sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Pionihuumaa helmikuussa

Lahteen avattiin helmikuussa uusi rautakauppa viime vuonna lopettaneen Terran tiloihin. Mies ehdotti lauantaina kauppareissun oheen uuteen liikkeeseen tutustumista. Ja minähän tietysti lähdin, etenkin kun pieni remonttikuume hivelee aina näin keväisin.

Liikkeen sisäänkäynnistä askeleet suuntautuivat heti puutarhaosastolle. Viis remonttitarvikkeista. Puutarhaosastolle oli laitettu myyntiin daalioitten, liljojen ja pionien juurakoita. 
Ja voitte arvata kuinka siinä kävi.
 Pakkohan minun oli ostaa nämä pionit, kaksi pussia kutakin sillä olivat vielä tarjouksessa neljä kolmen hinnalla. Toisaalta ajattelin ettei ole mitään järkeä ostaa helmikuussa sillä mihin minä nämä laitan. Toisaalta ajattelin etten saa mistään juuri näitä pioneja jatkossa vitosella kappale. Niinpä laadin pikaisen suunnitelman pionien hengissä pitämiseksi kunnes saan istutettua ne maahan.
 Kotona laitoin pionit kolmen litran ruukkuihin. Multana jouduin käyttämään kasvupussin multaa kun muuta ei ollut. Multa osoittautui varsin kelvolliseksi. En ole ennen käyttänyt kasvupusseja vaan kun niitä tuli viime syksynä vastaan lähes ilmaiseksi niin ostin muutaman kokeeksi. Yksi pieni pussi riitti neljään ruukkuun.
Ruukut laitoin lasikuistille jossa on niille sopivan valoisaa. Lasikuisti on lisäksi aina vähän lämpimämpi kuin ulkoilma. Ensi viikolle on luvattu yöpakkasia mutta voin nostaa nämä yöksi sisälle ja taas päiväksi kuistille jos pakkasta on erityisen paljon. Muuten pärjäävät lasikuistilla toukokuulle saakka. Mietin toista vaihtoehtoa eli purkkien kaivamista kasvihuoneen multaan. Kumpaa sinä pitäisit parempana ratkaisuna?

20 kommenttia:

 1. Jestas miten upeita pioneja ja mihin hintaan. Kyllä nämä pärjää siihen saakka kun saat ne ulkomultiin. Molemmat on hyviä ratkaisuja mutta minä kallistuisin kuitenkin samaan ratkaisuun kuin sinä. Siinä niitä on helppo vahtia ja jos kovat pakkaset vielä yllättää voi ne nopeasti siirtää sisälle. Onnea näille ihanuuksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasikuisti on hyvä siitä että saa nostettua esim. yöksi sisään jos tulee kovia yöpakkasia. Kaikissa oli hyvä juurakko, käytin tovin näiden valintaan, mutta luulen että vähän onneakin tarvitaan.

   Poista
 2. En yhtään ihmettele, että kotiutit nuo ihanuudet. Silloin on toimittava, kun edullisia aarteita tulee vastaan.
  Minä ehkä tekisin juuri suunnittelmallasi tavalla. Lasikuisti kuulostaa oikein hyvältä paikalta, varsinkin jos nostat ruukut pakkasöinä turvaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kasvien kanssa on toimittava heti tai jää ilman.

   Poista
 3. Kasviosastolle minäkin olisin suunnannut :D Loisto-ostokset teit. Suunnitelmasi kuulostaa hyvälle. Kannattaa muuten pitää pionit ruukuissaan syksyyn saakka ja istuttaa vasta sitte maahan. Pioni tekee hiusjuuria vasta syksyllä ja käyttää varastojuurtaan kasvuun kesällä. Niillä on nyt reilunkokoiset ruukut täynnä hyvää multaa, niin pärjäävät varmasti hyvin syksyyn ruukuissaan. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkoot maalit, ruuvit ja mutterit :D Olen joskus lukenut tuosta että pionit ja kärhöt kannattaa istuttaa vasta syksyllä. Katsotaan kauanko maltan pitää näitä purkeissaan.

   Poista
 4. Onnittelut edullisista ostoksista! Samoin olisin minäkin tehnyt. Mielenkiintoinen tuo Minnan ajatus pitää eka kesä ruukuissaan. Yleensä tulee kiirehdittyä kasvit maahan ehkäpä liian aikaisin. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella että juurten kasvattaminen rauhassa taimipotissa tekisi hyvää. Minusta kastelu on helpompaa kun kasvit on maassa siksi yleensä istutan mahdollisimman pian.

   Poista
 5. Kuka nyt työkaluja katselee, jos vaihtoehtona on puutarhaosasto. Olisi nuo pionit lähteneet minunkin mukaan. Eivät olleet hinnalla pilattuja. Saitkin niiden suhteen hyviä neuvoja, joita minulla ei olisi ollut antaa. Nyt vain onnellista kasvua uusille pioneillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaosasto voittaa työkalut sata vastaan nolla. Lasikuisti on varmaan hyvä paikka koska maliskuu voi olla vielä hyvinkin kylmä.

   Poista
 6. Vau mikä löytö! Taisin jonakin alkuvuonna hankkia pioninjuurakon syksyllä, ja en ehtinyt istuttaa sitä, kun ei ollut oikein paikkaa. Pistin sen sinun tavoin ruukkuun ja vein kellariin, jossa kyllä menee pakkaselle, mutta ei niin äkäisesti kuin ulkosalla. Pioni kiitti kukkimalla ennätysäkkiä, en nyt muista, tekikö sen peräti kukan jo seuraavana kesänä, kun keväällä sen istutin kukkapenkkiin, vai miten. Luulen, että näin kävi. Liputan systeemisi puolesta, siis, ja varmaan tuo kuisti on ihan hyvä, jos kasvihuoneessa saattaisikin tulla kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa olisi näille kellari. Autotallikaan ei käy koska siellä ei ole lämmitystä. Lasikuistilta on helppo siirtää eteiseen jos tulee kovia pakkasia, maaliskuussa niitä voi vielä olla.

   Poista
 7. Hyvä tilaisuus kotiuttaa pionit. Eiköhän ne selviä. Ihan parasta on kun onnistuu ja aikanaan puhkeaa kukkaan itse kasvatettu pioni. Pioni on yksi ylväimmistä ja kun se rehevöityy siitä tulee pihan kuningatar. Onnea kasvatukseen. Kauniita ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tilaisuus ja ajattelin ettei toista tule. Pionit ovat kukkien parhaimmistoa.

   Poista
 8. Kauniit pionit. Onnea kasvatukseen. 👍👍

  VastaaPoista
 9. No olisi kyllä minullakin mopo karannut... Yritän vältellä nyt puutarhamyymälöitä, kun ostan pian liikaa pistokkaita ym. Hetken kun vielä malttais odotella.

  VastaaPoista
 10. Hyviä ostoksia!
  Varmaan pitäisin tuossa kuistilla :)

  VastaaPoista
 11. Oi mitä löytöjä! Tuo Buckeye Belle varsinkin ♥ Bartzellaa olen kahdesti yrittänyt saada menestymään, mutta en onnistunut vaikka oli ihan valmis taimi. Toivottavasti nämä palkitsevat sinut komeasti sitten kun aikanaan kukkivat :)

  VastaaPoista
 12. Hyvät ostokset teit! Varmaan viihtyvät ruukussa lasikuistila, ei sinne varmaan niin kova pakkanen tulekaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)