keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Näkymää aitan parvelta

Kävin kuvailemassa puutarhaa aitan parvelta, tai mikä lie se kulkusola aitan yläkerran huoneisiin onkaan. Pitäisi kuvata useamminkin, olin ihan unohtanut miten hyviä yleisnäkymiä sieltä saa kuvattua. 

Kasvimaa kokonaisuudessaan. Humalat kasvoivat tänä vuonna komeasti kiinanportin ympärille. Mietin leikkaisinko ne jo syksyllä kompostiin vai vasta keväällä. Yleensä olen leikannut keväällä.
Luumulehto. Näkymää peittää hyvin tiheäksi kasvanut unkarinsyreeni joka on pihan alkuperäisiä syreenejä, se siirrettiin tuohon talon kivijalan vierestä. On muuten harvinainen syksy sillä yleensä koivuista tippuu lehdet ennen syreenejä, nyt on toisinpäin.
Ja kun käännytään lisää oikealle löytyy uusi kasvihuone ja sen tienoo. Näkymä on nykyään hyvin avara kun pellon edessä kasvaneet pusikot on raivattu. Mustan ja ruskean kankaan peittämä alue jäi ensi vuoden työmaaksi. Keskeltä tulee kaareva kivituhkakäytävä nurmikolle saakka, sen ympärille istutuksia, lähinnä perennoja. Kuvista näette myös sen, ettei täällä ole naapurin ihan lähellä vaikka oikeasti ovat lähellä mutta eivät vaan näin pellon puolella.


Löysin yhdestä jouluruususta nuppuja. Pienoinen ihme ja näin aikaisin syksyllä. Kuvassa on toinenkin ihme, nuo kaikki pienet vihreät pläntit ovat esikon siementaimia. Niitä on kymmeniä tällä hetkellä. Keväällä tilanne voi olla talven jäljiltä toinen, mutta eiköhän edes muutama selviä.
Tein juuri äsken japaninruusukvittenin hedelmistä kvittenihilloa. Ensimmäistä kertaa tuli hyödynnettyä kvittenin hedelmät. Eipä niitä paljoa ollut mikä oli ihan hyvä sillä työmäärä niiden kanssa oli ihan riittävä. Poistin siemenet mutta en siemenkotia enkä kuoria. Keitin lohkot pienen vesimäärän kanssa ja siivilöin siivilän läpi, kodat ja kuoret jäivät siivilään. Hilloa tuli kaksi pientä purkkia. Maku on mielenkiintoinen, en ihan tiedä tykkäänkö vai en, ehkä tykkään. Kvitteneissä totisesti on paljon pektiiniä, sekin tuli huomattua, keitos oli puuroa heti kun oli hetken kiehunut. Laitoin silti hillosokeria sekaan.
Otin osan siemenistä talteen ja ajattelin kylvää ne johonkin kasvimaan nurkkaan, jos edes muutama itäisi. Haluaisin ruusukvitteniä uuden kasvimaan tienoille, siinä olisi sopivan aurinkoinen paikka. Minulla on mielikuva, että nämä tarvitsevat kylmäkäsittelyn joten kylvö on parasta tehdä mahdollisimman pian.


20 kommenttia:

  1. Oi, jouluruusuissa jo nuppuja! Mahtavaa. Hienot on näkymät aitasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkistin muut jouluruusut mutta tämä oli ainut missä oli nuppuja. Loppuviikon sateet kyllä saattavat pilata ne mutta nautitaan edes vähän aikaa.

      Poista
  2. Sait aitan ylätasanteelta hyvät ilmakuvat, uusi alue kasvihuoneen edustalla näkyy kuvasta hyvin. Kiva, että on noin monta esikon pikkutaimea, toivotaan niille hyvää talvehtimista.
    Jouluruusussakin nuppu, oi sentään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo esikot tuntuvat olevan ahkeria siementäjiä. Kohta on koko alue esikoita täynnä eikä se haittaa ollenkaan.

      Poista
  3. Näyttääpä kivalle! ja näkymä on niin avara!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kuvien suuntiin näkymät ovat avaria, puusto keskittyy talon ympärille ja sen taakse.

      Poista
  4. Tosi kiva näkymä kasvihuoneesta, kasvihuoneen ympäristöstä sekä taustalla aukeavasta upeasta peltomaisemasta.
    Kuvista saa alueesta hyvän yleiskuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aitalta saa hyviä yleiskuvia, niitä on kiva katsella itsekin.

      Poista
  5. Useimmat puuvartiset taitavat kaivata kylmäkäsittelyä. Olitpa reipas, kun teit hilloa!
    Ooh ja aah noita näkymiä, ensinnäkin jo oma parvellinen aitta on ihan unelmien täyttymys (minusta ne ovat aina olleet valtavan hienoja) ja sitten nuo näkymät! MIten ihanan AVARAA, kauniiden peltomaisemien keskellä elätte.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä enemmän utelias kuin reipas :) Minustakin parvelliset aitat ovat hienoja ja miten tarpeellisia ne ovat ennen olleet. Täällä on pellot kauniisti ympärillä, maisema oli yksi asia mihin rakastuin täällä.

      Poista
  6. Luhtiaitassa on luhtikäytävä.

    VastaaPoista
  7. Hienoja näkymiä aitalta. Näistä kuvista saa hyvän käsityksen alueiden kokonaisuudesta. Peltomaisemat ovat kyllä mannaa silmille. Ei autoja, ei mainoksia, ei edes montaa rakennusta (taitaa pari latoa tms. näkyä, kun tarkkaan tiiraa).
    Voi, jouluruusussa nuppuja. Pitääpä olla omien kanssa silmä tarkkana.
    Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole mitään nykyaikaista näkyvissä, sama näkyvä voisi olla satoja vuosia vanhaa. Kauemapana on taloja ja muita rakennuksia, tuo yksi lato on ihan vieressä sillä se kuului ennen taloon.

      Poista
  8. Hienoja näkymiä hieman korkeammasta kuvakulmasta. Minäkin löysin tänään yhdestä jouluruususta nuppuja. Piti sitten tarkistaa kaikki muutkin mutta ei löytynyt niistä. Olisiko joillain yksilöillä sitten perimässä kukkaan virittyminen korkeammassa lämpötilassa kuin muilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minullakaan ollut muissa nuppuja, osassa ei näkynyt edes uusia lehtiä vielä.

      Poista
  9. No onpas suloiset nuput jouluruusussa💚 Ja upeat kuvat aitan ylisiltä.

    VastaaPoista
  10. Tulin vielä kertomaan että blogissani on sinulle haaste :)
    https://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2022/10/kuusi-kuvaa-kesasta-haaste.html

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)