lauantai 14. lokakuuta 2023

Syksyistä

On taas sellainen oman elämän ruuhkakuukausi, että oksat pois. Ei tahdo pysyä ajan kulumisen perässä. Viikonloppuna ajattelin ehtiä puutarhatöiden pariin, toivottavasti ei sada, tai ainakin olisi taukoja sateessa. Ilokseni katselin, että haravointia ei voi vielä aloittaa, lehdet ovat pääosin tiukasti kiinni puissa meillä olleista myrskyistä huolimatta. Haravointia kun voi tehdä ennen lumien tuloa kauniina pakkaspäivinä.

Tämä taitaa olla viimeinen kuva 'Vanilla Fraise' hortensiasta ennen kuin kunnon pakkasyö rusketti sen kukat. Pensas kasvaa omana mieleni hivenen liian harottavasti, olen yrittänyt leikkaamalla ohjata sen kasvua.
Vaikka 'Grandiflora' hortensian runko on vino, olen onnistunut kasvattamaan siitä kivan yksirunkoisen pensaan. Taustalla näkyy pieni punerrus rusokirsikassa, tänä vuonna ruska ei ole meillä kovin kummoinen edes näissä ruskan luottokasveissa.
Äitini laittoi kuvan kelloköynnöksen siemenkodista. Niitä tuli hänellä peräti 33 kappaletta. Kasvatin hänelle kaksi valkoista kellököynnöstä, ne tekivät valtavasti kukkia ja myös nuo siemenkodat. Instassa kyselin ohjetta näiden kuivaamiseen ja ilmeisesti kannattaa kuivattaa siemenkodat näin ja ottaa siemenet talteen kuivumisen jälkeen.
Lämmin syksy saa osan kasveista sekaisin. 'Omoshiro' kärhö teki uuden verson ja siihen nupun. Valitettavasti ensipakkanen ehti tulla ja palelluttaa nupun. Normisti 'Omoshiro' kukkii alkukesästä eikä tee enää uusintakukintaa.
Kuten jo sanoin, tänä vuonna ei hehku kummoisesti ruskan värejä. Elokuussa hankittu Tuurenpihlaja näyttää heti mihin pystyy. En malta odottaa, että puu on suuri ja noin kauniin punainen. Siitä tulee vielä arboretumin syksyinen katseenvangitsija. Puiden ja pensaiden verkottamien on loppusuoralla, enää uupuu muutama verkko.
Kaikki kolme syyskimikkiä ehti kukkaan vaikka pelkoni sen suhteen oli suuri. Eivät onneksi hätkähdä ensimmäisiä kylmiä ilmoja. Jokunen harmaakäenkukka kukkii kimikin seurana. Taustalla näkyy mongolianvaahtera, sekin on ruskan huippuvuosina paljon punaisempi. Pienempi keltainen puu kauempana on visakoivu, se on ymmärtänyt kellastuttaa lehtensä, vaan muista koivuista osa miettii vielä.

Seuraavaksi hyppään hetkeksi puutarhaan ennen kuin haen lapsenlapset yökyläilemään.


17 kommenttia:

  1. Tuurenpihlaja on syksyllä hieno katseenvangitsija, toivotaan hyvää menestystä uudelle puullesi. Tuure onkin hyvä verkottaa huolella, sillä se on jäniksille superherkkua. Minulla on yksi kokemus kalutusta tuurenpihlajasta muutaman talven takaa. Puulla oli 120cm:n tiheäsilmäinen verkko, mutta hankikanto päästi rusakonroikaleen verkon sisään ja otus teki todella huolellista työtä. Kyseinen syöty puu kasvaa nyt pensasmaisena arboretumissa, siirsin sen sinne ja katson, saanko muotoiltua vuosien myötä siitä puuntapaista.
    Hieno saalis kelloköynnöksen siemenkotia! Minäkin sain niitä hyvän määrän ja yritän saada siemenet talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää tuurenpihlajan herkullisuus. Kävin heti nyhtämässä verkkoa korkeammalle ja tarkistin, että saan tarvittaessa sitä vieläkin ylemmäksi. Äidillä on aina tuuria kellököynnösten kanssa.

      Poista
  2. Kauniisti kukkivia syyshortensioita. Tänä syksynä hortensioiden kukkaloisto- ja värittyminen on ollut erityisen kaunista. Oi onpa hurjasti upeita kelloköynnöksen siemenkotia. Olin onnellinen kun löysin ensi kerran omista köynnöksistäni yhden siemenkodan.
    Minulla oli myös tuurenpihlaja, jonka syksyinen ruska oli upea. Sitten mieheni unohti pari kolme vuotta sitten puun verkotuksen ja jänöt kalusivat koko rungon ympäri asti paljaaksi, joten mitään ei ollut enää tehtävissä.
    Mukavaa viikonloppua lastenlasten parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli viime vuosi parempi syyshortensioiden kukinnan suhteen, se oli oikea överivuosi niillä, mutta on kukinnasta saatu nytkin nauttia. Tuure on siis syytä verkottaa erityisen huolella.

      Poista
  3. Kaunista! Toivottavasti ehdit tehdä puutarhapuuhia ja nauttia niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdin tehdä. Nyt on taas niin kylmä ettei sormet tarkene, ne myös jäykistyvät kylmässä. Vaan nyt on kaikki tehty paitsi suuret verkot hortensiapuutarhan ympärille, niitä en saa viritettyä yksin.

      Poista
  4. Toivottavasti siellä päin on ollut taukoja sateesta. Täällä meillä saaristossa on jopa aurinko pilkahtanut välillä, vaikka aika märkää on! On kyllä kaunis yksirunkoinen pensaspuu. En tiennytkään, että tuollainen muotoilu voisi olla mahdollista. Se on varmasti ottanut kauan ja vaatinut sekä visiota että kärsivällisyyttä. Olet niin taitava näissä puutarhahommissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mukavasti taukoja sateessa, sunnuntaina vielä enemmän. Ja aurinkoakin saatiin. Olen vain leikannut hortensiaa, en edes valikoinut taimea aikoinani. Muutama vuosi meni muodon saamiseksi, oisko nyt ikää noin kymmenen vuotta juuri tuolla hortensialla.

      Poista
  5. Itse olin vähän pettynyt, kun meillä myrsky on riipinyt kaikki lehdet haavasta alas, ja maa on märkää ja lisää vettä vain tulee, niin jäi ilo kauniin kellertävistä haavanlehdistä lyhyeen, kun eivät puussa pysyneet ja maassa heti ruskettuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haavat ovat meilläkin lehdettömiä. Tuulet vievät lehdet niistä tosi aikaisin. Muut puut onki tosi laimean värisiä tänä vuonna.

      Poista
  6. Hortensiat ovat kyllä kauniita syksyn piristäjiä!
    Meillä syyskimikki on ehtinyt kukkia vain kerran, mutta jospa joskus vielä uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän kimikki ehdi vielä kukkia joku syksy. Meillä jäi tosi myöhään tänä vuonna.

      Poista
  7. Syyshortensioissa on tänä vuonna ollut hienot värit. Grandiflorakin on näyttänyt parhaat puolensa. Kuuluukohan Vanille Fraisen luontaiseen kasvutyyliin tuollainen retkottaminen? Omani on samanlainen. Leikkaan sitä keväisin paikoin reiluistikin, leveä siitä on tullut. Sinänsä ei haittaa, kunhan istuttaessa huomioi puskan tilantarpeen myös sivusuunnassa.
    Mahtava määrä kelloköynnöksen siemenkotia. Löysin kolmesta köynnöksesta vain yhden palluran, joka on nyt sisällä kypsymässä. Jossain ohjeessa kehotettiin antamaan sille aikaa ja rauhaa. Eihän tässä mitään kiirettä ole.
    Lämmin syksy taisi laittaa monien kasvien aikataulun sekaisin. Löysin lokakuun alussa juhannusruususta yhden kukan ja kärhö Multi Bluesta samoin.
    Tuurenpihlajasi antaa esimakua siitä, millainen se tulee syksyisin olemaan. Tänä vuonna ei taida tuuretkaan kovin värikkäiksi tulla, mutta hyvää kannattaa odottaa.
    Toivottavasti teidän nurkilla ei satanut niin kovasti kuin täällä ja pääsit edes vähän puutarhaa kiertämään. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli viime vuosi parempi hortensiavuosi, tänä vuonan kukkivat vähemmän vaikka nytkin oli upeaa kukintaa.
      Äiti osaa saada kelloköynnökset kasvamaan. Nyt pitää antaa siemenkotien kuivua rauhassa. Omistani sain talteen kaksi siemenkotaa. Mukavasti pääsin puutarhaan, nyt on kaikki tehty mitä pitikin.

      Poista
  8. Tuurenpihlajan osto lykkääntyi tänäkin vuonna ???saankohan sitä ollenkaan hankituksi ? Lapsenlapset olivat meillä viikonloppuna yökylässä ja menoa riitti . Mökille pitää mennä laittamaan paikkoja talviteloille siitä onkin aikaa yli kaksi viikkoa. Käytiin me tosin lapsien kanssa piipahtamassa .
    Kumpa saisi nyt jotain siellä aikaiseksi.

    VastaaPoista
  9. Joo, Vanilla Fraise tosiaan harottaa. Yhtenä talvena se oli valtavan lumimäärän jälkeen ihan jakauksella. Ajattelin, että jopas siitä outo nyt viimeistään tuli. Sitten se kasvatti monta uutta versoa sinne keskelle :D Ja on taas jokseenkin järkevän näköinen.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)