sunnuntai 8. elokuuta 2021

Taas tositoimissa

Oi joi miten olen iloinen kaveristani lapiosta ja kottikärryistä ja siitä, että olen päässyt taas käyttämään molempia. Arboretumin suurempi alue on kantattu ja kitketty. Jos ensi viikolla iltaisin ei sada, otan pienemmän alueen ja sen istutukset käsittelyyn. Kitkettävää siellä ei pahemmin ole mutta muuta siistittävää riittää. Johan tässä oltiinkin viikkoja tekemättä mitään.

Arboretumin kasvit eivät kärsineet pahasti heinäkuun kuivuudesta. Rehevää on.
Tämä on puutarhan parhaiten onnistunut istutus, siksi siitä tulee otettua paljon kuvia.
Vaikka olen tyytyväinen tähän vanhempaan alueeseen myös. Sen maksaruohot on se mitä rakastan. Alueen suuri kivi häviää tältä puolelta lähes kokonaan näkyvistä. Taustan puu on jalava. Kuvassa ei kunnolla erotu viime talven pahin menetys. Kiinansyreeni otti ja kuoli. En tiedä mihin, syreeni vaan näivettyi pois. Oli niin kaunis pensas, että jostain on löydettävä uusi.
Mongolianvaahteraa kai kasvatetaan enimmäkseen syysvärityksen takia. Minä kasvatan myös vaaleanpunaisten siemenkotien takia. Toistaiseksi tämä ei ole lähtenyt leviämään holtittomasti. Alkukesästä näin muutaman siementaimen ja nyt totesin helteiden kuivattaneen taimet eikä niitä enää ole.
Mies leikkasi eilen nurmikon, edellinen leikkuu oli tehty tasan kaksi viikkoa aiemmin. Tuli nopeasti siistin näköistä. Eilen saimme sadetta n. 20mm. Tänään kantatessa multa oli silti niin kuivaa kasvien alla, että vain pölisi. Aikaisemmin viikolla saatiin kymmeniä millejä vettä mutta näköjään sekään ei riittänyt kastelemaan puutarhaa kunnolla. Arboretumin nurmikosta ei silti huomaa miten kuiva kesä on ollut. Täällä ei ole käytetty sadetinta kertaakaan.
Kivipuro on pysynyt rikattomana. Oli hyvä päätös vaihtaa puron kivien alle muovi kankaan tilalle. Muoviin ei pääse rikkojen juuret kiinni kuten kankaaseen pääsivät. Täällä kuivuus näkyy mutta ei mitenkään pahasti. Kaikkiaan puutarha taisi selvitä heinäkuusta pienin vaurioin.
Pohjantähti-ruusu on surkeassa kunnossa. Lähes kaikki vanhat versot ovat kuolleita ja uudet kasvavat holtittomasti sinne ja tänne. Yksi homma onkin sitoa ruusu kunnolla kiinni ja leikata huonoja versoja pois. Vaatii päälle paksun ja hupullisen takin sekä kunnon hanskat. Edellinen siistiminen on tehty keväällä ja silloin olisi pitänyt leikata kaikki versot poikki. Jotenkin en raaskinut ja nyt saan kärsiä siitä päätöksestä. 

Ruusua ihmetellessäni keksin mihin laitan osan saamistani kuunliljoista. Ruusukaaren vasemmalla puolella kasvaa pallohortensioita jotka eivät varjoisan kasvupaikan takia kuki koskaan kunnolla. Siirrän pallohortensiat pois ja laitan tilalle kuunliljat. Taas yksi ongelma ratkaistu.
 

12 kommenttia:

  1. Ihanan reheviä ja kukkaisia näkymiä joka kuvassa. Kuivuus ei onneksi ole kasvejasi nujertanut. Kakkoskuvan maksaruohot ovat upeita, en yhtään ihmettele rakkauttasi niitä kohtaan.
    Kiva, että lapio ja kottikärryt ovat taas löytyneet kaverisuhdetta lujittamaan ja puutarhaa kohentamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateet sai ainakin nurmikon kasvamaan hurjaa vauhtia. Maksaruohot ovat upeita. Monen viikon tauon jälkeen on ollut mahtava päästä puutarhatöihin ja kitkemisen rutiiniin.

      Poista
  2. Maksaruohot seisoo niin sotilaallisesti rivissä! Upean näköisiä. Mulla taitaa olla ainakin tuota tummalehtistä punakukkaista, tykkään tosi paljon:)
    Kyllä nurmikon leikkaus antaa heti ryhtiä puutarhalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kaikki maksaruohot pysyvätkin hyvin pystyssä. Tämän pihan alkuperäinen maata retkottaa sinne ja tänne. Nurmikon leikkuulla saa siisteyttä näkymiin.

      Poista
  3. Teillä on saatu sadetta paljon enemmän kuin meillä. Sunnuntain vastaisena yönä satoi 11,1 mm, muut kuurot ovat olleet ihan pieniä. Arboretum näyttää niin rehevästä ja kauniilta. Ymmärrän hyvin, että pidät tuosta mainitsemastasi istutuksesta, sehän on kaunis ja tasapainoinen. Peukut kanttausten edistymiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoin jo, että meillä alkoi kuivuuden jälkeen sadekausi. Taas saatiin vettä viime yönä 7mm. Eipä ole tarvinnut kastella edes uusia istutuksia. Kanttaus on jatkunut, käyn kaikki istutukset läpi vielä ennen talvea.

      Poista
  4. Todella kaunista. Värit ovat niin kohdillaan, että ei uskoisi hellekesän edes käyneen teidän tontilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä näy helle missään, edes nurmikko ei palanut niin pahasti kuin monena muuna kesänä.

      Poista
  5. Kauniit ja rehevät näkymät! Ensimmäinen kuva näyttää niin houkuttelevalta, että tekisi mieli lähteä tuolle isolle kivelle istuskelemaan ja siitä seikkailemaan nurmikäytäviä myöten. Maksaruohorivistökin on upean näköinen.
    Mongolianvaahterassa on kauniit siemenkodat syysvärityksen lisäksi. Osittain siemenkotien vuoksi sellainen on minullakin kasvamassa. Vanhemmillani on ollut varmaan parikymmentä vuotta mongolianvaahtera eikä se ole tehnyt kuin pari siementainta ja nekin tarkoituksella kukkapenkin reunaan itse kylvettyinä. Toinen niistä onkin tuo minun taimeni. Aivan eri luokkaa kuin metsävaahtera.
    Lapiota ja kottikärryä olikin jo vähän ikävä heinäkuun aikana. Nyt ne ovat olleet minullakin ahkerassa käytössä. Ruohonleikkuri sen sijaan ei ole vielä löytänyt isännän kaveriksi ja nurmikko on sen näköinen. Ehkä viikonloppuna viimeistään...
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noilla kivillä istun välillä ja nautin puutarhasta, hyvässä lykyssä saa vielä kissan kaveriksi viereiselle kivelle. Mongolianvaahtera ei onneksi leviä metsävaahteran kanssa samaan tahtiin. Pari siementaimea olisi ihan tervetulleita, pitääkin koittaa saisiko niitä ihan tarkoituksella tekemällä. Niin oli minullakin ikävä lapiota, kitkemistä, kanttaamista ja kaikkea sellaista oikeaa työtä. Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista

Kiitos kommenteista :)