perjantai 22. helmikuuta 2019

Kauniita päiviä

Viimeiset pari päivää on aurinko hellinyt oikein kunnolla. Tänään huomasin talitiaisten tekevän jo pesäpaikkaa koivikon linnunpönttöön. Kevättä rinnassa muillakin kuin minulla. Tomaattien kylvämistä olen vielä malttanut eikä nyt taida olla edes otollinen aika. Parin viikon päästä kuun asento on sopiva ja sitten toivottavasti uudet ja vanhat siemenet ovat kylvövalmiina. Ja muistettu ostaa kylvömultaa.
 Lunta meillä riittää. Hankikannon avittamana pääsin sellaisiin pihan osioihin joissa en ole voinut käydä koko talvena. Pari kertaa yritin mutta kun lunta oli pahimmillaan nivusiin saakka niin totesin kulkemisen toivottomaksi. Rosariossa oli kaikki hyvin, ruusut ovat pari ruusua lukuunottamatta kaikki turvallisesti lumen alla.
 Joitain omenapuun oksia oli jyrsitty, ei mikään katastrofi mutta taidan silti käydä kietomassa ympärille lisäverkkoa ihan sen takia että nykyiset verkot ovat jääneet mataliksi korkean lumitilanteen takia. Runko kun säilyy ehjänä niin puilla ei ole mitään hätää.
 Karhunvadelman kohdalla kohtasin mysteerin. Joko oksat ovat lumen alla tai sitten ne on syöty jo ennen lumien tuloa, niitä ei nimittäin näy yhtään. Itse toivon ensimmäisen vaihtoehdon toteutumista sillä silloin on toivoa sadosta. Tuossa ne pitäisi kasvaa kahden kepin välissä. Joku on käynyt paikalla minunkin lisäkseni jäljistä päätellen.
 Aitan kattolumet ovat sulaneet hurjaa vauhtia, vielä jokin aika sitten katolla oli monta kymmentä senttiä lunta ja nyt enää pieni ripaus. Musta huopakatto yhdistettynä aurinkoon on tehokas sulattaja.
Pihatielle, navetan liittymän kohdalle on muodostunut erikoinen ilmiö. Jostain sulaa nyt lunta kiihtyvällä vauhdilla ja sulamisvedet ohjautuu pihatielle missä jäätyvät kuvan jäätiköksi. Tuo on kuin luistinrata, harmi vain on kalteva niin ei siihen uskalla mennä luistimiaan kokeilemaan.

Ensi viikko onkin talvilomaviikko ja koko perheellä on yhtäaikaa lomaa. Mukavaa lomaa teille joilla sitä on tiedossa.

15 kommenttia:

  1. Aurinko on ilahduttanut ja tuonut kevätmielen myös linnuille. Tintit visertävät ahkerasti.
    Täällä polut ja tiet muistuttavat luistinratoja. Minäkään en vielä hötkyile kylvöjen kanssa, vielä on hyvää aikaa odotella, vaikka sitä kasvavaa kuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna tein kylvöt kahdessa osassa niin että välissä oli muutama viikko, toukokuussa kasveista ei erottanut mitkä oli kylvetty aikaisemmin. Parissa viikossa valokin lisääntyy huomasti, tulee paremmat taimet kun ei ole kunnon kasvivaloa.

      Poista
  2. Meilläkin ovat lähitiet aivan jäätä. Pakko laittaa nastakengät, kun menee koiraa ulkoiluttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pihatie on meillä ihmeen hyvä, vain tuo yksi kohta on jääratana. Mutta varovainen saa silti olla ja katsoa mihin jalkansa laittaa.

      Poista
  3. Kyllä tämä aurinko on niin mieltä piristävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, ja aamulla voi lähteä valoisalla töihin ja illalla kun palaa niin on valoisaa.

      Poista
  4. Onpas pelottavan näköinen jäätikkö! Minäkin ihmettelin, mihin hävisi viherherukka. Suurin osa oksista on painunut hangen mukana alaspäin ja muutaman ylöspäin osoittaneen oksan on käynyt nälkäinen pitkäkorva mussuttamassa välipalaksi. Meillä ei vielä kunnon hankikantoa ole, koiran kestää, muttei vielä lapsiakaan. Toivottavasti karhunvatukkasi on vain taipunut maata vasten. Aurinkoiset kevättalven päivät ovat herkkua mielelle pitkän syksyn ja talven jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Autolla pitää mennä nopsaan jottei jää jäätikön vangiksi :D Ai viherherukka kelpaa jänöille, vaikka meillä herukat ovat saaneet olla rauhassa, ilmeisesti muuta maisteltavaa riittää pitämään nälän loitolla.

      Poista
  5. Puhtaan valkeat hanget ja auringonpaiste kera linnun laulun - se on ja tuntuu keväälle! Meillä heittäytyi kelit plussalle, joten kevätmieli on korkealla :)

    VastaaPoista
  6. No on sitä teilläkin lunta, nyt sitä taitaa kyllä olla etelä-suomessa enemmän kuin meillä. Mukavaa lomaa!

    VastaaPoista
  7. No onpa tosiaan lunta - meillä jo vähenemään päin. Erittäin hyvä postaus tuo edellinen kirjoituksesi, jonka vasta nyt tein. Hyvä muistaa, ettei tee pihapiiristä liian "kliinistä". Oli itselle tosi oikea-aikainen muistutus tämä, kun vielä emme ole pihapiiriä juurikaan muuttaneet ja perhosia ja muita pölyttäjiä riittää välillä reisaksi asti.

    VastaaPoista
  8. piti kirjoittaa: "luin" eikä "tein" :)

    VastaaPoista
  9. Meillä lukemat kävääsi -21astees. Ny on taas ihanan kevääset plussakelit. Voi olla, että viikon päästä näkyy jo reilusti viheriää. Mukavaa lomaa!

    VastaaPoista
  10. Meilläkin oli kunnon hankikanto oli mukavaa kävellä tosiaan sinne mihin ei aina pääsekkään. Linnut on jo pesäntekopuuhissa ihanaa. Meillä ne kävi vain kurkkimassa.

    VastaaPoista
  11. Jänikset kyllä saavat paljon tuhoja aikaan joinakin vuosina. Meilläkin ihmettelin kerran, kun syksyllä istutettu pylväshaapa oli kadonnut kokonaan ja keväällä sitten lumen alta paljastui kaksi kymmenen sentin jyrsittyä ja irrallista tappia. Toivottavasti karhunvatukkasi on lumen alla turvassa!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)