maanantai 1. kesäkuuta 2015

Runsaudenpula

Aamusella tontin valtasi kaivinkone. Ensimmäinen urakkansa oli tasoittaa aitan takaa maat viettämään aitasta poispäin. Piti olla helppo ja etenkin nopea nakki, mutta eiväthän asiat koskaan mene niin kuin suunnitellaan.
 Maata lähti pois noin 30 sentin paksuudelta. Vielä tuohon jää käsin kaivettavaa ja aitan keskiosan tunkkaus ylöspäin ja takaisin kivien päälle. Ne olisi tarkoitus tehdä tänä kesänä.
 Yhdessä kohtaa maa oli kohonnut jo niin paljon että alahirsi on lahonnut osin pois. Tilalle laitetaan uusi, maat kaivetaan tarkemmin pois ja annetaan ilman kiertää rakennuksen alle. Seinän vaalean läikän kohdalla kasvoi tuomi, se saatiin siirrettyä paremmalle paikalle.
 Vasemman puolen takanurkkaa nostettiin viikko sitten jo n. 30cm ylöspäin, näkyvissä olevien kahden kiven verran. Enää ei pitäisi nurkan seistä keväisin sulamisvesissä.
 Aitan katto on nyt uusimislistalla ykkösenä. Kuten näkyy, niin päivä paistaa komeasti läpi. Eikä tuo parvekkeen lattiakaan enää ihan teräspuuta ole.
Tässä on tutkittu aittaa tarkemmin korjausta varten. Siinä tutkimisella saimme tietää myös yhden tärkeän asian. Joku osa aitasta on rakennettu vuonna 1799 ainakin tämän hirren vuosiluvun mukaan. Aittahan on merkintöjen mukaan siirretty jo ainakin kahteen kertaan ja lisäksi epäilemme että nykyiselle paikalle se on kasattu useammasta osasta. Oli miten oli, niin kylläpä lämmitti mieltä löytää vuosiluku 1799. Aitta sai entistä enemmän perusteita tulla pelastetuksi.
Entä se runsaudenpula. No sehän on tässä. Toki tiesimme että kiviä löytyy aitan takaa ja joutomaalta, mutta että tällainen määrä! Niitä on valtavasti kuten alempikin kuva näyttää. Kuskilla meni näiden kanssa aikaa, mutta poishan kivet oli otettava.
Kuskin kanssa sovimme, että kivistä tehdää kiviaita suurinpiirtein tuohon missä kivet nyt ovat. Se jatkaa jo olemassaolevaa aitaa ja rajaa puutarhaa mukavasti. Hommat nyt kestää vähän enemmän (ja maksaa), mutta ei tuollaista kiviröykkiötä raaski jättää käyttämättä. Ei niitä voi haudata, eikä jättää tuollaiselleen. Ja tyytyväinen täytyy olla siitäkin että nytpä ovat pois hajottamasta ruohonleikkuria.

Remonttien osalta kävi nyt niin, että sisäremontit on jäissä. Tänä kesänä kunnostetaan aitta ja keskitytään puutarhaan.

20 kommenttia:

 1. Upeita kiviä!! Pakkohan ne on käyttää :) Tulee taatusti upeaa tulosta.Tsemppiä hommiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoisia lohkareita. Tuolla taustalla kaivinkone asettelee niitä juuri paikoilleen. Hurjalta näyttää, mutta kunhan käsin parannellaan niin ehkä jo näyttää jonkinlaiselta kivimuurilta.

   Poista
 2. Tuollaisen aitan minäkin tahtoisin pihalleni, Lapsena kesät nukuttiin aitassa ja kuunneltiin itikan ininää. Niin nostalgista. Varmasti mukava saada se kunnostettua. Kiviaita on mukava lisä pihalla, siihen saa kauniisti kaikkia kivikkokasveja laitettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se hyttysen ininä, meillä sitä on talossakin. Mutta silti haaveilen että joskus aitassa voisi nukkua hyttysverkon alla. Kivikkokasveja on tarkoitus laittaa aitaan. Säästätytin kaivinkoneelta yhden multakasan niin on mitä laittaa kivien väliin.

   Poista
 3. Käsittämätöntä, miten vanha rakennus teillä on ja aivan mielettömän upeaa on se, että pelastatte sitä taas eteenpäin tuleville vuosikymmenille ja ehkä -sadoille. Kova urakka edessä, mutta uskon, että rakennuksen kunnioitettava ikä siihen kivasti kannustaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä olisi aittaa ihan noin vanhaksi uskonut. Toisaalta alakerran keskihuoneen lattialankut eivät ole mitään nykytavaraa. Leveyttä on melkein 50cm ja paksuutta 10cm. Eiköhän aitta kestä taas toiset 200 vuotta kunhan joku välillä korjaa katon. Pärekatto olisi ihan paras, mutta me laitamme nyt kolmiorimahuopakaton.

   Poista
 4. Voi, tuo vuosilukulöytösi sai innostuksen väreet kulkemaan myös tällä puolella ruutua! :) On todella syytä pelastaa tuo ihana aittavanhus, vaikka uhrauksia vaatiikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todellakin syytä. Yläkertaan on haaveissa tehdä pari kesähuonetta ja alakertaan pieni kotimuseo.

   Poista
 5. Sielläkin on maaperässä kiviä. Hyvä, kun ne saa hyödynnettyä. Aitan pelastaminen on hyvä suunnitelma. Tuollainen vanhus kyllä ansaitsee tulla pelastetuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on kiviä! Ja minä olen aina haaveillet kiviaidasta. Kohta täällä on sellainen. Aitta ansaitsee tulla pelastetuksi.

   Poista
 6. Vau, mitkä kivet! Tuollaisia meillekin, vaikka hiekkamaalta taitaa olla turha toiveilla ihan moisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallioisessa maastossa on etunsa, kiviä riittää. Tänään niitä kaivettiin lisää esiin navetan takaa...

   Poista
 7. On se jännä kuinka keväällä alkaa ikävöimään kaivinkonetta:) meillä myös kävi kaivelemassa ja kyllä on kiva kun kasat on tasattu. Ihana tuo teidän aitta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi päivää on kone nyt jyllännyt ja huomenna jatkaa. Sitten ei toivottavasti tarvita vuosiin, ainakin lähes koko puutarha on nyt tasattu.

   Poista
 8. Mitähän kaikkea nuo hirret ovatkaan nähneet ja kuulleet! Jos minulla olisi tuollainen aarre, tekisin niin mielelläni aittaan kesäpesän ja nukkuisin siellä hyttysverkon katveessa. Lapsuudessa tädin luona pääsi kesäisin aittamajoitukseen - siinä oli tunnelmaa :) Öisin juostiin pihalla lakanat päällä ja odotettiin, että lepakot hyökkivät - kaikkea sitä onkin tullut tehtyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, meillä on niitä lepakoitakin! Täksi kesäksi ei taida kesähuone ehtiä, mutta ensi kesäksi jos sen saisi valmiiksi.

   Poista
 9. Jotenkin uskomatonta, että nykyaikaan uudehkotkin talot on vikoja täynnään ja satoja vuosia sitten tehty on yhä aikalailla kuosissaan!!

  Kiviaita tulee varmasti olemaan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen osattiin rakentaa :)
   Kiviaita ei ole ihan sitä mitä sieluni silmin näin, mutta kelpaa kunhan huomenna muutellaan muutaman kiven paikkaa.

   Poista
 10. Tuossa teillä riittää puuhaa. Arvokasta työtä. Vanhat hirret ovat paljon parempilaatuisia kuin nämä nykyiset.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)