maanantai 24. kesäkuuta 2019

Maanikko

Olen jonkun sortin puutarhamaanikko. Tällä hetkellä on pinnalla ruusumania. Huomaan ajattelevani puutarhaan lisäruusujen hankkimista. Seuraan jo puutarhassa kasvavia ruusuja, lasken niiden kukkia, nypin kukkineita kukintoja pois. Mietin yhden ruusun siirtämistä, toiselle puhelen tai anelen, kasva nyt kunnolla ja kuki. Ihastelen ja nuuskuttelen.

 Tarhakurtturuusut eivät onneksi kuulu hävitettäviin vieraslajeihin. Rosa rugosa 'Snow Pavement' tekee isot, melkein valkoiset kukat. Kukat eivät ole kovin sateen kestäviä, on ollut pensaalle suosiollinen kesä minkä huomaa kukista.
 'John Cabot' tekee kivasti kukkia. Torniolaaksonruusu yritti tämän apajille mutta älysi kukkia niin sain kitkettyä ajoissa pois. Oma reviiri se pitää ruusuillakin olla.
 Oman pihan löytöruusu on lemppareita. Tänään vertaisin tätä nimetöntä kaunotarta 'Pohjolan Kuningatar'-ruusuun. Löytöni on väriltään pinkimpi vaikka kukka on muuten hyvin samanlainen. Lisäksi tässä on huomattavan hillitympi tuoksu verrattuna kuningattareen. Ja pensaiden lehdissäkin on pientä eroa, löytöruusun piikit ovat nuorena punertavia kun taas kuningattarella vihreitä.
 Viime syksyn alelöytö, Damaskon-ruusu 'Tähtitorninkatu' soi minulle jo ensimmäiset tuhatlehtiset kukkansa. Tämä tekee kuulemma runsaasti juurivesoja, Niinpä se on istutettu erikseen muista ruusuista Ussurinpäärynän ja samettisyreenin seuraksi. Kolmikon pääsee kiertämään ruohonleikkurilla ympäri siltä varalta, että vallan äityvät leviämään.
 Rosa rugosa 'Sointu' ei lakkaa hämmästyttämästä. Miten joku ruusupensas voi olla näin täynnä kukkia? Eikä nuppujen määrälle näy mitään loppua.
 Tässä kuvassa koko pensas. Sillä on ikää vasta muutama vuosi. Juurivesoja ei ole tehnyt lähes lainkaan, kiitos siitäkin. Leveyttä 'Sointu' on kasvanut niin, että viereiset pensaat ovat jäämässä sen varjoon.
Loppuun epätarkka kuva viime kesänä istutetusta Valamon-ruususta jonka sain Vaalean vihreää- blogistilta. Tämä kasvaa tarkoituksella koivujen katveessa, huonolla paikalla arboretumin laidalla. Siinä saa levitä ihan niin paljon kuin haluaa. Kertaakaan en ole kastellut istuttamisen jälkeen kahden kesän kuivuudesta huolimatta ja näin hyvin pieni pensas voi.

Kyllä vaan se olisi nyt uuden ruusun paikka, kunhan vain osaisi päättää minkä.

22 kommenttia:

 1. Ihania ruusuja! Täällä toinen, jolla on ruusumania:) Meillä ei vielä montaa ruusua ole, mutta haaveissa on vaikka mitä. Valinnan vaikeus on melkoinen. Meillä kirvat ja jotkut muut tuholaiset ovat tänä vuonna syöneet ruusujen nuppuja, nyyh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ruusut kukkivat tänä vuonna paremmin kuin viime vuonna eikä niitä ole syöty yhtään, vain juhannusruususta ja sen sukuisista kärsäkkäät söivät joitain nuppuja poikki.

   Poista
 2. Voitko kuvitella, että ennen en pitänyt ruusuista lainkaan! Tuo Sointu pitää kyllä ostaa, näyttää suloiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ymmärtänyt ennen ruusuja, nyt ymmärrän, hieno kasvisuku.

   Poista
 3. Kauniita ruusuja. Meillä juhannusruusu on se kaunein ja tietenkin kukki paljon ennen juhannusta mutta minkäs teet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannusruusulla on aina jollain tavoin ykköspaikka.

   Poista
 4. Sama mania täällä. Menen huomenna piipahtamaan Pirkon vieraaksi Päivölään joten se ei varmasti ainakaan saa ruusukuumettani laskemaan😊

  VastaaPoista
 5. Ihania! Täyttäisin pihani ruusuilla, mutta kun on muutakin, vaikka nyt nuo pionit...:) Valamonruusu on ihana, minulla kukkii myös yksinään upeasti, mutta juuriversoista en pidä, niitä löytyy melkoisen kaukaa emosta. Soinnun hankin pari vuotta sitten ja keväällä jouduin sen siirtämään, nytkään ei näytä viihtyvän. Täytyy vielä kerran etsiä sille uusi paikka, jos kerran noin komeaksi sen voisi saada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla valamonruusu kasvaa niin, että ihan vieressä on vanha tienpohja ja isoja koivuja, toisella puolella nurmikko. Saa levitä minkä kovassa savimaassa pystyy. Soinnusta on kasvanut hieno pensas. Jonkun verran olen sitä leikannut.

   Poista
 6. Sointu on kukkarunsaudessaan ja sävykkyydessään ihan loistoruusu! Sen innoittamana istutin myös Ilon, Loisteen ja Sävelen viime vuonna. Kauniita nekin! Ruusumaniaa tällä meilläpäinkin podetaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tutustua noihin muihinkin, tilaa olisi vielä, ei rosariossa mutta muualla.

   Poista
 7. Ihanaa kukintaa ja tuo ’Sointu’ on kerrassaan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sointu on upea ruusu ja kukkii pitkään, pakkasiin saakka.

   Poista
 8. Kyllä aina joskus (siis usein) iskee jokin kasvihullutus. Pakko saada - lista voi vain kasvaa. Ruusumaniahan on kaunis ja hyvä mania.
  Hienoa, että pidät valamonruususta, sillä se osaa olla myös levittäytyvä tyyppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Valamosta, saa levittäytyä jos pystyy, takana on vanha tie missä ei pysty kasvamaan mikään, alla kova savimaa ja edessä nurmikko.

   Poista
 9. Ihania! Jos olis isoompi puutarha, olis varmasti liuta pensasruusuja, mutta......Sullon viälä rutkasti tilaa hoirella ruusumaniaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on tilaa ruusuille, muutama vielä voisi tulla lisää.

   Poista
 10. Tokihan nyt pensasruusuja pitää olla :-) Joko sinulla on Terese Bugnet ja Louise Bugnet? Entäpä Wiljamin keltaruusu, neilikkaruusu, maanpeiteruusu Fairy, Tarjan ruusu, Sofia, Jens Munk, Merveille? Muutamia mainitakseni :-)

  VastaaPoista
 11. Ihania. Valamonruusukin on ihana ja tuoksuu hyvälle. Saan siitä tosin vilunväreitä, kun perustin ryhmäruusuille penkin paikkaan, jossa valamonruusu ennen kasvoi. Sen juuria löytyy ja löytyy. Kasvavat kankaankin alla erittäin syvällä ja hyvissä voimissa.

  VastaaPoista
 12. Puutarhamaanikko on hyvä olla. ;)
  Ja on ihana, että elämässä on asioita mistä innostuu. Se pitää mielen vireänä. Täälläkin intoudutaan milloin mistäkin, aina kesän edetessä tulee uusia intoiluja ja kasvitarpeita. On hauskaa, ettei tämä harrastus ikinä lopu, sillä aina voi innosta jostain uudesta.
  Minäkin suosittelen Maatuskan lailla noita Bugnet-ruusuja ja onko sinulla jo Ritausma? Se on aivan ihana myös.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)