lauantai 1. joulukuuta 2018

Verkkojen tarkistus

Oli aika tarkistaa puiden ja pensaiden ympärille viritetyt verkot, ovatko paikoillaan vai lentäneet myrskytuulessa ties minne. Sää oli kaunis mutta kylmä, viima joka oli vieläkin kova meni luihin ja ytimiin vaikka en ollut tuntiakaan pihalla.
 Puutarhassa kaikki hyvin, verkot paikoillaan ja kasvit suojassa. Jänisten jälkiä näkyi ohuessa lumikerroksessa mutta vielä enemmän näkyi kissojen tassujen jälkiä.
 Suurin huoleni puutarhassa on tällä hetkellä Laatokan keltaluumuni jonka runko halkesi pari vuotta sitten talvella todella pahasti. Puu on kuitenkin voinut halkeamaan kokoon nähden hyvin ja teki kesällä jopa muutaman luumunkin ihan ensimmäistä kertaa. Nyt vaan minusta näyttää kuin tuonne taakse olisi tulossa toinen halkeama. Onko kellään kokemusta mikä siihen auttaisi? Pitääkö kietoa viltti ympärille pakkasta ja aurinko vastaan?
 Seuraakin minulla oli, Jalo tähyili rosarin kivimuurilta yli peltojen. Pakkasten tultua myyräsaaliiden määrä on vähentynyt, kissatkin viihtyvät enemmän sisätiloissa.
 Iineksellä oli menossa joku juttu aitan alla olevalla kivellä. Ehkä kiven alta tuli jyrsijän hajua ja sitä piti paikallistaa.
 Alma taasen värjötteli rinnepuutarhan rinteessä. Ilme kertoi kysymyksestä, voitaisiinko jo mennä sisälle, tassuja paleltaa.

Navetan kulmalta löysin luonnon muovaamaa taidetta. Räystäältä tippunut vesi oli jäätynyt oksan ympärille ja jääpuikoiksi. Luonnosta löytyy joulukuussakin kaunista löytyy kunhan malttaa katsella yksityiskohtia.

19 kommenttia:

 1. Ihana auringonpaiste, ja varsinkin viimeisessä kuvassa oikein häikäisee! Ihana tuo valon kimmellys jäässä.
  Voi pieniä kissoja, äkkiä sisälle tassuja lämmittelemään ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissoista tuli kertaheitolla sisäkissoja pakkasten takia. Parina yönä Alma on ängennyt jopa peiton alle nukkumaan <3

   Poista
 2. Eilen oli ihana auringonpaiste, mutta todella kylmä. Kisut lämpimään, kipikapi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiman takia sisälläkin on ollut kylmä uunien lämmittämisestä huolimatta. Palelee niin mahdottomasti ennen kuin tähän taas tottuu.

   Poista
 3. Muutaman päivän tuuli niin, että kaikki lensi pihalla vaakatasossa. En osaa auttaa rungon halkeamissa, mutta kieltämättä tulee tunne, että viltti pitäisi kietoa viluiselle puulle.
  Sinulla on mukavaa seuraa puutarhakierroksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain taidan kietoa ympärille, hallaharsokin varmasti riittää. Kissat on parasta seuraa <3

   Poista
 4. Puiden runkoihin voi syntyä halkeamia sekä syksyllä että keväällä. Syyshalkeamat syntyvät, jos syksyllä tulee kunnon pakkaset ennen kuin puu on kunnolla tuleentunut. Kevättalvella suuret päivä- ja yölämpötilojen vaihtelut aiheuttavat halkeamia. Ennen maalattiin kevättalvella hedelmäpuiden rungot kalkilla valkoisiksi, jotta kevätaurinko ei lämmittäisi runkoja päivän aikana. Voisi kuvitella, että runkoa varjostamalla päästäisiin samaan lopputulokseen. Entäs jos vedät vaikka hallaharson keväällä jänisverkon ympärille? Se heijastaisi auringon lämpöä, varjostaisi puun runkoa ja suojaisi samalla vielä tuuleltakin ja kuitenkin ilma pääsisi koko ajan kiertämään vapaasti puun ympärillä, kun harso ei ole ihan rungossa kiinni. Käytännön kokemusta minulla ei vielä hedelmäpuiden runkovaurioista ole enkä tiedä toimisiko tuo käytännössä, mutta tällaiseen lopputulokseen päädyin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä tuliko halkeama alkutalvesta vai keväällä, keväällä sen kuitenkin havaitsin. Harmittaa kovasti jos puu on mennyttä sillä se on lahja hoitolapsen perheeltä ja minulle tärkeä. Varjostus pitänee laittaa heti, taidan kierittää hallaharsoa suojaverkon ympärille, sekin varmasti auttaa.

   Poista
 5. Puun halkeamia on ilmeisesti aika vaikea estää. Olen lukenut, että halkeama syntyy, kun puun nilaan jää vettä. Sään kylmetessä vesi sitten jäätyy nilassa ja nilan solut halkeavat ja kuori vaurioituu. Puunrungon halkeamien ennaltaehkäisyyn on olemassa Bio- puulevite, jolla voisit kokeilla suojausta. Valitettavasti en itse ole kokeillut sen toimivuutta kyseiseen ongelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan luottaa hallaharsoon ja kietoa sitä verkon ympärille, varjostaa ja suoja pahimmilta tuulilta. Ei kai halkeamille mitään voi, parin vuoden takainen tappotalvi oli vaikea kaikin puolin ja sai muutakin tuhoa aikaan.

   Poista
 6. Jännä jäämuodostelma :) Ulkona on jotenkin niin pelkistettyä, joten yksityiskohdat varmaan huomaa helpommin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän turhankin pelkistettyä mutta onhan viime päivien kuuraiset säät olleet kauniita.

   Poista
 7. Ulkona oli todella kylmää tuulista muutamana päivänä, mutta nyt onneksi tuli suojaava lmopeite maahan, ehkäpä teilläkin satoi lunta. Noista halkeamista en tiedä, nyt vaan toivon, että luumupuusi selviää haasteista. Mukavaa joulukuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta satoi mutta kovin vähän, hädin tuskin on pari senttiä lunta maassa. Lisää voisi tulla niin saiis oikeasti suojaa. Kiitos samoin, mukavaa joulukuun alkua.

   Poista
 8. Hyvinhän tuo puu on jo vauriotaan kasvattanut piiloon, eli paraneminen on hyvässä vauhdissa jo. Vuoden tai parin päästä jäljellä on kaarnassa vain railo kertomassa mennyttä historiaa. Voit antaa puun olla ihan rauhassa - se hoitaa suojauksen ihan itse loppuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita, ihana, toivoa herättävä vastaus.

   Poista
 9. Ny ei puutarhas paliua tapahru.
  Ihan tajuton tuuli o riahunu ja nii pimeetä päiviä ollu, ettei oo palio mitää saanu aikaaseksi. Onneksi satoo uurestansa, eres hentoosen lumipeittehen. Se pikkuuse valaasoo maisemaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä pihalla tule oltua kuin pakollinen, töissä ulkoilen jopa 3 tuntia päivässä niin kotiin päästessä pimeällä on visusti sisällä.

   Poista
 10. Meillä mökillä on luumupuu saanut myös samanlaisia halkeamia mutta on kasvanut hyvin ja tuntuu ainakin siltä että se ei haittaa sen kummempia.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)