perjantai 19. kesäkuuta 2015

Salainen puutarha

Rakas mieheni on loistava apulainen puutarhassa. Alamuureilta jäi ylimääräiseksi iso kasa kiviä. Hetken mies mietti mitä niillä tekee, ja alkoi töihin. Kivistä muodostui kuulemma salainen puutarha. Puutarhan viimeisimpään osaan, luumulehdon taakse.
 Salainen puutarha ei ole vielä valmis, Jovelan Johannan syreenikaaresta sain jatkoidean salaista puutarhaa varten. Siirrän tuohon multareunaan poistotuomion saaneesta syreenimajasta kaikki syreenin alut. Salainen tuo paikka on siis ehkä vasta 10 vuoden päästä. Vaan eipä sitä nytkään helposti näe luumulehdon muurin toiselta puolelta. Itse puutarhan kasvit ovat vielä hakusessa. Mietin että jos laittaisin muurin reunat täyteen erilaisia ruusuja ja vain keskelle pieni pala nurmikkoa. Sellainen romanttinen salainen puutarha jossa voidaan miehen kanssa istuskella kaikelta piilossa ruusuntuoksun keskellä.
 Salainen puutarha jää luumupuun takana olevan muurin taakse, kuvassa vasemmalle. Kaikki alamuurit alkavat olla valmiina, vielä on muutama suurempi kolo jota pitää täyttää pienillä kivillä, mutta ei niillä ole kiire, se on sellaista sopivaa puuhaan kun mikään muu ei huvita. En tiedä huvittaako sittenkään sillä kivet pitää tuoda muualta puutarhasta.
 Yhteen kohtaan muuria laitoin vanhan kelottuneen omenapuun oksan tai rungon jota olen säilönyt vuosikausia. Runkoa vasten kasvaa köynnöspinaatti, toivon että sille kelpaa tällainen paikka muurin lämmöstä ja samainen muuri köynnöstämiseen.
 Keltaisen harisoninruusun kohdalle säästin metalliromukuormaan joutuneen ja maasta löytyneen piikkilankakiepin. Täydellinen koriste pellonreunan kivimuurille.
 Muurin edustasta alkaa olla noin puolet istutettuna, siitä löytyy mm. karhunvattu, pari metriä piparminttua, keltainen harisoninruusu, saksankirveliä, huisku-unikko, verikurjenpolvea ja pieni harmaamalvikin taimi sekä aimmin mainittu köynnöspinaatti. Kaikki sellaisia jotka saavat rauhassa levitä ja täyttää muurin edustan. Nurmikon puolelta kasveja pitää kurissa ruohonleikkuri ja toiselta puolelta muuri.
Viimeinen muuri tuli navetan päätyyn. Aikaisemmin tuossa oli yksi pahimpia kotilopesäkkeitä. Sitä oli ihan mahdoton pitää kurissa joten päädyimme käyttämään kohtaan navetan takaa löytyneet kivet. Samalla saatiin traktorin osille, lumilingolle ja sellaisille kunnollinen säilytyspaikka ja käyttöä tien vieressä olleelle sorakasalle.

Mukavaa ja lämmintä juhannusta kaikille, me vietämme sen ihan tässä kotona, puutarhaa laittaen ja jos jää aikaa niin navetan ylisillä olisi yksi työpöytä odottamassa lakkapinnan poistoa.

8 kommenttia:

 1. Jo ajatuskin salaisesta puutarhasta kuulostaa ihanalta ja vielä ihanampi on, kun rakas toteuttaa sen. Ole onnellinen <3 Hyvää juhannusta sinulle Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatus salaisesta puutarhasta on hauska. Tietää tosin lisää taimia, istuttamista ja kitkemistä, mutta eiköhän se ole sen arvoista, ihan sen takia että mies teki paikan rakkaudella :)

   Poista
 2. Hieno idea. Upea kivimuuri! Joo, kaikkihan vie aikansa, että kasvaa. Syreenit kasvavat kyllä äkkiä. Meillä ne leikattiin ihana alas kaksi vuotta sitten ja nyt on jo yli metrisiä. Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreeni on nopeakasvuinen, olen huomannut, tekee hyvässä lykyssä vuodessa melkein metrisen kasvun. Kivimuurit on kyllä hienot, enkä vielä keväällä edes tiennyt että sellaiset tulee.

   Poista
 3. Ihana ajatus salaisesta puutarhasta. Saatte ihanan piilopaikan itsellenne.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana tuo kivimuuri ja salainen puutarha. Tämä romantikko on lukenut Salainen puutarha-kirjan moneen kertaan, sekä lapsena että aikuisena. Salainen puutarha saa heti mielikuvituksen liikkeelle, ja näen että tuosta sinunkin salaisesta puutarhasta on tulossa aivan ihana.
  Mä en kestä ku siellä teillä on luumulehto, salainen puutarha ja vielä se ihana karjakeittiökin... Huoh....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku voisi sanoa, että kamalasti töitä :D Tänään kyllä katselin että kitkijä on vähän unohtanut töitään, kasvimaa on kamalassa kunnossa. Ja saa muuten olla, se ei jostain syystä ole innostanut tänä vuonna. Ehkä se on tämä kylmä alkukesä, kaikki kasvaa niin hitaasti. Salaiseen puutarhaan on pää täynnä ideoita :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)