lauantai 15. lokakuuta 2022

Kokeilu ja hamstrausta

Tänä syksynä puutarhakompostit ovat niin täynnä, että olen joutunut tuskailemaan haravoitavien lehtien kanssa.  Sitten keksin navetasta vanhaa lammasverkkoa ja tein siitä häkin haravoiduille lehdille.

Tilaakin löytyi juuri sopivasti kompostirivistöstä. Lammasverkko ei kovin erotu kuvasta mutta se pitää lehtiä kasassa. Lehtiä on myös lavakauluksista tehdyssä laatikossa, ne voi hyvässä lykyssä käyttää jo ensi kesänä, kuiva kesä tosin hidasti maatumisprosessia. Häkin kanssa kokeilen kuinka nopeasti vaahteran lehdet maatuvat mullaksi tuollaisessa kasassa. Veikkaan, että menee 2-3 vuotta.
En suinkaan haravoi koko puutarhaa. Arboretumin perennapuoli jää haravoimatta. Lehtiä tulee niin kohtuullinen määrä, että maatuvat itsekseen tai joutuvan tuulen mukana muille maille.
Myös arboretumin toinen puoli jää haravoimatta, senkin lehdet maatuvat ja loput silppuaa ruohonleikkuri. Kuvassa näkyy yksi kupariheisiagervojen hienous. Ne pitävät lehtensä viimeiseen asti ja loistavat kauniin punaisina talveen saakka. Koivujen lehdistä suurin osa on tippunut maahan.
Uuden hortensiapuutarhan alueen suhteen mietin haravointia, lehtien alla on uusi nurmikko ja pelkään vähän sen tukahtuvan lehtien alle jos lehtiä tulee paksu kerros. Jos haravoin, haravoin niin, että lehdet menevät perennapenkkiin tai tulevien kesken olevien istutusalueiden päälle.
Jalo tuli mukaan suorittamaan arviointia.  Tuo koivun runko on silmissäni joka päivä kauniimpi. Sen päällä kasvavat sammaleet säilyivät siirrossa ehjinä ja ihan kuin lisääkin olisi kasvanut. Rungon edessä kasvaa mätäskurjenmiekkaa sen heinämäisen olemuksen vuoksi, sopii alueeseen jonka ilme on tarkoitus pysyä metsämäisenä tai mahdollisimman luonnollisen oloisena. Siksi alueelta puuttuu kiinanpionit ja sen sellaiset kukkaperennat.
Saimme hakea hekerekan hakettimesta ohi lentäneet hakkeet talteen siivoamisen vaivalla. Kolme peräkärryllistä on jo haettu ja yksi haetaan kunhan haketus on valmis. Eipä tarvitse ostaa kuorikatetta pariin vuoteen. Puutarhahamsteri on taas tyytyväinen.


10 kommenttia:

  1. Haravoimisen kanssa joutuu tosiaan välillä pohtimaan, että mitä kannattaa haravoida. Meidän on melkein etupihan suuret ja huonosti maatuvat lehdet haravoitava, vaikka siellä olisi hyötyä esim nopeasti maatuvista koivun lehdistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on tietyt alueet mitkä haravoidaan, vaahteran lehdet on pakko poistaa, ne jäävät muuten sellaiseksi liiskakasaksi ettei sitä saa keväällä pois. Mutta osaan saa jäädä. Koivulehdet maatuvat nopeasti, vielä jos ne saa silputtua ruohonleikkurilla.

      Poista
  2. Tuo ’häkki’ on niksi lehtien varastointiin, samoin lavakaulukset. Olen miettinyt itsellekin sopivaa varastoa osalle lehdistä, sillä lehtikompostille on usein tarvetta maanparannuksessa kasvualustoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häkki on hyvä ja helppo ratkaisu ja se on helppo laittaa mihin vain puutarhassa. Lehtikompostista tulee hyvää multaa ja maanparannusta.

      Poista
  3. Nyt lehtisadetta onkin riittänyt. Meillä mies puhaltaa lehtipuhaltimella lehdet ja kasaa ne komposteihin kerroksittain mullan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On riittänyt. Minulla puutarhakompostit nyt todella täynnä enkä jaksa alkaa kääntämään niitä. Tuo teidän konsti kuulostaa hyvältä, mullan kanssa kerroksittain laitettuna maatuvat nopeasti.

      Poista
  4. Kerro, mikä on hakerekka? Hakekasa näyttää herkullisen runsaalta varastolta, siitä tosiaan riittää pitkään. Lehtiä alkaa olla täälläkin, eikä paikkaa minne niitä laittaa. Ehkä yritän silputa ruohonleikkurilla pienemmiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hakerekka on rekka joka hakettaa risut kyytiinsä, voi olla myös ilman haketinta jolloin haketin tulee erikseen paikalle risukasan luokse. Lehdet tuntuivat tulevan tänä vuonna yhdellä kertaa alas ja jäävän enemmän tähän tontille.

      Poista
  5. Kiva kokeilu. Voi tosiaan mennä jokunen vuosi, että lehdet ovat kokonaan maatuneet, mutta tuostahan ne saa helposti otettua tarvittaessa käyttöön aikaisemminkin. Koivun ja pihlajan lehdet maatuvat niin nopeasti, että en viitsi haravoida niitä lainkaan. Kastemadotkin ehtivät vetää aikamoisen määrän niitä maan uumeniin ennen talvea. Hitaasti maatuvia vaahteranlehtiä pitää sitten silputtaa tai haudata kompostin sekaan. Pitää ehkä ottaa lähipäivien työlistalle lehtien haravointi kivituhka- ja hiekka-alueilta. Niihin en kaipaa humuslisäystä.
    Hakkeen hamstraus onkin hyvä idea. Teidän tiluksille sitä uppoaa varmasti helposti suuretkin määrät. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta on hyvä ottaa. Ja lehtien ei tarvitse olla täysin maatuneita kun niitä voi jo käyttää perenna-alueilla katteena. Haketta on hyvä hamstrata, sitä menee meillä tolkuton määrä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)