perjantai 14. elokuuta 2020

Elokuun ruusuja

Elokuu on vielä ruusujen aikaa. Kukassa on yllättävän moni vaikka ihan samaa loistoa ei ole kuin juhannuksen jälkeen kun suurin osa ruusuista kukkii.

Rosa rugosa 'Snow Pavement' kukkii pakkasiin saakka. Tykkään sen kukista ja pensaan kasvumuodosta.
Lidlin köynnösruusu on kivan värinen mutta tuo kukan muoto, siitä tulee liikaa mieleen leikkoruusut. En kuitenkaan valita, oikein kiva ruusu rosarioon.
Tässä sama ruusu vierellään puistoruusu 'John Cabot'. Se kärsi pahasti viime talvesta eikä kuki niin runsain mitoin kuin edellisinä vuosina. Taustalla näkyy kastelukannun vieressä uusin ruusuhankinta, alelöytö Easy Elegans pensasruusu 'High Voltage'. Kokeilen taas vaikka Easyt eivät ole meillä viihtyneet.
'John Cabot' vielä lähikuvassa. Tämäkin ruusu kukkii pakkasiin saakka.
Viime kesän alelöytöjä oli ruusu 'Great Wall'. Talvella jänikset söivät pensaan parin sentin nysäksi. Olin aivan varma pensaan kuolemasta mutta sepä päätti sinnitellä hengissä. Pari viikkoa sitten jänikset söivät pensaan taas, monta ihanaa nuppua oli silputtu kauniisti pensaan viereen. Pensas sai välittömästi verkon yllensä jotta loput nuput säästyvät. Nuppuja oli ja on vieläkin runsaasti jäljellä.
Ruususta tuli kertaheitolla yksi lemppareistani. Isot, kirkkaan vaaleanpunaiset kukat jotka ovat luonnossa sata kertaa kauniimmat kuin kuvissa.
Äitienpäiväruusut kukkivat edelleen. Olen leikannut niistä ahkerasti pois kuivuneet kukinnot, viikonloppuna leikkaan seuraavan kerran.
 Huono kuva mutta se kertoo miksi ruusun kiulukoillakin on merkitystä. Nämä punaiset kiulukat kuuluvat 'Paimio' harisonruusulle. Sopivat täydellisesti vaahteran tummiin lehtiin sekä alta pilkistävään angervoon. Olen muuten aina ajatellut vaahteran olevan verivaahtera mutta nyt en enää tiedä, se saattaakin olla hurmevaahtera. Asialla ei ole suurta merkitystä, kumpikin käy. 'Paimio' kukkii puutarhan ruusuista ensimmäisenä joten sen kiulukatkin kypsyvät ensimmäisinä. Kiulukat ovat ensin punaiset ja muuttuvat lopulta mustiksi.

11 kommenttia:

 1. Beautiful roses ! I love them !
  Greetings

  VastaaPoista
 2. Todella ihania ruusuja 🤍 Mukavia elokuisia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
 3. Hianosti viälä ruusut kukkiivat. Auts! Luulis ettei jänisten tarttisi kesällä puutarhoohin tukkia. Syätävää kyllä pitääs riittää muallaki. Vaan taitaavat neki olla ihastuneeta ruusuuhin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuiden ympärillä on ollut runkosuojat koko kesän, ei voi enää pitää ilman. Jänisten määrä on lisääntynyt, siksi kai reviirit laajenee puutarhaan.

   Poista
 4. Ihana tuo Snow pavement! On tosiaan hienot kiulukat Paimiolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paimio on muutenkin hieno ruusu. Snow Pavement on kaunis, se vain kasvaa niin että ihailemaan on mentävä varta vasten. Vaikka on suuri piha niin kaikki kasveja ei saa paraatipaikalle :)

   Poista
 5. Upeat nuo Paimion kiulukat😍

  VastaaPoista
 6. Kauniita! Kiva, kun joku ruusu kukkii kesän loppuun asti:)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)