lauantai 21. tammikuuta 2012

Tuhkaa täynnä

Iso osa päivittäistä uunien kanssa puljaamista on tuhkien tyhjennys ja pihalle kanto.
Talon jokainen tulisija on oma persoonansa myös sen suhteen kuinka usein siitä tyhjennetään tuhkat.
Vanhimman pojan huoneen uuni tyhjennetään talvessa vain muutaman kerran, kun taas tämä vanhempien valtakunnan uuni vaatii korkean arinan takia tyhjennyksen jokaisen polttokerran jälkeen.

Työ etenee jotenkin näin.
Luukut ja pellit ihan auki.

 Eteen metallinen tuhkaämpäri. Taito on jo kehittynyt, enkä enää tarvitse alle sanomalehteä. Sitten vaan tuhkat kauhaan ja kauhasta ämpäriin.
 Lopussa komeilee tuhkaton arina jonne on hyvä laittaa tulet.
Vaikka puhunkin uunien jokapäiväisestä käytöstä, on meillä yleensä käytössä päärakennuksen 7 tulisijasta päivittäin 3-4. Vanhempien valtakunnassa riittää lämmitys joka toinen päivä, salissa tarvitaan tulet joka päivä jotta liki viisikymmenneliöinen tila pysyy lämpimänä. On siellä patteritkin jo päällä, mutta termostaatit ovat vain + 14 asteessa.
 Ja entäs mihin ne tuhkat? Parina ekana vuonna pähkäilimme asiaa enemmänkin, nyt vain kannamme ne ympäri puutarhaa. Yhdet tuhkat päätyi riviin johon istutettiin ne talon edestä siirretyt syreenipuskat. Lähes kaikki puutarhan ja pihan kasvit saa oman osuutensa tuhkasta, ainostaan kasvimaan jätämme varmuuden vuoksi ilman. Ehkä pitäisi ottaa tarkemmin selvää mikä kasvi tykkää tuhkasta ja mikä ei.
Harmi kun tätä harmaan mustaa ainetta ei voi myydä. Meiltä saisi ison kasan vuodessa. Yksistään saunarakennuksen kolme tulisijaa tuottaa vuodessa kelpo määrän tuhkaa. Me aikuiset kun saunomme yleensä joka toinen päivä.

Eilen viimeksi.


12 kommenttia:

 1. Aika hauska postaus. Arjet on erilaisia eri paikoissa, kiva päästä tutustumaan pikku detaljiin teidän arjesta=)

  Meillä ollaan myös kovia saunomaan, sekä lapset että aikuiset!

  VastaaPoista
 2. Pistä pussillinen myyntiin kirppispöytään ja katso pääsetkö Paskoihin kirppislöytöihin :D

  Me heitellään myös tuhkaa pitkin puutarhaa ja mulla on sellainen hämärä mielikuva, että mun mummi heitteli tuhkia aina kevättalvesta kukkapenkkiin, että sulaisi nopeammin!

  VastaaPoista
 3. Meillä talouden 6 tulisijaa tuottaa aikas kasan tuhkaa, semminkin kun lämmitämme pelkästään puilla, myös käyttöveden. Tuhkaongelman olemme ratkaisseet niin,että isäntä levittää suurimman osan tuhkasta omaan metsään 'maanparannusaineeksi',loput sitten kotipihaan kuusiaidan, marjapensaiden ja muiden istutusten juurelle.
  Älä nyt vaan loukkaannu, mutta oon huomannu (tai oikeesti sain vinkin sutarilta) että on hyvä tuon tuhkanpoiston yhteydessä lapioinnin lisäksi joskus vaikka pikkuisella harjalla (tai imurilla) ottaa pesä ihan kokonaan tuhkattomaksi - tuhka kun 'syö' sitä tulipesää.
  Mutta vaikka vaikka tuhkasta voi olla harmia, niin onhan se elävä tuli vaan iiiiiihana juttu <3

  VastaaPoista
 4. Tuo kapea kakluunin tulipesä näyttäisi aika samalta kuin tulevassa makkarissani vanhassa talossa. Aika näyttää sitten millainen se on luonteeltaan, vaikka siinä on nyt hormit kunnossa ja nuohottukin, en ole sytyttänyt vielä tulta sinne.
  Onkin hyvin mielenkiintoista sitten aikanaan opetella kokonaan uudenlaiset tulisijat, vaikka ovat tässä samalla tutulla tontilla mutta toisessa talossa! Olen sitä miettinyt, varmaan tuntuu hassulta aluksi. Olen jopa niin kiintynyt tähän rintamamiestaloon että mietin, raaskinko muuttaa. Tässä on niin loistava ikkunajako ja -suunnat, että talo lämpenee lähes pelkällä auringolla (kunhan se paistaisi).

  Minäkin heitän tuhkat milloin mihinkin istutuksille, ainoastaan perunat eivät siitä pidä (tai se lisää perunan tautien riskiä).
  Ilman muuta tumma tuhka sulattaa lunta, kun se imee lämpösäteilyä eikä heijasta sitä kuten lumi. Mutta talvenarkojen kasvien päältä ei soisi lumen liian varhain sulavankaan, sitäkin pitää miettiä.
  Koivuntuhkasta voisi tehdä itse lipeää saippuaan jos haluaisi, mutta ei kai sitä siihenkään kovin paljoa saisi kulumaan.

  VastaaPoista
 5. Miulla on niin ikävä entisen kodin pönttöuuneja ja sitä lämmityksen tuomaa terapiahetkeä, lempeää lämpöä.

  VastaaPoista
 6. jarna: Minun askareet on joskus kovin vanhahtavia, tämmösiä lepposia maalaispuuhia :))

  nanna: Hyvä idea, eihän kaikilla ole tulisijoja :DD

  katjainkeri: Hyvä huomio, osan uuneista otan harjalla puhtaaksi, mutta tuota kuvien uunia en ota, sen saa lapiollakin todella puhtaaksi. Ja sen arinan pitkäikäisyyden takia tuota tuhkien poistoa teen tiuhaan. Elävää tulta ei kyllä voita mikään :)

  Saila: Siinä uunien on erilaisuudessa on joku ihan oma viehätyksensä. Kun tekee tuohon kakluuniin tulet, niin tietää että nyt on ihan omanlaiset temput vuorossa juuri tuon pitkän, mutta kapean ja korkean tilan takia. Vaan hyvin syttyy! Sun rintsikka on aikaansa edellä, lämpenee aurinkoenergialla :))
  Taidan jättää saippuan tekemiset muille vaikka koivutuhkaa meillä on ollut pääasiassa tää talvena.

  Peurankello: On se ihan erilaista sähköpattereihin verrattuna.

  VastaaPoista
 7. Meilläkin tota tuhkaa tulee, mutta osa siitä viedään kanojen iloksi:)Mukavaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
 8. Meillä ei vielä kovin hirveästi tuhkaa tule, kun on tuo hella vain. Pönttöuuneja mielisin meillekkin...

  VastaaPoista
 9. Meillä leivinuunin tuhkia annan myös marjapuskille ja hedelmäpuille, koska leivinuunissa poltetaan vain puuta. Saunasta ja hellasta tuhkaa saavat koristekasvit, koska niissä poltetaan myös poltettavamerkkisiä muoveja. Muovihan palaa puhtaasti, mutta niiden väriaineista ei oikein puhuta missään mitään, niinpä ne varmuuden vuoksi kukkasille:)

  Teillä kyllä poltellaan vielä paljon enemmän kuin meillä!

  VastaaPoista
 10. MaMMeli: Hmm, olisikohan tuhkamäärä hyvä syy ottaa taloon muutama kana? Tykkäisin kyllä ottaa, mutta pelkään ettei aika riittäisi niille.

  Mari: Ja meillä ainakin hella polttaa puut todella hienoksi tuhkaksi, ei jää hiiltä tippaakaan.

  Inkivääri: Me emme uskalla polttaa muoveja lainkaan, tarvettakaan ei ole koska palavan (muovi)jätteen keruu on täällä pakollista kaikille kiinteistöille.

  Irmastiina : :)

  VastaaPoista
 11. Kana??? Hei nyt kyllä kiinnostuin. Mitens tuhkat liittyy kanoihin? Meinaan meillä on täällä kolme rouvaa kotitarvekanalassa, valitettavasti vain ei ole uunia. Paitsi sitten mitä pihalla voi tehdö nuotiota ja grillata ja siitä synty tuhkaa.

  tv Leena

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)