lauantai 11. elokuuta 2012

Tuleva kanala?

Elämässä pitää olla haaveita. Haaveita jotka toteutuu ja myös niitä jotka eivät koskaan toteudu. Vielä en tiedä kumpaan kastiin haave omasta kanalasta kuuluu, mutta kanalan paikka on jo selvä. Sille ei rakenneta uutta rakennusta, vaan otetaan käyttöön navetan sikala.

Sikala löytyy kovin sotkuisen karjakeittiön takaa. Tuolla missä paistaa sisään laskeva ilta-aurinko.
 Tila on kanalaksi jopa turhan suuri, miltei 20m2. Sehän tarkoittaa sitä, ettei kaksi kanaa ja kukko riitä, kanoja kun saa olla 4 per neliö. Niin että jos tuonne nyt ottaisi aluksi vaikka yhden kotkottajan per neliö ja kukon kaupan päälle. Ehkä aloittelijan ei kannata ahnehtia.
 Tilassa on iso ikkuna, kunnostettava sekin kaiken muun ohessa ja etsittävä siihen jostain tuplalasit. Sen olen jo opiskellut, että muniakseen kana tarvitsee valoa.
 Ovestakin valoa tulee, mutta tässä kohtaa ovella ei liene muuta tarkoitusta kuin olla reitti tulevaan ulkotarhaan. Kaakattimien en uskalla antaa olla vapaana pihassa, tässä liikuskelee kettuja ihan pihapiirin rajoilla ja jopa päiväaikaan. Enkä halua että kasvimaa on järjestetty uusiksi kanojen toimesta.
 Yksi iso mutta koko kanalan perustamisessa on. Ei huoleta edes kaavakkeet tai eu, vaan huolen aihe on kuvan tumma aukko, sortunut muuri ja hormi. Navetan karjakeittiön puoleinen nurkka on notkahtanut alas sillä seurauksella että osa tiiliseinää ja hormia on murtunut. Vielä emme tiedä millä resursseilla sen saisi kunnostettua, nimittäin kanalan kannalta olisi unelma että tuo hormi olisi kunnossa. Ja tietysti koko seinä notkahduksineen.
 Syy on tässä karjakeittiön puolella, ihan kuvan alareunassa. Olisipa nimittäin hulppeata saada purettua tuo vesipata pois ja tehdä tilalle puuliesi. Liesi lämmittäisi kanalaa, ja samalla karjakeittiötä. Liedellä saisi kuumaa vettä ja voisi se olla muutenkin hyödyksi. Vaan hirveä homma se on, eikä kanalaa tule ilman korjausta.
Toisaalta se korjaus on tehtävä ennemmin tai myöhemmin, mieluummin ennemmin. Tila on tällä hetkellä melko vaarallinen koska savupiippu ja koko kuusimetrinen hormi on edelleen pystyssä. Ja kukaan ei tiedä kauanko se pysyy pystyssä. Ja kun ja jos ei pysy, on katastrofi melkoinen ja sen jälkeen kaikki onkin vain kallista. Nyt vielä voisimme selvitä koko hommasta edullisesti.

Että haaveita on, toteutumisia toistaiseksi ei.

12 kommenttia:

 1. Kuules, kyllä minullakin oli tuvassa sortunut leivinuuni ja halkeillut hella, mutta niin vain taitava restauroijamuurari sai niistä kolmessa viikossa ehjät ja vieläpä korjasi siinä ajassa myös vintin hormin, silloin viime kesänä. Niin että ehkä se ei olekaan niin hurja homma kuin miltä näyttää...
  (kannustushuutoja kanalaprojektillenne!)
  Todella hieno yksiö niille kanoille tulisikin kukkoineen, tuolaisessa tunnelmallisessa ja valoisassa tilassa voisi haluta asua itsekin!
  Hienoa että on noita tiloja, ne on niin tarpeellisia rakennustarvike-, kaluste- ym. varastoina (kunhan ei katot sorru). Mulla kun on vain yksi minimaalisen pieni navetta, mutta onneksi sentään edes se.

  VastaaPoista
 2. Tää meitin navetta on suuri, taitaa olla 300 neliötä lattiapinta-alaa, joten kyllä tilaa piisaa :D
  Kiitos kannustuksesta hormin suhteen, voi olla että asiantuntijan silmissä se ei olekaan yhtään paha.

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti saatte korjautettua edullisesti vaurion. Hienot tilat tulee kanoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä toivon minäkin, tila olisi upea ottaa taas eläinkäyttöön.

   Poista
 4. Ihana haave. Haaveita pitää olla!!

  VastaaPoista
 5. Eihän kanoja ole pakko olla paljon vaikka olisi tilaa. Aina vaan parempi kun on tilaa kuopsutella. En nyt muista oliko se suositus max 10 kanaa samassa laumassa, sitten kana ei enää pysty tunnistamaan kavereitaan.
  Minulla on ollut enimmillään 7 munivaa ja munia tuli niin paljon, että osa meni roskiin vaikka jaoin kavereille jne.
  Kanat on kyllä hauskoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on kyllä tilaa kuopsutella, ongelmia voi tulla liian vähäisen kanamäärän kanssa siinä ettei tila pysy lämpimänä talvella. Tarkoitus on, että jos kanaa tulee, on lattia pehku mikä lämmittää tilan. Meillä kuluu päivässä useampi muna ja luulen että ottajia on lopuille :))

   Poista
 6. Kanojen harrastelija hoitaja täällä... mikään ei maistu paremmalta kuin oman kanalan munat. Ne näyttääkin aivan erilaisilta kuin kaupan tehomunat, niissä on keltuainen hohtavan keltainen. Kaupan munat on sellaista hailakkaa sössöä. Samoin keittiöjätteen saa kätevästi hyötykäyttöön ja puutarhasta meitä hävisi etanat, kunhan kanat oli ensin yhden kesän siinä mellastaneet (tosin sinä kesänä ei kyllä sitten viljelty mitään). Mutta nyt taas kanat on aitauksessa, me viljellään eikä etanat häiritse.

  Lykkyä tykö, ainakin meillä on porukka, niin vanhemmat kuin lapsetkin innoissaan! Niin ja kanat on varsin persoonallisia, jokainen oma yksilönsä. Kesyyntyvät, jos ovat pienestä pitäen paljon ihmisen seurassa. Meidän Vinopyrstö tykkäsi keinua lasten sylissä tuossa pihakeinussa, harmi vain, kun sairastui ja jouduttiin lopettamaan. Ja munia tulee solkenaan. Meilä nyt kolme munivaa ja jaettavaa riittää napurustossa.

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena: Bloggeri ei anna vastata suoraan kommenttiisi, mutta jospa näin toimisi. Ostamme joskus kotikanalan munia ja ne todella on ihan erilaisia kuin kaupan munat. Meille käy mainiosti että munia tulee solkenaan, jaetaan loput pois.

   Poista
 7. Toivottavasti saatte kanala-projektinne hyvin eteenpäin. Se on niin totta, että omien kanojen munat ovat paljon parempia kuin kaupasta ostettujen.

  VastaaPoista
 8. Kannattaa varautua lämpölamppujen käyttöön, sillä kanat eivät juurikaan itse tilaa lämmitä eikä myöskään niiden pehku, vaikka pitäisi kestopehkua. Toinen vaihtoehto on pari vuohta samassa tilassa (eri osioissa).

  On muuten jännä miten erilaisia kaupan munat ovat. Kun tekee vaikkapa marjapiirakkaa kananmuna-rahkatäytteellä on kaupan munista tehty valkoista ja omista munista tehty oranssia. Varmasti paljon terveellisempiäkin...

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)