lauantai 15. joulukuuta 2012

äidin Joululahja

Sali kaipaa joka joulu koristuksekseen jotain muistoa menneistä ajoista. Yleensä olen ottanut sitä varten esiin vintiltä löytyneet vanhat joulukortit. Esiin pääsi kortitkin, mutta samalla kaivelin aarrearkkuani josko löytäisin edes yhden vanhan Kotiliesi-lehden jossa olisi jouluinen kansikuva. Ei löytynyt, mutta sitten löytyi äidin Joululahja.
 Äidin Joululahja on iso kirjekuori. Vintiltä löytyessä sen sisällä oli kaksi vanhaa kakkupaperia. Jätin paperit edelleen kuoreen muistoksi siitä että ennen ei heitetty mitään pois. Vanhat joulukuoretkin kelpasi uusiokäyttöön.
 Kuva on niin perinteisen jouluinen kuin olla voi. Lapset, reki, kuuset, lahjasäkki ja kaiken kruunaa pienimmän käsissä oleva joulukukka. Lahja äidille.
 Onko kellään lukijallani tarkempaa tietoa kuoresta? Oliko niitä ennen yleisesti myynnissä, jaossa koulussa vai tulivatko esim. lehden mukana? Kuoressa ei ole mitään vihjettä mistä se on hankittu. Edes ikäänsä en osaa hahmottaa.
Kuori pääsi esille aiemmin kirpparilta löytyneeseen telineeseen. Sen myötä luulen, että salin joulukoristeet on nyt tässä lukuunottamatta joulukuusta joka kasvaa vielä tuossa tontin nurkalla. 

18 kommenttia:

 1. Onko sinulla tietoa tuon viimeisessä kuvassa olevan öljylampun alkuperästä?
  Itselläni on ainakin malliltaan samantyyppinen. Ostin sen erään talon tyhjennysmyynnistä 5 eurolla. Myyjä sanoi, että se olisi joskus löytynyt jonkun vanhan maalaistalon vintiltä. Tiedä häntä. Voihan se olla vaikka kiinalaista halpatuotantoa 2000-luvulta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öljylamppu on kirpparilta :)) Mutta niitä käytettiin yleisesti 1900-luvun alkupuolella. Enpä tiedä olisiko uustuotannossa, epäilen että ei. Joten kyllä se sunkin lamppu on vanha, ehkä jo satavuotias.

   Poista
 2. Eipä ole tietoa, mutta kuoren kuvitustyyli viittaa 40-lukuun, joten voi olla että aavistuksesi, että se on tullut lehden mukana, ei ole kaukaa haettu. Varmaan joku vanhemman sukupolven edustaja tietäisi kertoa... Itselleni tuli mieleen, että olisiko tuollaisella kuorella voinut lähettää pojalleen joulutervehdyksen rintamalle tms. eli liittyisikö sota-ajan erityistarpeisiin. Arvaus vain!

  Kauniit nuo kehykset tuossa peilissäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, peili on ostettu vuosia sitten Ikeasta. Tykkään siitä aina vaan itsekin :)

   Poista
 3. niin kaunis kuva ja rauhallinen tunnelma..kaunista <3
  mukavia joulunajan touhuja teille sinne!
  jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva on kaunis. Puuhaa tässä joulun alla riittäkin. Saamme tänä jouluna vähän suuremman porukan jouluvieraita, mieluisia ja odotettuja.

   Poista
 4. Kuvassa on vanhaa joulunostalgiaa roppakaupalla!
  Kaunis se on.

  Mielenkiinnolla jään odottamaan, jospa joku osaisi kertoa kuoren alkuperäistä.

  Mukavaa joulualusviikkoa, ensiviikollahan se jo on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kunnon joulunostalgiaa :))

   Alkaa vähän hikeä pukata, enää viikko jouluun!

   Poista
 5. Huomenna olen koko päivän kotona, jos liikut täällä päin!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En liikkunut, tosin kävimme kyllä pikaisesti Lahdessa. Täytyy kattoa olisko viikolla aikaa, on kyllä kahdet joulujuhlatkin vielä.

   Poista
 6. Martta Wendeliniä, oletan. Näitä on ollut joululehtien välissä joskus 30-40-luvuilla. (Jossakin hukas.. tallessa on minullakin tuollainen + se lehti, jonka välissä on tullut.)

  -Pöö-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Wendelinin piirtämäksi veikkaisin itsekin, mutta kuvassa ei ole nimikirjaimia, harmi. Kiva löytö se on joka tapauksessa.

   Poista
 7. Wendelinin piirros tuli minullekin heti mieleen. Aivan ihana, niin kuin nämä kaikki vanhanajan kuvat. Joulukuviin osattiin laittaa se oikea tunnelma!! En ole ikinä nähnyt tuollaista äidin lahja -kuorta. Ihana, ihana ja vielä kerran ihana!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tuo on eka jonka olen nähnyt. Täytyykin googlettaa löytyisikö siitä mitään tietoa.

   Poista
 8. Hei! Olen sen verran Martta Wendelin -fani, että sanon melko varmuudella kuvan olevan Rudolf Koivun piirtämä. En tiedä, onko tästä apua, enempää en minäkään tarkoituksesta tai historiasta tiedä. Ehkä Rudolf Koivun kuvittajan työhistorian tutkiminen auttaisi eteenpäin?

  lämpimin terveisin anna h

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas olen sen verran Rudolf Koivu-fani, että varmuudella sanon, etteivät ole Koivun. ;)

   -Pöö-

   Poista
 9. ihan vaan googlaamalla löytyi tämmöinen tieto:


  Wendelin aloitti lasten ja joululehtien kuvittamisen 1920-luvulla. Hänen kuvittamiaan lasten joululehtiä ovat mm. Kulkuset (1921–1930, WSOY), Joululahja (1926–1956, Otava), Lasten Joulu (1935–1953, Otava), Pääskysen Joulukontti (1926–1955, Otava) ja Orvon Joulu (1938–1975, Siunaukselan lastenkoti). Lastenlehdet sisälsivät usein tietopuolisia artikkeleita, satuja ja kertomuksia, askartelutehtäviä ynnä muuta sellaista. Äidin Joululahja -salkkuja levitettiin joululehtien mukana vuosina 1933–1949. Salkut sisälsivät muun muassa postikortit, jotka Martta Wendelin oli kyseisenä vuonna piirtänyt Otavalle.

  VastaaPoista
 10. Lehtihyllyä kaupassa vilkaistessani huomasin, että sieltä löytyy.. olikohan se nyt tuo Lasten Joulu. Wendelinin kuvitus. Uusintapainos vaiko uusi lehti, en selannut. S-ketjun kaupassa oli tämä. :)

  -Pöö-

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)