torstai 18. kesäkuuta 2015

Vihdoinkin

Tiedän että monet teistä lukijoista ovat tuskailleet ainaisen sateen kanssa. Meillä on tehty päinvastoin, kuivaa on kuin saharassa. Tänään on vihdoinkin tullut vettä jopa 10ml, mutta kun mies heitteli nurmikonsiemeniä uusille alueille, oli haravan piikkien syvyydestä maa ihan kuivaa. Joten meidän puolesta nyt saisi sataa enemmänkin juhannuksesta huolimatta. Tämän kokoisen puutarhan kastelu on melkoisen puuduttavaa puuhaa. Sillä kastelu onkin keskitetty vain tänä vuonna istutettuihin puihin ja perennoihin sekä erityisesti tervaleppäaidanteeseen. No, kärsi aidanne silti hiukan kuivuudesta, mutta siitä lisää toisen kerran.
 Siirsin viime kesänä tämän Virolaiselta myyjältä hankitun kurjenmiekan. Uusi paikka on ilmeisesti niin miellyttävä, että kasvi intoutui tekemään peräti viisi kukkaa. Väri on täydellisen kaunis.
 Toinen Viron kaunotar on tämä akileija joka sekin kukkii useamman kukan voimin, viime vuonna teki vain yhden. Ja taisinpa nähdä juurellaan siementaimenkin.
 Luumulehto on rehevöitynyt kivasti. Odotus on suuri sen puolesta, että ensi kesänä ei enää olisi tyhjää multatilaa. Ukonlaukkoja aion ainakin hankki paljon lisää. En tiedä miten on yleensä, mutta ainakin tänä vuonna kukkivat todella pitkään.
 Kasvimaasta ette ole tänä vuonna päässeet nauttimaan kuvien välityksellä. Voin kertoa ettei ole mitään näytettävää. Sipulit ovat samassa pisteessä kuin viime kesänä kesäkuun ekojen päivien kuvissa. Porkkanat on sentin rimpuloita, härkäpavut ja kesäkurpitsat vasta maasta nousseita. Herneiden itävyys kehnoin koskaan. Onneksi talven ruoka ei ole tämän varassa.
Juhannus kolkuttaa ovella, mutta juhannusruusu ei ole kuin vatsa nupulla. Yleensä kukinta on ohi juhannukseen mennessä. Tosin onhan juhannus tänä vuonna ajoissa, mutta silti. Kylmä on tehnyt tehtävänsä. Mutta kuvitellaan että syreenit ovat tämän vuoden juhannusruusut. Ne kukkivat. Valkoisen ja liilan sävyin melkoisella voimalla. Ja unkarinsyreeni on tehnyt vihdoista viimein muutaman nupun, otti reppanalle muutaman vuoden takainen siirto koville. Kukintaa odotettavissa heinäkuussa.

10 kommenttia:

 1. Upea syreeni! Ja mitkä ihanat värit luumulehdossa. Teillä on ehkä parempi maa, mutta omassa muotopuutarhassani joka penkillä on kestänyt pari-kolme vuotta ennen kuin alkaa olla rehevää. Tai jopa enemmänkin, vaikea enää muistaa, koska ne penkit taas teinkään, kun aika vilisee niin nopeasti.
  Iloista juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talon vierustan valkoinen syreeni on komea, paksuimmat rungot on halkaisijaltaan n. 10cm, melkoinen puska ja ihmeen kukkiva ikäisekseen.. Luumulehdon kohta on ainut jossa olen enemmän keskittynyt maan parantamiseen, ja tämän vuoden salaisuus taisi olla hevosen lanta, sitä meni tuohon paljon. Pohjalla on kallio, sitten tietysti savikerros, multaa, tuhkaa ja lantaa ja muuta maa-ainesta mitä omilta mailta on kaivettu. Kaksi vuotta tuolla on nyt ikää. Toinen selitys on se, että olen saanut tuohon paljon taimia ja yleensä saadut taimet lähtevät paremmin kasvuun ja ovat suuremia kuin taimistoilta hankitut. Parempaan maahan en usko :)

   Poista
 2. On se niin kaunis tuo teidän pihapiiri ja puutarha luumulehtoineen. Ja navettaa jaksan yhä edelleen ihailla. Syreenit ovat tänä vuonna kukkineet tosi kauan ja runsaasti varmaan juuri viileistä ilmoista johtuen. Eli jotakin hyvää siitäkin on seurannut. Mukavaa juhannusta teille sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenien kukista korvaa hyvin sen ettei juhannusruusu ole vielä kukassa. Ruusuun on ainakin meillä tulossa tosi paljon kukkia eikä sitä ole tänä vuonna syöty kuten yleensä. Kotijuhannusta on tiedossa :)

   Poista
 3. Teillä on varmaan joku saharakohta eteläisessä Suomessa, koska meillä on ainakin satanut tosi paljon koko alkukesän aikana.
  Vihreää ja rehevää on kylmyydestä huolimatta. Ja juhannusruusu on tosiaan vasta nupuilla. Pionit kukkii varmaan elokuussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä menee joku salpausselän harjun linja niin että se jakaa meidän kohdalla sadepilvet kahtia, ja me jäämme siihen kohtaan missä pilviä ei ole. Samasta syystä täällä on kunnon ukonilmoja harvoin. Pioneja ihastellaan varmasti vasta elokuussa :)

   Poista
 4. Luumulehto on kyllä rehevöitynyt jo kauniisti. Alkaa näyttää kuin olisi aina ollut tuossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää en ole sen kanssa epätoivoinen, kitkin pari päivää sitten ja nyt näyttää hyvältä. Kunhan yksivuotisetkin kasvavat tässä kylmyydessä niin tyhjiä kohtia ei paljoa ole.

   Poista
 5. Meillä on puolestaan satanut ennätysmäisesti. Vihreyttä riittää. Täälläkään ei vielä juhannusruusuista ole tietoakaan. Ehkä joskus heinäkuulla sitten. Siitä huolimatta ihanaa juhannusta. Nautitaan kesästä säässä kuin säässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautitaan, ei se paahtava hellekään ole pidemmän päälle kivaa :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)