Yksi Suuntana omavaraisuus- sarjan lokakuun aiheista oli varastointi. Juuri sopiva aihe tällaiselle hamsterille. Meillähän varastoidaan kaikenlaista, jos meillä ei ole lämmintä varastotilaa, niin kylmää riittää koko kylän edestä. Vaan ei mennä tällä kertaa navetan syömään sisältöön, kurkataan mieluummin vähän liiteriin ja jääkaappiin.
Lämmityskautena polttopuut ovat meillä näkyvä osa arkea. Saunaan ja vesipataan menee puuta ympäri vuoden, mutta talon sisätiloissa lähinnä lämmityskaudella. Puut varastoidaan tilavaan liiteriin.Vielä olisi vähän liiteriin laitettavaa. Näille puille löytyy paikka takaseunustalta. Puun suhteen emme ole täysin omavaraisia. Ostamme puut runkoina joista pilkotaan itse ensin metrisiä halkoja ja myöhemmin käytön mukaan klapeja. Puuta meillä kuluu n. 40m3 vuodessa.
Osa kauden sadosta löytyy varastoituna jääkaapista. Maustekurkkuja tein taas yli 30 tölkkiä. Kaikki syödään ennen seuraavaa satokautta, loppuu jopa kesken. Hilloja teen tarpeen mukaan pakastemarjoista paitsi omenasose on kaikki keitetty, sitä ei tullut tänä vuonna yhtä paljon kuin vuosi sitten vaikka sain omenaa. Ei vain aika ja jaksaminen riittänyt. Kuvassa näkyy myös kaksi laiheliinia kesäkurpitsaa. Niitä ei varastoida sen enempää, vaan syödään muun ruuan lisukkeena. Osan sadosta pakastin talven käyttöä varten. Sosekeittoihin menee jos ei muuhun.
Tomaateista keitän tomaattikastiketta pakastimeen joka on tärkeä varastointipaikka. Tässä erässä kokeilin ensi kertaa mukaan paprikaa. Hyvää tuli. Laitan sekaan sipulit, valkosipulit ja mausteet. Tähän käy pienet ja suuret tomaatit, vain kantaosan leikkaan suurimmista tomaateista pois. Mukana on siis myös kuoret ja siemenet. Sauvasekoittimella nekin saa tasaiseksi eikä kukaan huomaa mitään. Nykyisin ei oikein kaupan tomaattikastikkeet maistu kun omaa on saatavilla, maku on paljon parempi.
Tomaattia riittää edelleen varastoituna keittiön sivupöydällä. Näistäkin osa päätynee kastikkeeksi sillä emme millään syö tomaatteja tuoreena siihen tahtiin kun niitä valmistuu. Kuvassa on myös viimeiset paprikat. Ruusukvittenin hedelmät odottavat hilloamista.
Ja viimeisenä korin pohjalla vaan ei vähäisempänä, tämän vuoden sipulit. Sato oli loistava sekä laadultaan, että määrältään. Viikonloppuna kävin korin läpi ja heitin pari huonoa pois. Jäljelle jäi 101 sipulia joten eiköhän näitä syödä pitkälle talveen. Sipulin kasvattamisella ei suuria säästöjä saa, jos ollenkaan mutta näissäkin maku on tärkeintä. Pitää olla ytyä, mutta samalla pehmeyttä.
Kakskulma https://kakskulma.com/sadonkorjuu-2023/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2023/
Kasvuvyöhyke 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/10/suuntanaomavaraisuus-lokakuu-2023.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/10/omav.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/10/kerailya.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/10/sadonkorjuun-jalkeen-omavaraisuus.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-10/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/10/satokausi-2023.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-ruokaomavaraisempaa-talvea
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/10/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-10.html
Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17630
Kasvuyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/10/unelmana-omavaraisempi-elama-syyskylvot.html
Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/sadonkorjuun-jalkeen-suuntana-omavaraisuus/
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/10/02/lokakuu-23-sadonkorjuu/
En ole ikinä elänyt puulämmitteisessä talossa (meidän pientä tupaa ei lasketa) niin tuo talveksi tarvittavan polttopuun määrä yllättää aina. Siinä on kova homma, joka ikinen vuosi.
VastaaPoistaSe on iso määrä puuta. Puusauna ja vesipata vie osansa mutta kyllä sitä tarvitaan myös lämmittämiseen ja ruoan valmistamiseen. Tämä lämmin syyskuu on ollut puulämmittäjän mieleen. Ja kuinka paljon sitä on mennytkään joskus ennen kun ei ollut vielä sähköjä ja oli kuitenkin maitohuoneet ja kaikki jossa omat tulisijat.
PoistaItse asun puulämmitteisessä yksiössä ja puuta kuluu noin 7m2
PoistaMistä tietää, milloin ruusukvittenit voi kerätä? Luin jostain että ensipakkasten jälkeen, joten en ole vielä niihin koskenut..tämä on eka kerta kun puska muutaman hedelmän teki! Mahtava määrä kurkkusäilykkeitä teillä, ihan kateeksi käy!
VastaaPoistaMinä kerään ruusukvittenin ennen pakkasia, ne tuppaavat tippumaan välillä jo raakoina. Jatkavat kypsymistä sisällä. Meillä menee maustekurkkuja paljon, melkeinpä tölkki viikossa, siksi sitä on hyvä olla paljon.
PoistaMeillä kuluu myös polttopuuta , keittiössä on hella,pirtissä leivinuuni ja kamareiden 2 uunia. Lämmitettävää riittää talven aikana , puut tehdään omasta metsästä. Kurkkuja ja tomaatteja olet saanut hyvän sadon. Se itse tehty tomaattikastike on tosi hyvää , olen tehnyt itsekin sitä. Nyt minulla ei ollut kasvamassa tomaatteja laisinkaan. Sipuleista tuli hyvä sato täälläkin. Kaunista lokakuun alkua sinulle!
VastaaPoistaKiitos samoin, oikein kaunista lokakuuta. Me emme raaski ottaa kaikki puita omilta mailta, sitä on rajallisesti. Voi kun olisikin oma metsä josta saisi kaikki polttopuut.
PoistaMinulle polttopuuta kertyy melkein liikaa kun myrsky kaataa puita metsästäni. Kolme kuusta ja yksi koivu on nyt saatu pilkottua klapikoneella.
VastaaPoistaMeillä on 10 tulisijaa niin ei riitä tämän tontin puut. Onneksi puuta saa hankkia lähistöltä.
PoistaHyvä tietää sipulista. Olen vähän harmitellut etten ole saanut sipulista satoa, mutta tämä tieto huojentaa. Meillä sipulit käytetään pääosin kypsennettynä, joten kaupan sipulit riittävät maunkin puolesta meille aivan hyvin.
VastaaPoistaSipulin kilohinta on niin edullinen, että ostaa sitä kaupastakin. Ei sitä kuitenkaan mene kiloja viikossa.
PoistaIsäntä teki viikonloppuna puita liiteriin juurikin metrisistä haloista valmiiksi talvea varten . Meillä on paljon puuta metrisiksi ladottuna . Minä rakastan puupinoja ja ihailinkin teidän pinoja . Paljon olet säilönyt talven varalle . Samoin täällä onneksi meillä on kellari mihin saa suurimman osan säilykkeistä . Meillä on valkosipulit vielä istuttamatta pitää yrittää piakkoin saada ne maahan .
VastaaPoistaTalvella on aikaa pilkkoa halkoja klapeiksi. Ja halot vievät vähemmän tilaa, mahtuu puut paremmin liiteriin. Valkosipulilla ei onneksi ole kiire.
PoistaKunnioitettava määrä talven varalle säilöttyä. On se vaan kiva ottaa syötävää omasta kaapista. Siinä se jälkikasvukin oppii näkemään ja arvostamaan itse tehtyä. Oma kasvimaa/kasvari ei välttämättä tuo suurta säästöä ruokapöytään, mutta tuoreutta, vaihtelua ja makua ihan varmasti. Sipuli on minusta yksi helpoimpia kasvatettavia. Ei se kaupassakaan paljon maksa, mutta kuten sanoit, paljon paremman makuisia itse kasvatetut ovat.
VastaaPoistaMyös klapeja täytyy olla, kun talossa on puulämmitteinen sauna ja varaava takka. Noin paljon meillä ei puuta kulu, mutta kyllä puita takassa polttamalla vähentää sähkölämmityskuluja talven aikana.
Ahkerana säilöjänä ansaitsisit kunnon kellarin.
Mukavaa lokakuun alkua sinulle!
Suuret säästöt eivät ole tavoite vaan hyvä ja maistuva ruoka, sitä saa omalta kasvimaalta. Tänäänkin oli pääruuan lisukkeena oman maan kesäkurpitsaa ja tomaattikastike oli tehty oman maan tomaateista. Sipulia on helppo kasvattaa, se ei vaadi oikeastaan kun maahan lykkäämisen ja sadonkorjuun. Pari kertaa kitkin kasvukauden aikana. Kunnon kellari voisi olla kiva mutta toistaiseksi en haaveile sellaisen rakentamisesta.
PoistaOn hauska katsella, miten erilaisia kuvia saa samoista aiheista! Mehuja meillä ei tehdä, muuten on aika lailla samanlaiset syyspuuhat siellä ja täällä.
VastaaPoistaNiin on, jokaisella kun on oma tapa säilöä ja ne tietyt jutut mitä syödään.
PoistaHyvää "satoa" monessa mielessä ja tarpeessa. Ahkerana olette olleet :)
VastaaPoistaPaljon hyvää satoa ja kiva syödä itse kasvatettua.
PoistaPuita kuluu meilläkin, kun talo lämpiää puilla. Minä olen tehnyt tomaattikastikkeita nykyään niin, että maustan ne lähes valmiiksi. Ovat nopeasti käytettävissä heittää vaikka pastan sekaan. Säilön kastikkeet umpioimalla.
VastaaPoistaMinä en ole tuota umpioimista kokeillut mutta teen saman, eli maustan tomaattikastikkeen tehdessä valmiiksi. Tomaattien sekaan menee sipulit, valkosipulit, suolat ja muut mausteet, on sitten valmista käyttöön heti.
PoistaTämän kirjoituksen asiosta aion (vakaasti) ensi kesänä kuivattaa lipstikkaa!
VastaaPoista