torstai 26. heinäkuuta 2012

Retkien viikko

Tämä toinen lomaviikkoni on retkiä täynnä. Tiistaina tuuletin omaa päätäni Iitissä ja eilen tuuletimme kahta nuorinta poikaa Hämeenlinnan linnassa ja museoissa. Tänään oli miehen vuoro tuulettua ja vein hänet Sysmään kartanokierrokselle. Pääsimme kierroksella kolmeen yksityisasuntona olevaan sysmäläiseen kartanoon. Yhdestäkään kartanosta en napsinut kuvia, juurikin tuon sanan yksityiskoti takia. Koin että olemme niin henkilökohtaisellä reviirillä etten tohtinut kuvata edes luvan kanssa. Mutta kaikille kartanoista ja niiden nykyelämästä kiinnostuneille, hypätkää ensi vuonna bussin kyytiin ja kiertäkää kolme kartanoa läpi. Hintansa arvoinen retki.

Joten tämän päiväiset kuvat ovat linnasta joka ei enää toimi yksityiskotina, vankilana tai linnoituksena. Nyt se on museoviraston yksi kaikille avoin kohde. Hämeen linna. Linnakierroksen jälkeen oli vuorossa linna kupeessa oleva vankilamuseo. Sieltä pyrähdimme viereisen historiallisen museon kautta linnan alapuolella olevaan tykistömuseoon. Tätä pojat olivat eniten odottaneet vaikka linna yllätti heidät positiivisesti. Raunioiden sijaan päästiin kiertämään ihan oikeissa linnan saleissa ja huoneissa.
Iltapäivällä alkanut tihkusadekaan ei haitannut sillä suurin osa ajasta vietettiin sisätiloissa. Ulkoalueen tykit saatiin silti katsastettua ja lopulta vietimme linnan tienoilla koko päivän.

Suosittelen, alueelle saa ostettua lipun jolla pääsee sisään edullisemmin kaikkiin kolmeen museoon. Historialliseen museoon on tämän vuoden ajan ilmainen sisäänpääsy.

4 kommenttia:

 1. Voi että, noissa maamme keskiaikaisen jyhkeissä linnoissa on todella sitä jotakin! Ranskan koristellut linnat voivat olla upeita, mutta nuo paksut vahvat seinät ja jylhä auktoriteetti ovat niin vaikuttavia! Ihanat kuvat Hämeen linnasta.

  VastaaPoista
 2. Hyvät muistot ovat sieltä päin Urajärven kartanossa vierailusta!

  VastaaPoista
 3. Tuollainen kartanokierros kuulostaa kyllä huipulle! Pitääpä muistaa ensi kesänä...

  VastaaPoista
 4. Saila: Jotenkin nuo linnat kuvaavat suomalaista luonnetta hyvin. Jykevää ja rauhallista.

  Peurankello: Asikkalan Urajärven kartanossa on taas elokuussa avoimet ovet, laitan siitä mainosta lähempänä ajankohtaa.

  Mari: Kannattaa käydä!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)