maanantai 10. huhtikuuta 2023

Poks

 Lonkkani ja polveni sanovat pääsiäisen jälkeen poks, pelkäänpä etten pääse tästä nojatuolistani ylös, niin jumissa on koko keho. Ja se on siis sellaista hyvällä tavalla jumissa oloa. Kroppa ei oikein tahdo pysyä kevään perässä ja siinä, että ollaan puutarhassa ja puutöissä monta tuntia päivässä.

Myös kevät on sanonut poks. Kun kevät lähti käyntiin, on vauhti ollut nollasta sataan sekunnissa kiihtyvää.

Tontilta kaadettiin useampi koivun runko pääsiäisen aikana. Saimme ensi talven puista parin kuukauden puut omasta pihasta eikä koivujen kaato edes näy missään. Tämä suurin, monirunkoinen koivu oli pakko kaataa tielle. Onneksi vain yksi auto joutui pysähtymään ja odottelemaan sen aikaa, että koivu oli siivottu pois ajotieltä.
Ensimmäinen kukkapenkki on siivottu. Se on Mustan Rudolfin penkki kasvimaalle viettävässä rinteessä. Siellä kuulkaas näkyi jo jopa kärhön alku puskemassa maasta esiin.
Siirsin viime syksynä kerrottuja lumikelloja huonosta paikasta parempaan, eli toisesta kukkapenkistä hortensiapuutarhaan. Vaikka olin mielestäni tarkka, jäi vanhaan paikkaan paljon lumikellon sipuleita, osa oli siinä ihan mullan päällä. Otin sipulit talteen ja istutin ne ruukkuun, siirrän ne maahan kunnes maa on sula. Ihan kaikkia en saanut irti, vielä on noin kymmenen lumikelloa maassa odottamassa siirtoa. Ilahduttavan paljon näissä oli sivusipuleita.
Viime vuonna hankittu Autin-ruusu näyttäisi olevan hengissä. Kuvassa ei näy, mutta siinä on jopa pienet vihreät silmut tulossa. Vähän pelottaa tuo ruusun ja kivien väliin jäävä jääkansi, mutta toivotaan ettei siitä ole ruusulle haittaa.
Kaikenlaista puutarhassa näkyy kun kulkee tarkkaan. Istutin kirjovaahteran ympärille balkaninvuokkoja ja hups, ensimmäiset ovat nousemassa ja tarkkasilmäinen huomaa sieltä nupunkin. 

Säät olivat pääsiäisenä mitä parhaimmat, kiitos niistä sillä tuntui, että ne korvasivat paljon talven pituudesta tai siitä, että talvi tuntui kovin pitkältä.


21 kommenttia:

  1. Eiköhän se kroppakin siitä verry 😉 Huomaa kyllä selvästi miten lumi on sulanut muutamassa päivässä. Kyllä tästä taitaa kevät tulla 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän kroppa tästä verry kun saa useimmin harjoittelua. Kevään tulon voi nyt sanoa varmaksi.

      Poista
  2. Totta, pääsiäisen sää oli pientä hyvitystä pitkittyneestä talvesta! Nyt varovasti siellä - muutama palautuspäivä väliin ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään oli välipäivä, ilta meni kevään viimeisellä entisöintikurssilla. Huomenna puutarhatyöt jatkuu.

      Poista
  3. Keväthuumas tuloo useenki rehkittyä huamaamata ihan liikaa. Tuttu tunne. Onneksi kroppa vertyy ja tottuu liikkeesehen aika äkkiää. Oi että, että kärhöki jo heräälöö! Sitä kevään ihanuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä aina keväällä yliarvoi voimansa ja kestävyytensä. 'Abundance' kärhö on aikainen mutta tänä vuonan se on todella aikainen.

      Poista
  4. Säikähdin alkuun, että joku luu tai nivel vahingoittui, mutta onneksi on vain kevätinnostuksen aiheuttamaa kropan tottumattomuutta. Sitä taitaa olla ilmassa monella muullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polvi on reistaillut helmikuusta saakka mutta ei onneksi poksahtanut, ihan vain liikaa rasitusta tottumattomalle. Joka keväinen ilmiö :)

      Poista
  5. Voi EI, ensin luulin, että puutarhassa nuput aukeilevat poks, sitten luin alkusanat ja ajattelin, että olet nyt todella pahasti liikuntakyvytön, luojan kiitos ei ihan niin ollutkaan!
    Ihania uutisia sitten lopulta olikin. Niin mahtavaa, että puutarhakausi on toden teolla viimeinkin alkanut! Vautsipautsi, balkaninvuokon nuppu jo!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuput aukeilevat poks ja poks. Polvet ja lonkatkin poksuvat kun joutuvat liikkumaan talven paikoillaan olon jälkeen. Tänä vuonna kasveilla on taas kerran ihan eri järjestys kuin aiempina vuosina. Jotkut krookukset kukkivat jo ja toiset vasta nousevat maasta.

      Poista
  6. Huh, säikähdin minäkin. Onneksi ei ilmeisesti kevätjäykkyyttä pahempaa. Puutarhassasi on todellakin poksahdellut reippaasti. Kärhökin jo heräämässä eli kiirettä pitää jokaisella.
    Puuklapeille on varmasti tarvetta ensi talvenakin. Meillä on varaavaa takkaa lämmitetty ahkerasti ja lämmitetään todennäköisesti vielä jonkin aikaa, kun otin patterit pääsiäisenä pois päältä. Odotan innolla tilattuja aurinkopaneeleja. Jännä nähdä, millainen vaikutus niillä on jatkossa sähkölaskuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin pientä kevätjäykkyyttä. Polvi on kuvattu parisen viikkoa sitten, vielä en tiedä näkyikö siellä mitään, mutta hyvin se on kestänyt, iltaisin on jumissa. Meillä lähti maaliskuussa patterit pois päältä kun siirryttiin pörssisähköön. Aurinkopanelit on harkinnassa mutta siirrettiin hankintaa vielä vuodella, ovat kuitenkin aika iso kustannut. Kiva kuulla teidän kokemuksia kunhan niitä saatte.

      Poista
  7. Tuttu tunne tuo kropan jäykkyys illalla, kun on päivän painanut pihalla. Mutta niin ihana olotila se on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka kevät sama juttu, pitäisi keksiä joku hyvä liikuntaharrastus talveksi jotta keväisin ei olisi niin rankkaa.

      Poista
  8. Onneksi ei ollut vakava Poks kehossasi, mutta tuntuu varmasti. Teillä alkoi rytinällä keväthommat. Ihanat ilmat osuivat nyt pääsiäiseksi. Ja keväthyrinä oikein tuntuu energiana. Jokin mahla tuntuu virtaavan nyt itsessäänkin, kun on aurinkoa ja kukkia ja kukkien alkuja ja sopiva sää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu, taas löytyi jokavuotiseen tapaan uusia lihaksia :) Aurinkoenergia on mahtavaa, vaikuttaa meihin ihmisiinkin.

      Poista
  9. Onnea Austinin selviämisestä!
    Minun omani on vielä kunnon lumipeitteen alla, joten jännitettävää riittää silläkin saralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti Austin selviää, oli onneksi kunnon lumipeitteen alla.

      Poista
  10. Minäkin säikähdin, että jouduit vuoteenomaksi juuri nyt, kun puutarhakausi on aluillaan. Onneksi oli vaarattomampia poksahteluja. Kunpa nämä säät jatkuisivat vielä sittenkin kun täällä alkaa kukkapenkkejä paljastua. Tuo ruusun takana oleva jää lähtee varmasti ihan parissa päivässä pois. Näyttäisi siltä, että ruusun varret ovatkin jo sulattaneet ilmareiät ympärilleen, joten tuskinpa juurilla mitään hätää on. Balkaninvuokot taitavat aueta jo ihan lähipäivinä. Hellyttävästi nuppu kurkistaa lehtien välistä, aivan kuin vähän sormien lomasta kurkkisi, joko uskaltaa avata silmät. Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käynyt päivittäin tarkistamassa ruusun tilanteen ja hyvältä näyttää, jää on sulanut lähes kokonaan pois, tuskin siitä on enää vaaraa ruusulle. Vanhoja balkaninvuokkoja ei vielä näy, nuo uudet ovat ihmeen aikaisia.

      Poista
  11. Ai kamala, niin minäkin ajattelin, etä nyt on käynyt hassusti, mutta onneksi niin ei ollutkaan! Ihania poksahduksia on nyt ilmassa! Vihdoinkin se puutarhakausi starttasi kunnolla.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)