perjantai 7. huhtikuuta 2023

Puutarhakauden avaus

 Eilen avasin puutarhakauden pesemällä uuden kasvihuoneen sisältä. Lasit on pesty, hämähäkin seitit poistettu ja roskat lakaistu lattialta. Puhtaisiin ikkunoihin ripustin varjostusverhot. Tänä vuonna vain kaksinkertaisena, näin saan toiset verhot vanhaan kasvihuoneeseen.

Verhot paikoillaan vaijerissa. Kasvihuoneessa oli niin kuuma, että oli pakko riisua takki pois ja pitää ovea auki. Varjossa oli yli 25 astetta lämmintä kasvihuoneen varjon puolen mittarin mukaan.
Tänään kaivoin kottikärryt esiin vaikka lumitilanne on mikä on. Kasvihuoneen takaa löysin lähes lumettoman reitin ja sain kuskattua perennoja kasvihuoneeseen kottikärryjen avulla. Pulkkaa mietin, mutta se olisi ollut ihan liian kiikkerä epätasaisella hangella.
Ensimmäiset perennat ja tuoksuherneet kasvihuoneessa. Yöksi peitin kaikki kaksinkertaisella harsolla, saavat hetken tottua ennen kuin alkavat viettää yöt ilman peitettä.
Krookuksia putkahtelee suorastaan salaa. Liilat kasvavat arboretumissa. On tämä niin erikoinen kevät sillä koskaan ennen nämä krookukset eivät ole kukkineet näin lumiseen aikaan. Ja aina ennen olen ehtinyt siivota pionien lehdet ja varret pois ennen krookusten kukintaa. Nyt ei ole mitään asiaa siivoamaan, pionit ovat lumen alla.
Keltainen krookus kukkii häkissä ettei tulisi jänisten syömäksi.
Lumikellojakin on jo näkyvissä. Nämä ovat toissa syksynä istutettuja, kiva kun ovat kotiutuneet.
Nimensä mukaisesti lumikello. En käsitä miten ne puskevat esiin tuolta jäisen lumen alta.
Yläpihalla ja hortensiapuutarhassakin on vielä kovin paljon lunta. Tosin lumeton alue laajeni tänään silmissä, meillä oli 10 astetta lämmintä. Mies on kaatanut tuolta talon takaa koivikosta muutaman lahon koivun pois, minun työksi jää risujen kerääminen. Tällä kertaa risut menevät risuaitaan, eivät ihan vielä sillä risuaidan eteen kasaantuu paljon lunta ja sitä on risuaidan edessä vielä puolisen metriä.

Huomenna haemme lapsenlapset mummilaan pääsiäisen viettoon, ehkä saan heistä kaverin risu-urakkaan. Tai sitten papan koneet kiinnostavat enemmän ja saan hoitaa urakkani yksin.


15 kommenttia:

  1. Tämä on siitä ihanaa aikaa, että lumi tosiaan häviää silmissä. Parissa päivässä tapahtuu ihmeitä. Ihania nuo lumen seasta puskevat kevätkukat! Ja on todellista onnea, että jotkut niistä lisääntyvät.
    Iloista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihanaa aikaa, sisällä ei malta käydä kuin syömässä vaikka mitään ihmeitä ei voi vielä tehdä puutarhassa. Kiitos samoin, iloista pääsiäistä.

      Poista
  2. Onnittelut yhdestä tehdystä urakasta eli kasvihuoneen pesusta. Minä olen miettinyt samaa asiaa, mutta katsotaan onnistuisiko ensi viikolla. Sinulla on puutarhasssa jo monenlaista väriä ilona, täällä ei vielä mitään, mutta lumen määrä kyllä vähenee, joten täytyy kierrellä, etteivät pääse salaa aloittamaan kukintaa. Iloa sinne lastenlasten kanssa. Minäkin saan tänään tänne vanhimman tyttären ja lapsenlapsen, ellei sitten tytär lähde synnyttämään seuraavaa pikkuista. Laskettu aika on jo takana, joten eletään jännittäviä hetkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vielä von vuorossa kasvihuoneen pesu ulkoapäin, yksi urakka sekin. vanhan kasvihuoneen pesen perinteisesti vappuna, sinne ei edes pääse vielä kun oven edessä on kunnon lumikasa. Teillä eletään jännittäviä aikoja <3

      Poista
  3. Ihania kukkijoota. Meillä vasta yks penkki iliman lunta, mutta siinä näkyyki het elämää. Teillä ei taira olla yhtää routaa lumen alla. Meillä kerkes olla aika kauvan pakkaasta ennen lunta, joten routaaki on. Kiva tua kasvari, ku saa puutarhatyät aloottaa nii varahi, silloon ku on aiva intopinkeenä. Aurinkoosta pääsiäästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämä puskee nyt kaikkialla, jopa lumen alta. On meillä routaa mutta ei pahaa, tuntuu savisimmilla mailla. osin on roudatonta ja lumesta sulanut vesi imeytyy heti maahan. Kasvari aikaistaa puutarhakautta paljon.

      Poista
  4. Kasvihuone pääsee hienosti jo käyttöön. Perennoille varmasti hyvä paikka vankistua, kun joutuu odottelemaan lumien sulamista.
    Hienoja kukkijoita. Ei ole keväät samanlaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuoden kokemuksella perennat kasvavat kasvihuoneessa kohisten. Sisätiloissa tila on loppunut jo aikoja sitten ja kunnon valoa ei riitä kaikille.

      Poista
  5. Oi, miten paljon sinulla on jo värejä ja kevättä puutarhassasi! Eilen lumi suli silmissä, tänään sama meno jatkuu. Mittari näyttää parhaillaan +12.
    Ajattelin laittaa itäneet tuoksuherneet ensin autotalliin ja vasta vähän ajan päästä kasvariin. Vaan taidankin seurata esimerkkiäsi ja viedä ne samantien kasvariin. Viime yönä oli -3, joten harso on yöksi tarpeen, vaikka tuoksuherneet vähän pakkasta kestävätkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä uskaltaisin laittaa harson alle kasvihuoneeseen, nyt on luvassa niin lämpimiä öitä ja tuoksuherne ei hätkähdä pientä pakkasta. Joku vuosi minulla oli tuoksuherneet ulkona ja ne kestivät -8 asteen yöpakkasen ilman suojausta.

      Poista
  6. Minä olen vähän kahden vaiheilla uskallanko vielä viedä tuoksuherneitä kasvihuoneeseen. Päivällä lämpötila kohoaa kyllä jo tosi korkealle, mutta yöpakkasia on varmaan vielä pitkään. Tosin lauantaina kaksi pottia jätin ihan testausmielessä jo kasvihuoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänne oli luvassa vain parin asteen yöpakkasia ja tuoksuherneet ovat yöt kaksikertaisen harson alla, plussana vielä se, että tiiihuone varaa hyvin lämpöä. Toistaiseksi on mennyt hyvin ja on tapahtunut jopa pieni ihme, itämättömät siemenet purkeissa ovat alkaneet itää. Kylvän aina pottiin 4-6 siementä.

      Poista
  7. Ihana väriläiskä, kun krookukset kukkivat valtoimenaan, vaikka lunta on heti vieressä. Teillä kukkii jo vaikka mitä eikä lunta ole kuin rippeet jäljellä. Näillä keleillä loputkin sulavat nopeasti. Meillä on nyt varjossa 7 astetta lämmintä, joten eiköhän tänäänkin taas tapahdu edes pientä edistystä sulamisessa.
    Aurinkoista ja kivaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krookukset ovat ihania. Juuri luin, että ne ovat todella tärkeitä kasveja ensimmäisille pölyttäjille. Syksyllä pitää muista asia ja panostaa krookuksiin. Eiköhän teilläkin ala tapahtua, aurinko kun saa pienen pläntin maata paljaaksi niin siitä eteenpäin vauhti on huimaa.

      Poista
  8. Kevään kukkaset ovat kyllä sitkeitä, kun kurottelevat aurinkoa kohti jopa lumen ja jään läpi! Lumi on tosiaan sulanut hurjasti pääsiäisen pyhinä, mutta on sitä toki vielä jäljelläkin. Ensimmäinen lumikello ja krookus availevat nuppunsa varmaankin muutaman päivän sisällä!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)