vahvempana! Ihana se onkin, mutta osalle sen kasvupaikkaa olisi tarkoitus joskus rakentaa kuistin laajennus. Ehkä se sitten päättää tulla tulevan kylpyhuoneen lattiasta läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitain juurivesoja juhannusruusu on tehnyt mutta odotin niitä paljon enemmän. Tietysti saattaa tehdä nurmikon puolelle mistä ne ajetaan leikkurilla pois mutta hämmästyttää ettei tee toiselle puolelle. Ehkä sitä pitäisikin leikata ja kurittaa niin tekisi juurivesoja.

   Poista
 2. Upeita ruusuja!!! Minun Viljami kituu vaivaisesti hengissä. On se upea hyvinvoivana! Juhannusmorsiamelle näyttäisi tuo sinun nimetön ruusu minustakin. Meillä vasta nuppuillaan ruusumaassa. Onpahan kaikki ruusukiva vielä edessä! Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusukiva onneksi kestää pitkään kun kaikki eivät kuki samaan aikaan. Viljami on minulla palelluttanut talvisin oksankärkiä mutta muuten on viihtynyt, yrittää levittäytyäkin jo.

   Poista
 3. Ihanat ruusut. Tuoksu on varmasti suloinen. Syökö jänikset teillä ruusuja? Meillä nimittäin talttahampaat syövät joitakin ruusuja, jos papanoihin on uskominen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin juhannusruusun kohdalla on kuin olisi parfyymitehtaassa, tuoksu on niin voimakas. Talvisin syövät ruusuja, talvella oli syöty puolikerrottu punalehtiruusu, se onneksi toipuu hyvin. Muista oli maisteltu yksittäisiä oksia. Miten voi jonku suu kestää ruusun piikit.

   Poista
 4. Voiko olla ruusua ihanampaa, useassa tuoksukin kaupan päälle! Tove Jansonin vielä joskus hankin, sitä aina ihailen nässä kuvissa. Nyt vaan alkaa olla piha niin täynnä, että ei enää mahdu uusia pensaita:) Hyvää juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove on ihana, suosittelen hankkimaan jos vain tilaa. Tekee jonkin verran juurivesoja.

   Poista
 5. Oi, miten ruusuista ja kaunista!
  Yhtäkkiä ruusut puhkeavat yksi toisensa jälkeen kukkaan. Nyt eletään mahtavaa aikaa.
  Ihanaa ja ruusuntuoksuista juhannusviikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on puutarhassa ihana ihana ruusujen aika. Juhannuksena saattaa juhannusruusu kukkia viimeisiään mutta onneksi on muita ruusuja avautumassa.

   Poista
 6. Minulla juhannusruusu ei pahasti tunge viereiseen kukkapenkkiin, mistä olen tosi iloinen. Hmmm, olen juuri laajentamassa monilajista pensasaidannetta, tästä tuli mieleen, että pitäisiköhän hankkia joku uusi ruusukin sinne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkiva ruusu voisi olla kaunis monilajisessa pensasaidanteessa!

   Poista
 7. Kylläpä ruususi kukkivat kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vuosi on ruusujen kukinnan juhlaa, esimerkiksi 'Caerulea' ei kukkinut viime vuonna yhtään.

   Poista
 8. Kylläpä ruususi kukkivat kauniisti, tuoksuvatkin varmasti ihanasti. Aurinkoista juhannusviikkoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)