lauantai 20. huhtikuuta 2013

Ei lasten läsnäollessa

Taloustöihin lukeutuu joskus puuhia joita ei voi tehdä parin vilkkaan ja kaikkeen ehtivät pojan kanssa. Yksi sellainen työ on pöytätasojen vahaus. Syystäkin homma on venynyt 2,5 vuoden päähän edellisestä, ja tasot olivat päässeet himmeiksi, ja vaha osin täysin pois kuluneeksi.

Eilen lähti pojan viikarit viikonlopuksi mummolaan, ja minä käärin hihat, ja aloin töihin. Himmeän pinnan tilalle kiiltoa.
 Osmon läpikuultava vaha on erittäin riittoisaa. Tällä yhdellä ja ainoalla pienellä purkilla olen vahannut silloin 2,5 vuotta sitten kaksi pöytää, tiskiallashässäkän tason ja seinäkaapin. Purkin pohja riitti tämänkin kertaiseen vahaukseen, ja tippa vielä jäi.
 Kuvassa on vahattu puoli pöytää. Kirkas pinta käsiteltyä, ja himmeä käsittelemätöntä. Mieletön ero.
 Väliin ihan pakko laittaa kuva miten tiheäsyisestä männystä pöydän kansi on tehty. Kansi on kahdesta lankusta, epäilemme, että samasta puusta. Vuosirenkaita on täysin mahdoton laskea, ovat niin tiheästi, mutta karkeasti laskien, pöytään on käytetty vähintään 250 vuotta vanhaa honkaa. Mistä saa sellaista puuta nykyaikana, ei mistään.
 Nyt pöytä on vahattu kertaalleen ja jo kuiva. Mietin, että tekisinkö toisen kerroksen kun kerran vahaa on jäljellä. Villikot palaa kotiin vasta huomenna, joten kuivumisrauhakin olisi.
Kuva ei ihan tee oikeutta pöydän silkinhimmeälle pinnalle, mutta kaunis se on, eikä kiillä liikaa. Ja kulkee taas tiskirätti köykäisesti vahatulla pinnalla.

p.s. Tänään bongattu kevään ensimmäinen nokkosperhonen, ja kurkipariskunta. Kevät etenee!

10 kommenttia:

 1. Mahtava pöytä! Juuri tuollaisesta olen haaveillut pitkään! :) Eipä vaan tule ihan heti vastaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöytä on mahtava! Jykevä kansi, ja kaksi iso laatikkoa etuosassa. Luultavasti tämän talon pöytiä koska löytyi navetasta talokaupan jälkeen. Heti oli selvää, että tuvan pöytähän se siinä :)

   Poista
 2. Komea on pöytä!

  Minä näin kaksi sitruunaperhosta! Ihanaa.

  VastaaPoista
 3. Hioitteko pöydän ennen käyttöönottoa silloin navetasta löytymisen jälkeen, vai voiko vahan laittaa vain puhdistetulle puupinnalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöytä on hiottu ja pikkasen höylättykin ennen vahausta, kansi oli maalattu jo ennen meitä ja meidän toimesta. Mutta jos on valmis pöytä puupinnalla, niin ei se välttämättä vaadi kuin puhdistuksen ennen vahaa.

   Poista
 4. Ja se vastaöljytyn puun tuoksu! Sitä ei sovi unohtaa!

  On noissa puissa eroja. Siinä missä ennen puuta ei kehdattu rakennuksille saati huonekaluihin kaataa ennen kun se oli saavittanut tietyn korkean iän, nykyään puitakasvatetaan kaikin kikoin nopeasti, kaadetaan heti kun voidaan ja lopputulos on mitä on.

  Tuo pöytä on aarre, kertakaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se öljyn tuoksu on kamala katku :D

   Enpä tiedä löytyykö noin tiheäsyistä puuta enää oikein mistään jos johonkin korjaukseen tarvitsisi. Toivottavasti sellaista on vielä.

   Poista
 5. Voi mikä aarre sinulla on tuvassa!

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä aina muista millä aartella saa syödä joka päivä ruokansa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)