sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Pieniä laskutoimituksia

Sain aamulla inspiraation koota siistiksi nipuksi viime syksynä istutettujen kukkasipuleiden nimilappuset. Teen lappusten kylkiin reiät ja sidon niput narulla yhteen vuosittain. Samalla kävin läpi aikaisempien vuosien istutuksia ja tein pieniä laskutoimituksia. Olen kerännyt nimilappuset vuodesta 2015 järjestelmällisesti talteen.
 Idänsinililjoja eli scilloja olen istuttanut viidessä vuodessa 186 kappaletta. Jos olisivat kaikki yhdessä paikassa, niin kasassa olisi jo pieni scillameri. Scillat on kuitenkin istutettu eri paikkoihin puutarhassa jotta niistä ajan kanssa muodostuisi isoja alueita useampaan kohtaan. Syksyllä laitan taas vähän lisää.
 Erilaisia krookuksia olen istuttanut vuodesta 2015 n. 391 kappaletta. Krookuksista nämä vaaleankeltaiset ovat lemppareita. Lajike on ehkä 'Romance'. Ehkä sana tulee siitä, etten ole merkinnyt jokaiseen nimilappuun istutuspaikkaa.
 Lumikelloja ei voi olla koskaan liikaa, kasvavat ja lisääntyvät niin hitaasti, että laitan näitä joka vuosi lisää. 94 kappaletta ei tunnu vielä missään sillä osa ei ole kestänyt talvea ja osa kasvattaa vain lehtiä. Tämän luvun päälle tulee Virosta, Türin kukkamarkkinoilta tuodut lumikellot ja toiselta puutarhurilta hankitut joita on muutamia kappaleita. Taidetaan siten päästä yli sadan kappaleen.
 Hyasintit taantuvat joten niitäkin laitan lisää joka syksy. Maan uumeniin isoja ja kauniita hyasintitn sipuleita on uponnut 55 kappaletta. Lisäksi kaikki jouluksi ja pääsiäiseksi ostetut hyasintit on istutettu maahan. Kuvassa on lajike 'Gipsy Queen' joka on lempparini siitäkin huolimatta että se ei ole pinkki.
 Tulppaanien määrä on laskettava kiloissa ja kappaleissa. Kiloja on kertynyt 14 ja kappaleita 314 näiden viiden vuoden aikana. Kuvan 'Angelique' tulppaani on istutettu 2015 vuoden syksyllä ja keväällä 2019 ne kukkivat vielä näin komeasti. Iso osa alkuaikojen tulppaaneista on hävinnyt.
Narsissit, niihin minulla on yhden sortin viha-rakkaussuhde. Ne ovat kauniita mutta kun eivät viihdy tämän puutarhan savimaassa. Syksyllä laitoin lisää kun halvalla sai, yhteensä olen istuttanut narsisseja 8 kiloa ja sen päälle 68 kappaleittain.
Kirjopikarililjoja olen istuttanut 67 kappaletta. Kuvan yksilöt ovat tulleet luumulehtoon itsestään. Epäilen, että muualta tulleiden taimien mullassa on ollut siemeniä tai pienen pieni alku ja nämä ovat niistä kasvaneita. No sehän ei haittaa, kirjopikarililjoja on ollut haastava saada viihtymään ja lisääntymään ja silloin kun lähtevät kasvuun itsestään niin yleensä viihtyvät.

Kevättä kohti mennään kovasta tuulesta ja vesisateesta huolimatta, nämäkin kuvat antoivat toivoa, että parin kuukauden päästä aurinko paistaa ja puutarhatyöt ovat käynnistyneet ja hyvällä mallilla.

34 kommenttia:

  1. Oi, miten kiva, että sinulla on lajien lisäksi vielä sipulikukkien määrät muistissa noinkin usealta vuodelta. Minulla on paljon kurottavaa, sillä heräsin niin myöhään näiden lajinimienkin kirjaamiseen. Todellakin ihanaa, että sipulikukkien kukintaan ei mene enää kovin kauan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säästän juurikin ne pakkausten nimikyltit missä on määrä ilmoitettu, erikseen en kirjaa mitään ylös eli oikeasti olen puutarhan tietojen keräämisessä todella huithapeli. Samalla kun niputin viime vuoden nimilaput, huomasin etten ollut kirjoittanut yhteenkään mihin kyseinen kasvi on istutettu. keväällä on luvassa siten paljon yllätyksiä. Ei mene enää kauaa, voi olla että reilun kuukauden päästä nähdään jo ensimmäisiä kevätkukkijoita.

      Poista
  2. Hyasinttisi ovat hykerryttävän kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kaunis hyasinttilajike, jos ei kuki uudestaan tänä vuonna on istutettava lisää samaa lajiketta.

      Poista
  3. Olen minäkin kerännyt nimilappuja talteen vuosien varrella ja niputtanu, mutta ihan noin perusteellisia laskutoimituksia en ole tehnyt :)
    Tuo suloinen Angelique kukki vaan yhtenä keväänä, sitten hävisi. Minäkin huolisin helposti noita vaaleankeltaisia krookuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen kerta tämä oli minullekin :) ja tuosta määrästä huolimatta joka kevät tuntuu siltä että taas tuli istutettua kukkasipuleita liian vähän. Minulla Angelique kasvaa erittäin kuivalla paikalla ja vielä rinteessä, täydessä auringonpaahteessa missä on hiekkapitoinen maa, siinä todennäköisesti syy miksi on selvinnyt näin monta vuotta.

      Poista
  4. Nämäpä olivat mainioita laskutoimituksia! Kunnioitettavat määrät sitä syksyisin on jaksanut kaivella maan uumeniin. Pitääpäs ihan uteliaisuudesta laskea omat kukkasipulit; melkein kaikki lappuset ovat nimittäin tallessa minullakin. Ihana 'Angelique' ja kaikki muutkin <3 Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, laske omasi ja laita blogiin. Hyasinteista olisin veikannut että ehkä kolmisenkymmentä olen laittanut mutta määrä olikin melkein tuplaten se.

      Poista
  5. Vau mitä kevään loistoa ja systemaattista järjestystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti on keväällä kukkaloistoa odotettavissa vaikka talvi on näin huono.

      Poista
  6. Hieno kirjanpito, minulla on vielä aika vähän kevätsipuleita istutettu. Mutta aloitettu kuitenkin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi syksynä taidan taas keskittyä pikkusipuleihin, pelkään pahoin tämän märän talven vieneen tulppaanit ja narsissit taas kerran. Onneksi pienet sipulit lisääntyvät ajan kanssa itsestään.

      Poista
  7. Kauniita kaikki! Itse en pysty kirjaa pitämään oikeastaan mistään. Huithapeli olen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olen minäkin, nuo myyntipakkausten pahvit on vain niin helppo säästää, muu kirjanpito onkin sitten puutarhan osalta aivan olematonta.

      Poista
  8. Aika paljon saa pieniä sipulikukkia istuttaa, ennen kuin niitä on joka penkeissä. Varsinkin, kun kukkapenkkejä tuppaa tulemaan uusia. Hyvät määrät olet sipulikukkia istuttanut. Onneksi taantuvia sipulikukkia korvaa ne, jotka pysyvät hengissä vuodesta toiseen tai jopa lisääntyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Osaa taantuneista tulppaaneista en edes kaipaa, olivat rumia. Narsissit vähän harmittaa, niistä tykkään mutta ei niitä voi pakottaa menestymään.

      Poista
  9. Paljon on sipuleita maahan mennyt ja kauniilta tuloskin näyttää. Minun ei ole tullut omia laskettua eikä ole nimilappujaan tallella kuin toissa syksyiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myyntipakkausten pahvit on helppo säästää, minulla on niille ihan oma laatikko, aika nippu niitä onkin kertynyt. Muut tiedot ovatkin sitten niin ja näin.

      Poista
  10. Samaa harrastan minäkin ja yritän vielä kirjata niihin lappuihin istutuspaikat. Keväällä sitten plärään lappuja kun mietin että mitä nousee mistäkin. Nytkin yksi punainen piippa ihmetytti tänään lammikon rannalla, pitäisi kaivaa laput esiin😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuotisista lapuista huomasin etten ole yhteenkään kirjoittanut istutuspaikkaa, onpa siinä keväällä ihmettelemistä mitä mistäkin nousee. Piippoja näkyi jo paljon kun tänään kiersin puutarhan läpi.

      Poista
  11. Huikea määrä tulppaaneja ja kätevä tapa pitää kirjaa istutuksista. Minä heittelen laput paperikassiin ja sitten ihmettelen minne tuli istuttettua. Välillä muistan ottaa kuvia istutusstilanteesta lappujen kanssa, mutta en aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati, hyvä idea ottaa kuva lapusta istutuspaikassa, muistaisi noin paljon paremmin.

      Poista
  12. Aika hieno määrä on pihan multiin päässyt! Minäkin otan laput talteen ja yritän muistaa merkitä myös paikan, mutta lukumäärä jääköön laskematta, eikä se kovin suuri olekaan. Hyasintti Gibsy Queen on kertakaikkisen ihanan värinen, samoin Angeligue tulppaanit ja Romance krookukset - noiden määrä voisi olla vaikka kuinka suuri! Pian päästään ihailemaan kevään kukkijoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurja määrä kun tuohon laskee vielä muut pikkusipulit ja laukat mukaan. Gipsy Queen on hieno hyasintti.

      Poista
  13. Aika paljon kaikenlaista! Minäkin säilytän kaikki laput. Näin talvella on aikaa tehdä kaikenlaista, vaikkapa sitten laskea noita lappuja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvella on hyvin aikaan tällaisiin tuiki tärkeisiin laskutoimituksiin :D

      Poista
  14. Hieno kirjanpito, arvostan. Sipulikukkia ei voi olla liikaa, eihän?

    VastaaPoista
  15. Mahtava, että kirjaat määrätkin ylös.
    Minulla on kyllä lajikkeet ylhäällä, mutta määristä ei ole välttämättä mitään hajua.
    Sipulikukkia ei tosiaan voi olla koskaan liikaa. Ja mahtavaahan on, että mone sipulikukat leviävät myös itsekseen. Niitä scilla ja krookusmeriä minäkin vielä vähän odottelen. Onneksi monesta lätäköstä on tullut jo lampi, joten hyvällä alulla ollaan.
    Ihailen monesti vanhojen talojen sipulikukkameriä. Ne ovat vuosien saatossa kasvaneet kaikkialle. Minun puolestani puutarha saisi vaikka kukkia kauttaalta, kun kevät koittaa. Silloin sitä kukkaterapiaa tarvitsee eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Scillat tuntuvat leviävän kovin hitaasti, krookukset ovat ilokseni menestyneet meillä. Talven jälkeen kukkaterapia voimaannuttaa.

      Poista
  16. Ihailtavaa kirjanpitoa jollaiseen minulla on vielä pitkälti matkaa.
    Ihania kuvia.
    Blogissani olisi sinua odottamassa haaste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä minusta ole kirjanpitoa ollenkaan, säästän vain myyntipakkausten pahvit :)
      Kiitos haasteesta, tulen heti katsomaan sen.

      Poista
  17. Mielenkiintoinen laskelma. Sipulien hinnat kannattaa jättää laskematta, ettei tule surkea olo. Minullakin on vuosien ajalta taimi- ja sipulikyltit tallessa. Olen myös muutaman vuoden tehnyt istutuslistan sipuleista, joten aika helposti saisin määrät ynnättyä. Mittava määrä sipuleita on kyllä uponnut ilmeisesti Kiinaan saakka. Scillat ja helmililjat ovat siitä ihania, että ne lisääntyvät vaikka multahommien yhteydessä ilman istutustakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hintoja ei ole missään ylhäällä ja hyvä niin, harrastuksen hintaa ei kannata laskea. Kyltit on helppo ottaa talteen, vielä kun muistaisi aina merkitä niihin istutuspaikan.

      Poista

Kiitos kommenteista :)