perjantai 30. toukokuuta 2014

Arboretumissa tapahtuu

Kesä on täällä vaikka lämpömittari ei sitä tiedä. Minä kuitenkin tiedän, ja sillä tein eilenkin puutarhassa töitä sormet kohmeessa. Ostin erään puhelun seurauksena muutaman taimen, sellaisia pihojen joutotaimia. Kun menin taimia noutamaan, olikin niitä vähän enemmän kuin ajattelin. Kymmenellä eurolla sain 7 tammea, 2 mongolianvaahteraa, ämpärillisen maa-artisokkaa, ison nipun valkosipulia, pahvilaatikollisen kieloja, malvaa, vuorikaunokkia ja yhden korallikanukan. Kävi sillä hetkellä mielessä iso hups, mihin ne kaikki laitetaan. Mutta onhan meillä tilaa, laitetaan vaikka metsään jos ei muuta ole.

Suurempi mongolianvaahtera löysi kodin arboretumin ison kiven juurelta. Vaahteran kupeeseen istutin vuorikaunokin ja yhden Türista tuodun kanadan akileijan. Hyvä paikka jossa molemmat perennat saavat levittäytyä rauhassa ja ylimääräiset on helppo hoitaa ruohonleikkurilla.
 Arboretumin ykkösosiossa kasvaa nyt keltakoivu, punatammi, mongolianvaahtera, jasmike, lumipalloheisi, happomarja, hevoskastanja sekä liila ja valkoinen syreeni.
 Syreenit ovat myös eilen istutettuja. Arboretumiin ne pääsivät ihan siksi, että toisivat suojaa herkälle hevoskastanjalle sekä tuulelta että auringolta. Kaikki syreenit on oman pihan juurivesoja. Syreeni on siitä hyvä suoja, että kasvaa nopeasti korkeutta ja tuuhetta. Sekä tekee kunnon lehdet aikaisin keväällä.
 Happomarja teki siirron jälkeen tasan kaksi kukkaterttua. Keltainen ei ole lempivärejäni puutarhassakaan, mutta punaisia lehtiä vasten nämä pienenpienet keltaiset kukat on kauniita.
 Siirto arboretumiin oli happomarjalle hyväksi. Entinen paikka ison kuusen ja koivun katveessa oli täysin varjossa ja siellä happomarja ei ollut koskaan näin upean punainen. Eli ei happomarjaa varjoon.
 Viimeinen kuva siitä miten romukin voi olla kaunista. Vanha ruostunut patjajousitus odottaa kiltisti kivellä metallinkeräykseen päätymistä.
Huomenna on tiedossa kahdet valmistujaisjuhlat, aion silti ehtiä puutarhaankin kun intoa riittää. Kävi nimittäin niin, että lupauksista huolimatta pihaan tuli yksi istutusalue lisää. Eikä syy ollut minussa. Ja ne seitsemän tammeakin pitäisi saada vesiämpäristä multaan.

16 kommenttia:

 1. Kuule, viimeaikojen jutut täällä blogissa vaikuttaa siltä, että alat vihdoinkin päästä elementtiisi!
  Ihana seurata haaveiden muuttumista näkyviksi taimiksi.
  Nautinnollista kesää sinulle, ystäväiseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko talvi tätä on odotettu, puutarhatöitä. Haaveet alkaa toteutua, ja uusia putkahtelee mieleen lähes joka päivä. Kesäisin tuntuu, että vuorokaudessa on aivan liian vähän tunteja.

   Poista
 2. Ihme paikan olet löytänyt, mistä saa kympillä noin paljon taimia! Minulle kelpaisi nyt erityisesti tuo jalopuu-osasto.

  Tuosta tulee kyllä upea, kun puut ja pensaat asettuvat ja vahvistuvat! Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tori.fi kautta löysin. Tai sanotaan, että minut löydettiin vaikka ilmoitin jalopuiden taimista viime syksynä. Vielä on monta puuta jotka pitäisi hankkia. Mustilan arboretumin sivuilta suosittelen katsomaan, sieltä ostin punatammen ja keltakoivun. Ja kunhan oma arboretum laajenee tien toiselle puolelle haen Mustilasta lisää taimia.

   Poista
 3. Oi! Ja mun tulevaan visioon kävis hyvin tuo ruostunut jousitus! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa noutaa, se on kyllä hyvin mutkalla, mutta niitä on kaksi :D Mun mielestä noita saa esim. kierrätyskeskuksista, tai polttamalla pihalla pari vanhaa patjaa...

   Poista
 4. Hyvät puukaupat teit! Rakastan puita, ja odotan, että pääsisin istuttamaan niitä. On monia lajikkeita, joista jo haaveilen :)

  Arboretumistanne tulee taatusti ihana.

  Happomarjan värit ovat kauniit. Meillä on se myös, ja lämpimän keltaisten kukkien ja viinihkön (heh, ei varmaan ole oikea sana) punaisten lehtien yhdistelmä on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin rakastan puita. Muutama päivä sitten pelastin kivetykseltä parikymmentä kuusen alkua kun en raaskinut heittää niitä pois. Istutan jonnekin parempaan paikkaan. Lajikkeita jotka on saatava on vielä vaikka kuinka, nyt vain täytyy odotella pari vuotta että saadaan toinen osa arboretumia valmiimmaksi.

   Poista
 5. Oi, onko tämä hyvä aika siirtää syreenntaimia? Minä olen kaivanut kuopat valmiiksi jo aikoja sitten, mutten tiedä, uskataako niitä alkaa siirrellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on siirretty syreenejä keväällä, keskikesän helteillä, myöhään syksyllä, eli ihan mihin sulan maan aikaan vaan. Aina on lähteneet kasvuun. Nyt oli hyvä istuttaa kun maa on märkää. Sanoisin, että hyvin uskallat siirtää. Etenkin jos kastelet hyvin tai liotat paljasjuuristen taimien juuria vedessä.

   Poista
 6. Kylläpä teit erinomaiset kaupat! Mekin ollaan siirrelty syreenintaimia oikein urakalla pitkin pihaa, sillä on hyvä saada nopeasti peittoon pihan tuhonneen jätevesijärjestelmän jäljet :)

  VastaaPoista
 7. Kivoja nämä puutarhajuttusi, alkaa iskeä toiveikas inspiraatio ;)
  Teetkö pionien muurahaisille mitään? Minusta tuntuu, että itselläni ne tai joku muu saa nuput kuivumaan - eivät aukea koskaan kukkaan - , ja olen koettanut hävittää muurahaisia. Onko se turhaa vaivannäköä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tee muurahaisille mitään, meillä ne eivät ole vaikuttaneet kukintaan, tai niin ainakin luulen. Tänä vuonna näkyy omassa puutarhassa kukkivan moni pioni :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)