sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Munia

Meillä kuluu kananmunia paljon, viikossa noin parisenkymmentä kappaletta jos en ole leipomistuulella. Leipomisviikkoina saattaa mennä jopa 30 munaa. Munia syödään meillä yleensä sellaisenaan keitettynä tai paistettuna. Ja tietenkin ruuanlaitossa käytettynä.

Kulutuksesta johtuen, ei ruokabudjettimme ole kestänyt ostaa kaikkia munia luomuna. Meille on kelvannut kaupasta muna kuin muna, yleensä ostoperusteena on ollut hinta. Siskon ja äitini kautta olemme saaneet edullisesti luomumunia, mutta toimitus ei ole jatkuvaa välimatkoista johtuen.

Eilisestä alken tilanteeseen tuli muutos. Tyttären kautta saimme ensimmäisen erän kotikanalan munia, edulliseen nollan euron hintaan. Munat kun tulevat paikasta joka ei saa niitä hyödyntää hygieniasääntöjen takia. Vaan meille kelpaavat, ihan kaikki. Vertailuksi nappasin kuvan tuon kanalan munista ja yhdestä kaupan L-koon munasta. Kaupan muna on tuo valkoinen yksilö, muut kanalasta. Kokoero eri munien välillä on huima kun munia ei mitenkään lajitella. Yhtä syötäviä ovat olleet kaikki tämän päivän testausten mukaan.

 Pieniä, isoja, pyöreämpiä ja puikuloita. Joka kanalta syntyy ihan oman mallinen ja kokoinen muna.
Ja kyllä me omalla tavalla maksamme näistä munista. Meiltä lähtee kaikki vanhaksi menevä leipä kuivattuna kanalan muille eläimille. Ja tytär luo vähän lisää lantaa jotta perheensä pysyy munissa. Ihan hyvä diili, vai mitä?

12 kommenttia:

 1. Kumpi oli ensin, muna vai kana? :D

  Ihanaa vaihdannaistaloutta! Me saatiin aina mökillä naapurilta munia, kun olin lapsi. Muistan miten hankala ne oli keitettynä kuoria, kun olivat niin tuoreita. Ajatus tuoreista munista on kyllä aika ah ah ah!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä vaihdannaistaloutta pitääkin pohtia lisää! Saisimmekohan munien kylkeen pääsiäisenä yhden lampaanpaistin jos tytär luo vielä ahkerammin??

   Oikeasti tuore muna on kyllä hyvää! Aamulla paistoin itselleni pari munaa, ja oli ne ihan erimakuisia kuin kaupan munat.

   Poista
 2. Ai että, kotikanalan munat on paljon maukkaampia kuin kaupan.
  Hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä maussa ihan selkeä ero. Tuon kanalan kanat ruokitaan pitkälti keittiöjätteellä. Kanat taitavat tykätä :)

   Poista
 3. Tuo munien erikokoisuus voi johtua siitä, jos kanalassa on eri rotuisia munijoita. Meillä on yksi kääpiökana, joka munii selkeästi pienempiä munia, kuin kanssasiskonsa. Ja on totta, että jokaiselta rouvalta tulee aivan omansalaiset munat! Pystyn munan kuoren kuhmuraisuuden ja pilkkujen perusteella päättelemään, kuka on ollut ahkerana. Hyvä, että munat tulevat hyötykäyttöön! Mekin lahjoitamme ylimääräiset naapurille, joka vastapalveluksena huolehtii kanoistamme lomien aikana!

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanalan kanat taitaa olla vähän sitä sun tätä rotua. Mutta ihan kiva että on erikokoisia munia eri käyttöä varten. Sääli noita olisi roskiin heittää!

   Poista
 4. Me stetaan ruokapiirin kautta luomumunia edulliseen hintaan ja yleensä meilläkin menee tuo 30 munaa kuussa... Mutta kyllä ne meidän munat silti enemmän kustantavat kuin nolla euroa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta olisi ihana kuulua ruokapiiriin, mutta lähin on kaupungissa, 30 kilometrin päässä. Töiden takia en voisi olla toiminnassa näin kaukaa mukana. Nolla euroa on kyllä meidän kulutuksella ihan mukava hinta :))

   Poista
 5. Hieno juttu! Ja paljon kyllä leivotkin siellä. Mä olen alkanut salaa haaveilemaan omista kanoista juoksentelemaan tuohon pihammaalle. Lapsena meillä oli kanoja ja oli hauskaa etsiä niiden munapesiä sieltä täältä kun eivät ne aina sinne munimispaikkaan pyöräytelleet muniaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaakakkuun uppoaa jo yksistään 4 munaa, plus jos jotain muuta tekee samalla viikolla. Ihan joka viikko en sentään herkkuja leivo. Omista kanoista haaveilen minäkin. Navetan hormille vaan ei ole tehty vielä yhtään mitään ja sen korjaamista ennen ei päästä kanalaa tekemään.

   Poista
 6. Hyvä diili tosiaankin. Nuo erikokoiset ja -malliset ovat jotenkin hauskoja ja yksilöllisiä, mieluummin minä noita käyttäisin, jos voisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilolla noita käytetään, maku on oikein hyvä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)