tiistai 18. helmikuuta 2020

Vettynyttä

Sunnuntaina kiertelin puutarhassa ja tarkistelin suojaverkkojen olevan paikoillaan. Kurkistelin perennapenkkeihin ja tiirailin joko näkyy piippoja. Kävelin varovasti vettyneellä nurmikolla, väistelin liukasta jäätä ja löysin pähkinäpensaasta norkon.
 Siinä se on, pähkinäpensaan hedekukinto. Viime vuoteen verrattuna kukinto on noin kuukauden etuajassa. Emikukintoa en vielä löytänyt, se ilmestynee hiukan myöhemmin.
 Aitan takana on kunnon vesilätäkkö. Tuohon pitäisi tehdä salaojitus joka johtaisi veden pois.
 Lumikellojen piippoja näkyvissä, enpä muista että niitä olisi ennen ollut jo helmikuun puolivälissä.
 Tuleva alppiruusumaa ja sen ensimmäiset alppiruusut. Kaikki hienosti hengissä. Mietin pitäisikö nuo suojata jäniksiltä, syövätkö alppiruusuja? Varjostaa en aio sillä tämä on testi johon ostin edulliset poistomyyntitaimet. Paikan havukasvien, katajien ja mäntyjen pitäisi suojata nämä kevätauringolta.
 Arboretumin kivipuro ja kivikaivanto toimii, vesi kerääntyy sinne minne kuuluukin. Outo on talvi, kaivanto on ollut lokakuusta alkaen  täynnä vettä. Yleensä siinä on näin paljon vettä keväällä kun lumet sulaa ja syksyn sateissa. Tuleva alppiruusumaa on noiden kuvan havujen takana.
 Kuva pihatien yli jossa näkyy arboretumin molemmat alueet. Vasemmalla ykkösvaihe ja oikealla kakkosvaihe. Tämä kuvakulma on ollut vähän kuvattuna, ihan hauska katsoa itsekin näkymää jonka pihaan tulija näkee ensimmäiseksi. Ja ajatelkaa, helmikuu ja täällä Lahdessa vihreä nurmikko. Kierroksellani kitkin jopa rikkoja pois yhdestä penkistä.
Kasvimaalla jalka on heti mudassa, kompostille mennessä pitää käyttää eri reittejä jotta ei tallo nurmikkoa pilalle. Kasvihuoneen viiniköynnöstä en suojannut tänä talvena ja nyt näyttää siltä ettei tarvitse, maaliskuuhun saakka näyttäisi jatkuva ikuisen marraskuun sää.

26 kommenttia:

 1. Vettynyttä on todellakin! Ja vielä, kun on melko tasainen pihamaa. Mulla sentään rinnettä, silti siinäkin vesi litisee. Mutta täällä on aurinko onneksi paistanut, ja on niin kovat tuulet, että lammikot ovat silmin nähden hävinneet vuorokaudessa. Täydet kaivot on toki hyvä lähtökohta ottaa kevät vastaan.
  Onpa hauskaa nähdä ihan uusi kuvakulma! Katsoin, että onko se teidän pihasta ollenkaan, kun en ollut näkymää aiemmin nähnyt. Mietin, onko navetta jonkun naapurin ennen kuin tajusin :-D Nyt hahmottui arboretumin sijainti.
  Alppiruusuja syövät peurat ahkeraan, jäniset eivät kai niin ahkeraan (vaikka atsaleoja syövät). Luonnon varjostus kuulostaa oikein hyvältä. En minäkään suojaa katajan kupeessa kasvavaa alppiruusua, vaikka se on juuri tällä hetkellä auringossa ennen kuin varjo lankeaa sen ylle. En ole huomannut siinä vaurioita ja on se kasvanut tuossa jo kymmenisen vuotta. Alppiruusupaikkasi näyttää lisäksi todella kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meilläkin on osa puutarhasta pienessä rinteessä, märkää on silti ja tasasilla alueilla saapas uppoaa kun ei ole kunnon routaa.
   Taidan ottaa riskin ja jättää alppiruusut suojaamatta, kaikki atsaleat on suojattu, ne maistuu todella hyvin jäniksille. Alppiruusupaikka on kaunis, toivottavasti saan sen sellaiseksi kun mielessäni näen.

   Poista
 2. Todella vetistä on meilläkin. Hauskat uudet kuvakulmat, hahmottui tuo arbotetum paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näistä erilaisista kuvakulmista voisi tehdä ihan oman postauksen.

   Poista
 3. Märkää o meilläki. Aurinko paistaa ja o nii kevääne sää. Pihallaki tekis miäli jo teherä eres siivoustöitä, mutten taira viälä tohtia, jos niitä pakkaasia viälä....
  Sullon kans tuata puutarhaplääniä vaikka muille jakaa. Ihanaa, etton tilaa, vaikka tuaahanse omat paineet. Oon aina enne suajannu alappiruusut ja mariakuuset, mutta tairan kokeella jättää ny sen vaiheen pois. Routaaku ei oo nimeksikää. Karutahan sitte myähemmi jos non ruskeeta raaskuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmassa on selvästi ollut kevään tuoksua ja ihan kuin lintujen laulu olisi lisääntynyt. Taidan minäkin odotella vielä puutarhan siivoustöiden kanssa ettei tule pilattua mitään, maaliskuussa leikkaan omenapuut. Ei ole meilläkään routaa kunnolla, ihan ihmeellistä.

   Poista
 4. On tosiaan vettynyttä!
  On jotenkin jännä olo, kun on täällä maailmalla talvea paossa, jota ei sitten oikeastaan olekaan. Ja jännää on, kun ei pysty tutkimaan tarkalleen oman puutarhan tilannetta. Onneksi kotivahdit ja naapurit lähettelvät säännöllisin väliajoin kuvia.
  Kun kuviasi katselee ei tosiaan voi uskoa, että ensi viikolla vietetään meidän seudulla vasta hiihtolomaa. Kuvista voisi luulla, että kevät on jo pitkällä.

  Aina sitä kadehtii niitä, joilla asuvat lauhkeammilla kasvuvyöhykkeillä, mutta ei tämäkään oikein hyvältä tunnu. Mutta kyllähän ne sipulikukkien piipat taitavat ilahduttaa helmikuussakin, vaikka toisaalta tuntuu, että olisi ottanut varaslähdön juoksukilpailuissa.

  Ja minäkin olen istuttanut omat alppiruusuni sen verran varjoisiin paikkoihin, etten ole ikinä niitä suojannut kevätauringolta. Hyvin ovat näyttäneet pärjäävän. Riippuu tietysti paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei uskoisi että helmikuun puoliväli on vasta ylitetty, nyt pitäisi olla paksu kerros lunta. Toivottavasti huhtikuussa ei vasta pamahda talvi päälle. Ei tämä näin märkä ole kivaa.

   Poista
 5. Vetistä on täälläkin. Varsin merkillinen on meneillään oleva talvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkillinen on ollut, toivottavasti ei tulevaisuudessa ole aina tällaista talvisin vaikka en kaipaa kovia pakkasia ja puolta metriä lunta.

   Poista
 6. Kiva nähdä uusia kuvakulmia pihastasi. Tykkään noista avarista näkymistä ja runsaasta tilasta.
  Ei ihme, että on vetistä. Viikonloppuna Uudellamaalla satoi kerralla koko helmikuun sademäärä. Ja vettähän on tullut koko talven muutenkin paljon. Meillä on onneksi hyvin vettä imevä hiekkamaa, mutta alapihalla nurmikko on litsislätsis.
  Pähkinä kukkii jo teilläkin. Viime viikolla annettiin siitepölytiedotus pähkinästä ja lepästä. Osa on kaukokulkeutumaa, mutta osa ihan paikallista. Tänään mittari on näyttänyt +7 astetta, joten ei ihme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään näistä avarista maisemista. Vähän kahtiajakoinen mieli kun toisaalta haluan puitakin mutta pitää vain taiteilla näiden kahden välillä. Täälläkin auton mittari näytti tänään +7 astetta. Yhtä lämmintä kuin huonon kesän juhannuksena.

   Poista
 7. Muistelen että sinulla on purppuratuomia? Oletko suojannut ne rusakoilta? Kyllä maa on märkää, maanantaina Orimattilassa kesäasunnolla tuntui siltä kuin olisi kulkenut märällä pesusienellä. Vähän pelottaa, miten kasvit selviävät.
  t:Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On yksi purppuratuomi, se näkyy toiseksi alimmassa kuvassa ihan kuvan vasemmassa reunassa mustana puuna. Olen suojannut sitä jäniksiltä, eivät syö mutta maistelevat kuorta ja oksia. Nyt laitoin vain ohuen runkosuojan sille ja toistaiseksi näyttää että se riittää.

   Poista
 8. Kyllä näyttää teillä merkillisen vehreältä ollakseen helmikuu. Meillä on huhtikuiset näkymät; lunta kymmenisen senttiä ja monin paikoin kukkapenkkien nurkat alkavat paljastua. Maa on onneksi vielä roudassa eikä piippoja ole löytynyt. Rikkaruohoja sen sijaan näkyy ja varmaan aloittavat pian kasvunkin! Meillä eivät jänikset ole syöneet koskaan alppiruusuja, vaikka siitä ihan vierestä juoksevatkin jatkuvasti. Ja tuskinpa teillä tarvitsee tänä vuonna suojata niitä kevätahavaltakaan, jos maa on kerran täysin sulana. Toivottavasti kevät etenee normaalisti eikä talvi yllätä huhti-toukokuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä näkyy piippoja aina vain enemmän. Tänään löysin ensimmäiset kevätkurjenmiekat. Onneksi ensi viikolle on toivetta saada lumisadetta ja pientä pakkasta. Kuvan alppiruusuja en suojaa, ne saavat heti oppia selviämään ilman suojaa kun siinä on edessä mäntyjä ja katajia. Ja toisaalta kun ei ole routaa niin ei ehkä tarvitsekaan suojata.

   Poista
 9. Vetistä on. Tosin olen välttänyt kävelyä tietyillä paikoilla. Alppiruusumaa on hyvässä paikassa, ei tarvitse suojia. Hyvältä teillä näyttää myös näin helmikuussakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin pitää miettiä kulkureitit, ihan kaikkialla ei voi kulkea.

   Poista
 10. Kyllä teillä on märkää, niin on meilläkin. Piha alkaa olla melkein kuralla, ja meidän tie pätkämme kelirikossa, plääääh !!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuraa ja mutaa on kaikkialla. En minä tästäkään tykkää.

   Poista
 11. Nyt vasta älysin missä kohdin arboretumin alueet teillä onkaan! Ihanalle näyttää vaikka vetistä onkin, tuo alppiruusumetsä tulee olemaan olemaan ihan mieletön kunhan kasvit vähän varttuvat💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus kun saisi ilmakuvan niin olisi kiva laittaa se tänne blogiinkin. Kasvimaa alkaa navetan toisesta päädystä joten arboretum on vähän erikseen muusta puutarhasta.

   Poista
 12. Keväältä näyttää sielläkin! Meillä kukkivat talventähdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole yhtään talventähtiä, syksyllä niitä on kyllä laitettava.

   Poista
 13. Minulla on mökillä alppiruusuja, eivätkä jänikset ole niihin koskaan koskeneet. Luulen siis ettei vaaraa ole :)

  Kummallisen tuulinen on talvi ollut myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mielettömän tuulinen talvi on ollut. Viime yönä täällä oli kunnon myrsky. Oli kiskonut jopa verkkoja kumoon kasvien ympäriltä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)