perjantai 3. tammikuuta 2020

Kesän 2019 pioneja

Pionit lukeutuvat puutarhan kestäviin kaunottariin. Ne tuntuvat kestävän kuivuutta hyvin kunhan ovat kunnolla juurtuneet, kosteus ei niiden mieleen ole, omaavat herkät varpaat. Omaan puutarhaan olen lisännyt pioneja tietoisesti joka vuosi. Moni niistä on vielä onneton rääpäle mutta tulevaisuudessa toivon niistä kunnolla kukkivaa iloa.
 Ensimmäisenä kukki muutama vuosi sitten Virosta tuotu kartanopioni. Tämä on siitä hankala pioni, että se tarvitsee näköjään tuen joka vuosi, muuten rotkottaa maassa kuten kuvasta näkyy. Kukinta on nopeasti ohi, etenkin jos kevät on kuiva ja lämmin.
 Tiedättekö sen tunteen kun hankkii uuden pionin ja huomaa siinä ensimmäisen nupun. Tämä on syksyllä 2018 Lidlistä hankittu pioni 'Pink Hawaiian Coral'. Enpä olisi uskonut sen kukkivan jo ensimmäisenä kesänä.
Ja sitten se hetki kun odotettu nuppu aukaisee itsensä täydelliseen kukkaan. Tämänkin kukinta oli melko nopea johtuen erittäin kuivasta ja lämpimästä alkukesästä. Normaalina kesänä kukkii varmasti pidempään. Varsi on tukeva eikä kaipaa tuentaa.
Elämäni kalleimman pionin ostin itselleni lahjaksi Lahden pihapiirimessuilta. Pioni 'Mai Fleuri' teki yhden kukan, yksinkertainen pienen ja herkän. Toivottavasti jaksaa kasvaa täällä II-vyöhykkeen rajoilla.
 Yksi lempipioneistani on 'Bowl of Beauty'. Uskollinen kukkija eikä myöskään kaipaa tuentaa. Keväällä joudun valitettavasti kaivamaan tämän ylös. Pionin juurakossa kasvaa sitkeää vuohenkelloa josta haluan eroon. Edes myrkyttäminen ei ole poistanut tuota inhottavaa haittakasvia.
 Joskus pionien osto on yhtä suurta arvontaa. Tämän piti olla jotain ihan muuta vaan näyttää olevan tavallinen 'Festiva Maxima'. Ei haittaa, kyllä tuo mahtuu arboretumin uudessa pionimaassa kasvamaan. Alunperin tämä kasvoi toisessa paikassa mutta ei jostain syystä viihtynyt, kun siirsin niin alkoi heti kukkimaan. Pionien kanssa on joskus tarkkaa, tämä kasvaa samassa maassa mutta nyt kaksi metriä sivummalla kuin ennen.
Tarkoituksella sokkona ostettu pionini kukkii erittäin runsaasti jo toista kesää. Epäilen lajikkeen olevan 'Madame Lemoine'. Kukat ovat niin suuret ja kerrotut että tämäkin vaatii tuennan. Lisäksi kukkia on runsaasti, yhdessä taimessa jopa yli kaksikymmentä ja päälle vielä sivukukat.

Syksyllä hankin lisää pioneja Lidlistä, myöhään jäi istuttaminen, lokakuun alkupäiviin mutta uskoisin niistä lähes kaikkien olevan hengissä. Keväällä se nähdään, samoin se, tuleeko nuoriin taimiin jo kukkia.

26 kommenttia:

  1. Bowl of beauty on hankintalistalla, ollut jo kauan. Juurikin tuosta syystä jääny hankkimatta, kun ei aina tule sitä mitä luulee ostavansa :)
    Komeaa kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan sitä mitä pitää pionien kanssa. Eikä auta vaikka ostaisi myymälästä. Olen kuullut että osa osaa vain kukkivia pioneja niin saa sitä mitä on ostanut. Minua ei toisaalta haittaa vaikka tulee jotain muuta, kaikki pionit kun kelpaa.

      Poista
  2. Ihania! Minä olen myös tietoisesti panostanut pioneihin. Tosin aika usein käy niin, että raekuuro iskee juuri pionien pääkukinnan aikaan ja se on sitten siinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan sen raekuuron. Olen yrittänyt hankkia pioneja myös niin että kukinta olisi vähän eri aikaan niin ei menetä yhtä aikaa kaikkia. Mutta vaikeaa sekin sillä pionien kukinta vaihtelee joskus parikin viikkoa.

      Poista
  3. Pionit ovat niin suloisia!
    Minullakin on noista kolme noista esittelemistäsi kaunottarista. Ja arvaa vaan haluaisinko nyt myös tuon 'Mai Fleuri':n. Aivan ihana yksinkertaisuudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertaiset viehättää nykyisin minuakin vaikka kermakakkupioneistakin pidän. Etenkin herkät luonnonlajit ovat kauniita.

      Poista
  4. Pioneja täytyy varmaankin hankkia vielä lisää. Olen nyt kokeillut uusina noita yksinkertaisia, että kaikkia ei tarvitsisi tukea. Saa nähdä, miten kukkivat vai kukkivatko tänä kesänä. Mai Fleur näyttää tosi kauniilta! Bowl of Beauty on minullakin kukkinut uskollisesti, sai sen joskus aikoinaan tutulta jakopalana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin 'Bowl ob Beauty' on tullut jakopalana, on vanhaa kantaa isäni mökkinaapurista. Yksinkertaiset ovat siitä hyviä etteivät paljoa kaipaa tukea, niitä minäkin haluan lisää vaikka syksyllä sorruin myös kerrottuihin.

      Poista
  5. Ihania pionikuvia! Ja ihana kesä.
    Luulin jo jokin aika sitten, että minulla on pioneja jo tarpeeksi. Ja sitten niitä taas vaan tulee hommattua uusia, vaikka kaikki entisetkään eivät ole tarpeeksi vanhoja tai vankkoja kukkimaan. Pionien runsastuminen on ihanaa, kun jo raaskii leikata kukan tai kaksi sisällekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhojen kukinnan aloittamista odotellessa on pakko hankkia lisää pioneja. Nuo Lidlin pionit ovat osoittautuneet aikaisiksi kukkijoiksi. Viime kesänä raaskin leikata sisälle paljon kukkia sillä sateet olisivat pilanneet ne.

      Poista
  6. Pionit ovat kyllä kiistatta puutarhan kuningattaria! Lidlin pionit ovat minutkin yllättäneet jo ensimmäisen vuoden kukinnoilla ja kestäviä tuntuvat olevan. Viime kesä taisikin olla pitkään aikaan ensimmäinen kun en uutta pionia ostanut. Siemenestä olen kasvattanut mm. kaukaasianpioneja ja nyt jännään kuinka taimet selviävät tästä talvesta. Upeaa kukintaa tuolla viimeisen kuvan valkoisella pionilla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ensi kertaa menossa kokeilu pionin siemenkasvatuksesta. Kuolanpionia olen levittänyt siemenestä mutta se onkin helppoa. Toivottavasti taimesi selviävät, minä voin odotella ekoja taimia vasta 2021.

      Poista
  7. Ihana herkkis tua 'Mai Fleuri'. Kaikki pioonit o kyllä komeeta, e rumaa oo nähänykkää :) Mun piooni-innostus o varsin piäntä. Pitääs kaapata naapurin puutarha, jos haluaas kunnon pioonipenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään nähnyt koskaan rumaa pionia.

      Poista
  8. Kyllä pioneita pitää puutarhassa olla, ovat ne sen luokan kuningattaria! Valkoinen pionipilvi on upea näky!

    VastaaPoista
  9. Pionit ovat niin kauniita, puutarhan kaunottaria. Sinulla onkin monia lajeja. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lajeja on jo aika paljon, läheskään kaikki eivät päässeet kuviin, taitaa olla kohta jo parikymmentä erilaista, tosin kaikki eivät ole vielä kukkineet.

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Ne on, olivat sitten yksinkertaisia tai kerrattuja.

      Poista
  11. Pionit ovat vastustamattomia kaunottaria - olkoon nimeltään mikä tahansa. Tuo vuohenkello on kyllä riesa. juurien puhdistaminen sen rippeistä on tehtävä tarkkaan. Toivottavsati 'Bowl of Beauty' selviää siirrosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on toisessakin paikassa menossa vuohenkellon hävitys, siellä olen peittänyt kellon mutta teki jopa 50cm päähän juurivesan ja yritti tulla peitetyn alueen yli! On sillä kasvilla voimaa. Juurakot on pakko putsata hyvin, pestä ja nyppiä pienetkin alut pois.

      Poista
  12. Pionien nuppujen avautuminen kauniiksi kukaksi on upeaa! Meiltäkin näitä kaunottaria löytyy useita, ja lisääkin voisi vielä hankkia!
    Tuo itsellesi ostamasi pioni näyttää kyllä todelliselta kaunottarelta!

    VastaaPoista
  13. Aivan ihania nämä sinun pionisi, piristi oikein kunnolla näitä katsella. Itselläni on myös paljon pioneja yli kolmekymmentä niitä nyt taitaa olla, kahdessa eri penkissä on suurinosa. Uusia en nyt ole aikonut hankkia, ellei nyt sitten saa taas jostain. Olen näet suurimman osan saanut. Toivottavasti pionimme pärjäävät tässä taas merkillisesssä talvessa. Kevättä kohti.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)