keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Vemmelsäärien torjumiseksi

Entisöintikurssi jolla kävin jo ainakin viidettä vuotta, on upea kurssi upeilla oppilailla ja parhaimmalla mahdollisella opettajalla. Kurssilla entisöidään, jaetaan kokemuksia entisöinnin tiimoilta, mutta paljon muustakin. Vaihdetaan reseptejä ja parhaimpia puutarhavinkkejä. Eilen sain yhden vinkin liittyen jänis vemmelsääriin.

Laita omenapuiden ympärille muutama tuomenoksa, ja rusakot serkkuineen jättää omppupuut ja muut rauhaan. Minä ryhdyin heti tuumasta toimeen. Tien vieressä kasvaa isot tuomet joita kärsi harventaa ihan rauhassa. Oksat kainaloon ja omppupuiden luokse.
 Punalehtiruusu ehti jo kärsiä jänisvaurioita, mutta laitoin oksia senkin ympärille. Jos tämä on toimiva konsti, niin ensi talvena täytyy laittaa tuomet jo huomattavasti aiemmin etenkin ruusuille.
 Talon eteläseinusta läheisyydessä kasvava äitini syntymäkodista tuotu juhannusruusu oli sekin kelvannut makupalaksi. Tuomet toivottavasti säästää lopun kasvuston kun en tajunnut verkottaa ruusuja.
Kuvasta huomaa miten talvista meillä on. Etelän puoleisen päädyn maa on vasta noin vähän näkyvissä.
 Kasvimaalla on jo paikoin maata näkyvissä tuhkan ansiosta. Tehokkuuden maksimoimiseksi levittelin tänään kasvimaalle uudestaan ämpärillisen tuhkaa. Jos pääsisi istutuspuuhiin ennen juhannusta.
 Navetta on taas kuin lumeen hautautunut. Onneksi päädyssä on ovet joista voi kulkea, sillä nämä pohjoissivun ovet ovat motissa vielä pitkään. Tälle puolelle navettaa ei osu auringon säteet mihinkään aikaan päivästä. Veikkaankin, että tuossa on lunta vielä silloin juhannuksena.
Ei uskoisi kuvista, että vain muutaman päivän päästä eletään huhtikuun puolta väliä.

9 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Meilläkin puput käyvät järsimässä omenapuita, vaikka laitammekin verkot rungon ympärille. Kun lumimäärä kasvaa, jänikset onnistuvat syömään rungon kuorta korkeilta hangilta ja se kyllä harmittaa. Mukavaa kevättä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä teen lumiseen aikaan kerran viikossa kierroksen omppupuiden ympärillä ja kiskon verkkoja ylemmäksi. Nyt ongelmana on, että osa puista alkaa olla verkkoihinsa liian suuria, ja taas jänöt tykkää. Toivon totisesti, että tuomista on apuja.

   Poista
 2. Mummu neuvoi mulle joskus tuon tuomi konstin, mutta täällä loikkivia rusakoita ne ei karkoittaneet, valitettavasti.
  Kerrothan sitten kuinka teillä toimi?
  Mä jätin kans juhannusruusun ja karviaispuskan verkottamatta joku vuosi sitten. Karviaisen oksista oli puolet menny rusakon napaan ja ruusu ihan kokonaan. Ihme epeleitä...
  Ja taas kerran angervopuskat on puoliks syöty, ottaa järkeen ihan tosissaan
  On kuulemma olemassa jotain luonnonaineista tehtyä torjunta-ainetta, joku lappajärveläinen on sen kehittänyt, muistelisin. Pitäis kuulemma torjua hyvin.
  Ja joku kertoi että suden kusi on tehokasta... Myydäänköhän sitä Multasormessa? ;)

  Onnistunutta torjuntaa sinne!
  Luminäkymät vaikuttaa yhtä toivottomilta kuin täälläkin.
  Josko pian päästäs kunnolla plussanpuolelle ja tulis vähän vettä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että paikalliset ristiturvat olisi tuomivastaisia. Kaikki keinot on sallittuja tässä sodassa :D
   Karviaiset on saanu meillä olla rauhassa, mutta yksi talvi oli syöty vadelmien kasvustot.

   Poista
 3. Valtavat kinokset, huh!

  Tuo tuomi-idea onkin ihan uutta mulle. Laitetaan kyllä tiukasti muistiin tämä vinkki. Talolla kaadetaan kohta tuomi, joten otetaan siitä oksia jemmaan. Mikähän siinä tuomessa on, että oksasilppurielukat ei siitä tykkää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan vieteään heinäkuussa rippijuhlia lumikinosten keskellä :D

   Tuomi tuoksuu kitkerälle, sen tuomimaisen hajun haistoi itsekin kun katkoin oksia. Fiksut jänöt kyllä tietysti osaa poimia sen herkkuoksan pahanmakuisten joukosta...

   Poista
 4. Onneksi juhannusruusua sitkeämpää ei olekaan - kukinta vaan tietysti kärsii jos oksia ei ole :) En kyllä ymmärrä miten pupujen suu kestää!

  Meillä on ainakin angervoja verotettu, mutta tänä talvena ovat omenapuut saaneet olla rauhassa jykevien betoniverkkojen suojassa. Harmi, meillä ei ole tuomia, en pääse kokeilemaan keinoa!

  Pidän kovasti blogistasi, löysin tänne vähän aikaa sitten.

  t. Undine

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se puska on sitkeä, syötiin muistaakseni viimekin talvena. Jatkossa laitan siihen verkon. Kesäisin juhannusruusua kiusaa ötökät ja ne(kin) ajattelin hävittää jollain konstilla. Ötökkä on sellainen joka syö nuput poikki.

   Tervetuloa seuraamaan blogia!

   Poista
 5. Meillä oli riesana myös rusakot, tuhosivat kerta toisensa jälkeen vaahterat, vadelmat, ruusut jne. Saatiin vinkki, joka ei varsinaisesti ole puutarhan kaunistus, mutta toimii. Laita puiden ympärille auton tai traktorin rengas, kasvin koosta riippuen tietysti tai vaikka asetellen renkaanpuolikkaita, jos yhtä riittävän suurta ei löydy. Pitää rusakot poissa. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)