torstai 27. elokuuta 2020

Kärhöjä ja Mustilan pihlajia

 Ihanan lämpimiä päiviä on ollut elokuun lopussa, on kelvannut olla puutarhatöissä. Vaikka toisaalta en ole saanut oikein mitään aikaiseksi, enemmän olen vain haahuillut, nyppinyt joitain rikkaruohoja ja istutellut Mustilan ostoksia. Tällä viikolla istutin syksyn ekat kukkasipulit. Laitoin lisää lumikelloja, kirjopikarililjoja ja hyasintteja.

Pariin viime vuonna istutettuun kärhöön on tullut nyt kukkia. Tämä on 'Madame de Bouchaud'. Tällä kertaa sain oikean värisen.
Tämä on lapun mukaan 'Dr Ruppel'. Ei ihan sitä mitä olen kuvissa nähnyt tai sitten kukkii nuorena hitusen eri näköisenä kuin vanhana.
Oli 'Dr Ruppel' tai ei, niin tykkään tästä tosi paljon. Kärhö kasvaa rosarion ja luumulehdon välissä olevalla kivimuurilla.
Vielä kerran kuva 'Margaret Hunt' kärhöstä. Se on aivan täynnä kukkia vaikka nousi puutarhan kärhöistä lähes viimeisenä. Upea näky jota käyn katsomassa joka päivä.

Salkoruusujen kanssa ei käynyt tänä vuonna tuuri. Itivät huonosti ja koko kesän ovat kasvaneet kituliaasti, vasta nyt tuli ensimmäiseen kukkia. Valkoinen kerrottu tuskin ehtii kukkia.
Vähän lisää kimalaisia ja muita pölyttäjiä. En väsy ihmettelemään jättikarhunputken suosiota pölyttäjien keskuudessa, se on jatkuvasti varattuna ja jonoa syntyy pörräämään kukan ympärille.
Nyt on tullut mainittu Mustila loistavana paikkana hankkia erilaisia vaahteroita niin samaa voi sanoa pihlajista. Kuvassa on sieltä hankkimani Sorbus setschwanensis josta en tiedä onko sillä suomenkielistä nimeä. Kasvaa hitaasti mutta on pysynyt hengissä jo pari talvea. Lisäksi olen hankkinut Mustilasta kukkavuorenpihlajan, seljapihlajan, helmipihlajan ja pihlajan jonka nimilapussa lukee Sorbus ex. dodong. 


15 kommenttia:

 1. Ny on ollukki puutarhatöihin just sopivat säät, ei liian lämmintä. Tua 'Madame de Bouchaud' on nii hianon färine. Mullaki son, mutta o nii oikukas, etten tiärä onko hengis vai ei. Seuraavalla kärhöllä ei näyttääsisi olevan mitää yhteestä 'Dr Ruppel'n kans, mutta koria silti. Ja tua Huntti on kyllä komia! Helemipihilaja-nimen oon kuullu, muut o ihan outoja. Sullon tulos torella monipualine arporeettumi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun edellinen Bouchaud ei ollut se mitä piti, toivottavasti tämä uusi ei ole kovin ronkeli. Hitaasti se nousi mutta sai anteeksi sen koska teki muutaman kukan. Ei minullakaan ole mitään hajua mitä noista pihlajista kasvaa, vain helmipihlaja on tuttu.

   Poista
 2. Kiva tietää, että näin monia lajeja löytyy. Sorbus dodong taitaa olla Tuuren pihlaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihlajissakin on hurja lajivalikoima. Sorbus dodong on Tuuren pihlaja mutta tuo minun on joku muunnos koska nimessä on välissä se ex. Joku kasvitieteilijä osaisi selittää mitä se tarkoittaa. Myyjä kertoi mutta tottakai olen jo autuaasti unohtanut sen.

   Poista
 3. Ruppelin kukat vaihtavat väriä vanhetessaan melko paljon, mutta nyt kyseesä taitaa olla jokin muu kärhö? Kaunis on joka tapauksessa. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo Ruppelina myyty on äärettöman kaunis, toivottavasti se menestyy ja kasvaa kauniisti kivimuuria myöten. Siinä ei ole kukat paljoa muuttuneet vana ovat olleet koko ajan tuon väriset.

   Poista
 4. Tuo dr Ruppelina myyty kärhö on oikein kaunis, kiva olisi tietysti saada oikea nimi hänelle. Upean täynnä kukkia on Margaret Hunt, on aina ilo, kun kärhöt viihtyvät ja alkavat tehdä kukkia oikein kunnolla.
  Hauskoja pihlajia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta alkaa olla enemmän näitä väärällä nimellä myytyjä kärhöjä kuin niitä joissa on osunut nimi oikein. Ei haittaa mutta onhan se pikkaisen ärsyttävää joskus kun ei tiedä lajiketta.

   Poista
 5. Minulla on myös tuo 'Comtesse de Bouchaud', mutta se ei vielä kuki. Ja ihan hyvä niin, kun on vasta kesällä istutettu. Se on todella kaunis, samoin kuin nuo muut kärhösi. Mikähän tuo 'Doctor Ruppelina' myyty on nimeltään? En muista nähneeni saman näköistä. Ruppel se ei varmasti ole, niin kuin jo muutkin tuossa edellä tiesivät. Jättikarhunputkella käy kyllä kova vilske, jos jonoakin ehtii syntyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hajuakaan mikä tuo kärhö voisi olla. Pitää kaivaa kärhökirjani jostain kätköistä ja katsoa löytyisikö sieltä vastausta.

   Poista
 6. Välillä pitää vain haahuilla. Ihana Margaret. Jättikarhunputki taitaa olla oikea mesiaarre.

  VastaaPoista
 7. Mustilahan kuulostaa mielenkiintoselta paikalta. Täytyy joskus kävästä siellä uuestaan, aikoinaan puutarhakoulusta tehtiin sinne jonkulainen retki, mutta eipä sitä sillon nuorena osannu mitään oikein kahtella ja kysellä 😊 Aivan ihania on kaikki kärhöt, lievästi kateellisena huokailen, kun en ite saa niitä täällä menestymään.

  VastaaPoista
 8. Ooh, miten on paljon kärhössä kukkia!

  VastaaPoista
 9. Voi tuota Mustilaa, se on kyllä aarreaitta numero yksi💕

  VastaaPoista
 10. Ihana Margaret, onn se niin kaunis ja runsaskukkainen! Kivan näköinen pihaja, hieno lehdistö! Mustilan taimia täälläkin edelleen istutellaan:)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)