maanantai 9. tammikuuta 2012

Ruokaa perheelle ja vähän itsellekin

Vähähiilihydraattisen ruokavalion aloittamisessa puoli vuotta sitten, eniten taisi mietityttää miten sen saa yhdistettyä koko perheen syömisiin. Koko perhe kun ei syö niin vähähiilihydraattisesti kuin minä, eikä ajatus useamman ruokalajin ruuanlaittosessioista oikein innostanut. Oikeastaan se yhdistäminen meni ja on mennyt helposti. Arkisin syön lounaan joka on tehty vain minulle tai jos sopivasti sattuu, on edellisen päivän jämiä. Hyvin yleinen pikaisesti tehty lounas on paistettu kananmuna paistetuilla tai keitetyillä (pakaste)kasviksilla. Mihinkään suurempaan ei ole aikaa koska lounaani on syötävä monen muun homman ohessa sillä aikaa kun hoitolapset nukkuvat.

Silloin kun ruoka on koko perheelle, teen aina perunoiden/pastan/riisin lisäksi runsaasti jotain kasviksia tai juureksia. Niitä syön sitten minä ja muukin perhe. Jauhokastikkeita meillä ei enää ole, ei makaronilaatikkoa eikä pahemmin perunalaatikoitakaan. Tai ainakin niitä on huomattavasti harvemmin kuin ennen. Ja kummasti koko perhe on ollut tyytyväinen, kukaan ei ole kysellyt niiden perään.

Sunnuntaina ruokana oli broileripasta. Tarvittiin broileria, kermaa ja jääkaapin juustojen jämät. Kasviksina kiinankaalia, paprikaa ja tomaattia pannulla paistettuna. Muille oli lisänä täysjyväpastaa. Jätin broilerikastikkeen ja pastan yhdistämättä ja jokainen otti niitä lautasellen sen verran kuin halusi. Näin sain helposti oman annokseni pastattomana ja mahdolliset kastikkeen loput huomiseksi lounaaksi.

 Valmiista ruuasta en muistanut napata kuvaa, mutta tässä vähän samankaltainen annos muutaman päivän takaa. Lautasella paistettua lohta, kasviksina paprikaa, kiinankaalia, tomaattia, sipulia ja herneitä, kaikki pannun kautta käyneinä. Kastikkeen virkaa toimitti iso lusikallinen kermaviiliä. Vaikka herneet nyt eivät varsinaisesti ole vähähiilihydraattista, syön niitä aina silloin tällöin vaihtelun vuoksi. Ja pari kertaa olen syönyt hyvällä omallatunnolla omatekoista hernekeittoakin.
Näitä syömisistäni kertovia postauksia on välillä toivottu, mutta nyt ajattelin kysyä yleisemmin ja ääneen haluatteko näitä lisää, onko määrä sopiva, vai jätänkö kokonaan väliin?

Muutamalle uudelle lukijalle toivotan tervetuloa, jostain teitä aina pompsahtelee mukaan leikkiin ja aina se on yhtä mukavaa!

16 kommenttia:

  1. Minä toivon lisää näiä!

    Haluaisin itse ruveta elämään ilman sokeria ja vehnäjauhoja, ja näistä sinun karppauskokemuksista on siinä kyllä apua. Kun kaikkiin ruokiin olen niin tottunut laittamaan spaghettia tai riisiä tai perunamuussia, niin niiden korvaaminen jollain muulla tuntuu vaikealta.

    Eniten kiinnostaa välipalat. Kun leipää ei voi napsia ja ilmeisesti et juurikaan syö hedelmiäkään, niin mitkä olisi käteviä pikkuruokia aterioiden välillä?

    Isot plussat sinulle siitä, ettet ole laittanut lapsia karppaamaan! <3

    VastaaPoista
  2. Itseäni kiinnostaisi kovasti esim 1-2 viikon ruokalistasi. Miten yhdistät karppaamisesi ja perheen ruokinnan niin, ettei kauppalasku ole päätähuimaava? Pasta ja peruna ovat halpaa masuntäytettä, jota lapsetkin syö. Niille ei uppoa pelkät vihannekset ja juurekset...

    t: 5n äiti

    VastaaPoista
  3. Kyllä näitä ruokajuttuja saa olla enemmänkin. Minua ainakin kiinnostaa vähähiilihydraattinen ruokavalio ja juuri niin ettei koko perheen tartte syödä samaa. Mukava blogi sinulla.

    VastaaPoista
  4. minua 4n äitinä kiinnostaa aivan samat asiat kun 5n äitiä tuossa yelmpänä :) Lisää näitä kiitos!!

    VastaaPoista
  5. Mua kiinnostaisi yleensäkin karppaamisessa miten käy veren kolesterolin. Onko sinulta mitattu ?
    Kun aina puhutaan että keltuainen, kerma, voi on pahasta kolesteriarvoille. Vai onko se huuhaa puhetta.

    VastaaPoista
  6. Lisää haluan minäkin lukea näitä ruoka ja karppausjuttuja. Kiitokset siitä viilipostauksesta, eka satsi tehty ja kohta jo syötykin.
    T:Hettura

    VastaaPoista
  7. Hei!Kyllä kiitos,lisää näitä ruoka-ohjeita.Kiinankaalen oon hylänny joskus kauan sitten,mutta taidanpa ottaa uudelleen käyttöön,näyttää niin hyvältä noissa sun ruoka-ohjeissa.Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  8. Mielelläni luen ruokajuttuja vaikken itse karppaakaan, kuitenkin kokkaan joka päivä ja siksi ruokavinkit ovat aina tervetulleita!
    T.Susanne

    VastaaPoista
  9. KIITOS - lisää ruokavinkkejä ja viikon ruokalista olisi mielenkiintoinen! :)

    Näkkäriresepti testattu ja oli HYVÄÄ!

    Toka viikko "kevyttä elämää" meneillään ja suht mukavasti olen pärjännyt vaikka itseäni epäilin.Leipä kun on ollut suurin herkkuni.

    Siispä uusia vinkkejä/reseptejä odotellen!

    -AniiL-

    VastaaPoista
  10. Susanna: Välipaloissa en osaa auttaa, niitä kun ei enää tarvita. Syön vain aamupalan n. klo 7, lounaan n. klo 12 ja päivällisen n. klo 17. Kun ruuassa on riittävästi rasvaa, sopivasti proteiinia ja niukasti hiilihydraattia, ei välipaloja edes tarvita. Toisinsanoen, syön hedelmiä jopa niukasti ja jos syön, otan jälkiruuaksi. Aterioiden välillä söisin esim. juustoa jos olisi tarve, tai palan näkkileipää.

    5:n äiti ja Outi: Meillä lapset syö edelleen perunaa, pastaa ja joskus riisiä. Kasvikset uppoaa vaihdellen, kuopus esimerkiksi rakastaa vihanneksia, vanhin pojista ei söisi mitään. Kauppalasku on noussut n. 50e kuukaudessa. Osa johtuu karppauksesta, osa ihan yleisestä hintojen kohoamisesta. Moni kallis uttu on jäänyt pois, kuten karkit. Niihin meillä saattoi palaa rahaa kuukaudessa kymppejä, nyt ei paljon mitään. Emme juo mehuja ja leivän kulutus on nykyään todella vähäistä kun en tuputa sitäkään lapsille.

    Eija: Kiitos, siis lisää näitä ruokaa muille ja mulle-postauksia :)

    Ninnu: Mun kolesteroli on viimeksi mitattu 10 vuotta sitten. Silloin arvot oli erinomaiset. Tarkoitus olisi mennä mittauttamaan kunhan saan aikaiseksi soitella työterveyteen. Minulla on se käsitys, että kolesterolit ei välttämättä nouse.

    Hettura: :))

    Saga: Minusta kiinankaali sellaisenaan ei ole oikein mitään, mutta paistettuna on hyvää.

    Lissu: Katsotaan saanko mitään ohjeiden muotoon, olen vähän sellainen joka laittaa vähän sitä ja tota, mitä kaapissa sattuu olemaan :))

    Susanne: Sitä aina jää jumittamaan samoihin ruokiin. Vaihtelu tekisi hyvää täälläkin :)

    AniiL: Minulla se leivän pois jättäminen sujui myös helposti. Sille ei vaan ole enää tarvetta.

    VastaaPoista
  11. Ihania nää postauket on! Yksi iso huono puoli vaan, kun tulee mieletön nälkä :)))))

    Hyvää alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
  12. Täällä yksi uusi lukijasi.
    Oli mukava ylläri, että nyt olet postannut ruuasta, koska itse juuri postasin laihtumisajatuksistani. Olen jossain kohtaa karppaillut ja se kyllä toimii mulla hyvin tiettyyn rajaan asti, siis hyväkarppaukseen. Kokonaan hiilihydraatittomalle en lähde kun ei maha kestä. Mutta siis mun ääneni on ruokapostauksien puolesta :)

    VastaaPoista
  13. Huomasitko muuten haastattelupyynnön, jonka sun gmailiin lähetin?

    VastaaPoista
  14. Kupla: Mä itse harvemmin luen pelkkiä ruokablogeja, tulee heti tarve syödä jotain :))

    Elämäni matkat: Ei kai kukana pysty olemana nolla hiilareilla, aloitus alle 202 ja sitten se itselle sopiva taso. Mun taso on ehkä jossain siinä 50 tienoilla, tällä hetkellä en laske mitään, en edes kaloreita.

    johanna janhonen: Huomasin :)

    VastaaPoista
  15. Mua kanssa kiinnostaa nämä postaukset kovasti, että anna tulla lisää vaan!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)