keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Ruuanlaittoa ilman sähköä

Liinan toivomuksesta postaus puulieden käytöstä.
Kuten olen kertonut, laitan suurimman osan meidän ruuista puuliedellä. Uudella sähköliedellä en ole laittanut vielä yhtään kokonaista ateriaa.
Aamulla kun herään laitan lähes ekana puuhellaan tulet. Sisällä on aina pieniä hellapuita ja sytykkeitä joten se homma hoituu nopeasti. Meidän puuhella on kuitenkin niin massiivinen, että kovempi lämpiäminen vie tovin. Puuro valmistuu miedolla lämmöllä, mutta esim. lihan paistaminen vaatii enemmän lämpöä.
Hellan uuniosa ei ole käytössä uunin rautaosan puhkikulumisen takia. Toistaiseksi se on ladottu täyteen tiiliä ja toimii lämpöä varaavana elementtinä. Jos haluan käyttää uunia puulämmitteisesti, teen ruuan leivinuunissa. Sitä tulee taas tehtyä ihan liian harvoin. Leivinuuni on hervottoman kokoinen. Paistotilan syvyys yli metrin ja leveys metrin luokkaa. Lämmittäminen kestää aikansa ja ruuan valmistamiseen uunissa on aikaa oikeastaan vain viikonloppuisin. Leivinuunissa on kuitenkin tulet joka toinen päivä koska tuvassa ei ole tällä hetkellä muuta lämmitystä kuin puuliesi ja leivinuuni.
Lämpöä on tuvassa aamuisin n. 17-18 astetta ja iltaisin 19-20 astetta riippuen onko ollut lämmityspäivä. Tuvassa on neliöitä muistaakseni n. 35 ja huonekorkeutta yli 3 metriä. Lämmitettäviä kuutioita on siten paljon. Lisäksi leivinuunin päällä on ihan tavistuuletin puhaltamassa lämmintä ilmaa eteiseen.
Oikeasti aika ihmeellistä että näin on pärjätty koko tämä kylmä talvi. Kertaakaan emme ole palelleet puuttuvien pattereiden takia. Alhaiseen sisälämpötilaan tottuu nopeasti ja kuten Liinakin kirjoitti, meitä ahdistaa monen kerrostaloasunnon "liika" lämpö.

Oman kokemuksen mukaan puuliedellä voi laittaa ihan samat ruuat kuin sähköversiollakin. Tietysti enemmän tarkkana pitää olla lämpötilan kanssa, ei ole nappulaa jolla säätää isommalle ja pienemmälle nopeasti. Hellaa kun käyttää, niin oppii tietämään miten puuta pitää lisätä minkäkin ruuan kanssa ja milloin voi lopettaa kokonaan. Hiukan enemmän tarvitaan aikaa kunnes hella on lämmin, tässä kohtaa pisteet saa sähköliesi. Pieni puuliesi tietysti lämpenee nopeammin. Lämmön tasaisena pitäminen on aika haaste, jokainen liesi on oma persoona ja tarvitsee oman määrän puuta tai ilmaa puun polttamiseen. Vain kokeilemalla oppii.
Mielestäni puuhellalla tehty ruoka on maukkaampaa, jopa mehu mehustuu paremmin kuin sähköhellalla.
Ei ainakaan tule mieleen yhtään ruokaa mitä siinä ei voisi tehdä. Ja ihan ykkösetu on, että siihen mahtuu monta kattilaa ja pannua kerrallaan ja sähköä säästyy!
Pitäisikin kaivaa jostain esiin tietoa miten sähköliesi kuluttaa energiaa.
Kuvassa näkyvä musta iso emalikattila on aina puuliedellä vedellä täyteen täytettynä. Se tasaa lieden lämpöä ja toimii myös lämpöä varaavana kun ruuan laitto on jo loppu, mutta hella on vielä lämmin.  Saisihan sillä tiskivedenkin lämmitettyä, mutta minä nautin tiskikoneen tiskaamista tiskeistä.

Jos kotoasi löytyy toimiva puuliesi, niin käytä sitä!
Saat maukasta ruokaa, pienemmän sähkölaskun ja mukavan tunnelman keittiöön.
En ole kertaakaan katunut että opettelin käyttämään omaani.

20 kommenttia:

  1. Mä oon aina haaveillu puuhellasta!
    Ei vaan ole vapaita hormeja:/
    Takka ollaan joskus suunniteltu purkaa ja tilalle puuhella, jää vaan hassusti erilleen keittiöstä.
    Ois niin ihana tuikata kahvipannu (meillä ei ole kahvinkeitintä)aamulla puuhellalle kiehumaan ja nautiskella:)

    VastaaPoista
  2. Meillä on kaksi puuhellaa (yläkerrassa on asunut toinen perhe joskus muinoin) ja käytöössä joka päivä, lämmönlähteenä ja ruuanlaitossakin :) Olen puuhelloista todella haltioissani ja en voisi kuvitellakaan elämää enää ilman niitä...
    Niin ja meilläkään tällaisena pakkastalvena ole ollut patterit päällä, muualla kuin kylppärissä ja poikien huoneess. Hyvin ollaan selvtty, tosin puita saa kaantaa koko ajan :)

    VastaaPoista
  3. Tulisijan lämpökin on ihan toisenlaista kuin sähköpatterista tuleva lämpö. Lisäksi uunin/hellan hormi antaa myös "terveellistä" ilmanvaihtoa huoneeseen. Koneellinen ilmanvaihto ei ole ihmisiä varten.

    VastaaPoista
  4. Syksyllä tulee kymmenen vuotta täyteen tässä talossa ja koko aikana (tähän talveen asti) olen tehnyt puuhellalla ruokaa tasan yhden kerran. Tänä talvena mies on ollut enemmän kotona kuin minä ja kokkaillutkin enemmän ja myös puuhellalla.

    Viime kesänä olin eräällä lasten leirillä emäntänä ja siellä keittelimme 50 hengelle ruuat puuhellalla ja hyvin homma toimi, pitäisi vaan kotonakin enemmän hyödyntää!

    VastaaPoista
  5. Miten me ei ollakaan tajuttu latoa omaa puu-uuniamme tiilillä! Pitääpä korjata asia nopeasti. Uunia kun emme rapautuman vuoksi käytä, mutta hella on lähes koko ajan tulilla. Mies osaa meillä hyödyntää hellaa ruoanlaitossa -itse taajamakasvattina vasta opettelen sisäistämään ajatusta:)

    VastaaPoista
  6. Tämä oli täyttä asiaa, hyvä Katja! Ihan totta, ja hella ja varaava takka pitäisi muutenkin olla joka talossa sähkökatkosten takia. Minulla kun ei tule kuuma vesi hanasta, niin isossa pannussa hellalla oleva vesi on hyvää tiski- ja käsienpesuvettä. Ja tuollainen kunnon muuri lämmittää ihanasti. Viime viikolla muistin VIIMEIN tilata muurin restauroijan vanhaan talooni, se homma kun on seuraavana kesänä työvuorossa. Ai että, taas askel lähempänä kohti valmista kotia. Tupani ei kyllä ole voin suuri ja korkea kuin teidän, mutta silti!

    VastaaPoista
  7. meilläkin haaveissa puuhella jos/kun joskus saadaan oma talo. mies on just perustellukkin sen tarpeellisuuden sillä et jos tulee sähkökatko saa ruuat sillä tehtyä ja lämmitettyä yms. :)

    VastaaPoista
  8. Meillä puuhella käytössä myös talvella joka päivä tehdään siinä ruokaa, kiva postaus:)

    VastaaPoista
  9. Mä olen jostain syystä karsastanut puuhellan käyttöä, meillä siis on sellainen mutta nyt näiden paukkupakkasten aikaan lämmitän sitä joka toinen päivä ja leivinuunia muutoin.

    Pari päivää sitten tein ruokaa ekaa kertaa ikinä (6 vuotta pian asuttu tässä) ja sehän oli oikein kivaa puuhaa.Tuli ihan emäntä fiilis :)

    (Liekkö tähän syynä juuri tullut sähkölasku joka pisti huokailemaan aika rankasti)

    Tänään on taas puuhella päivä!

    VastaaPoista
  10. Joo samaa mieltä, puuhella on ykkösjuttu! Paljon tehdään ruokaa siinä, samassa meillä on myös pieni leivinuuni, joten tarpeen mukaan lämmitetään jompaa kunpaa. :)

    VastaaPoista
  11. Tiedän että ruoka jotenkin maistuu paremmalle puilla valmistettuna;) Vaikka meillä ei tällä hetkellä vielä puuhellaa olekkaan.. Tulee kyllä. Ja leivinuuni myös;) Kiitos näistä hyvistä vinkeistä:)

    VastaaPoista
  12. Kiitos vinkeistä! Vanha totuus siis tässäkin pätee eli kokeilemalla ja tekemällä oppii parhaiten. Meillä liesi on aika pieni ja uuniton, joten lämmitystehokin varmaan heikompi. Ja pieneen pesään saa olla tietysti lisäämässä puuta tiuhaan, joten sitä tuntee itsensä ahkeraksikin emännäksi, köökissä alvariinsa hyöriessään :)

    Mielenkiinnolla jään lämmityspostausta odottelemaan. Meilläkään ei ulkovaloilla eikä sähkösaunalla rällätä ja mies jo vihjaili jouluvalokaudenkin (minusta ovat kaamosvaloja ;)) menneen, mutta sähkömittari sen kun raksuttaa.

    Liina

    VastaaPoista
  13. Annu: No voi harmi, hormi on aika oleellinen osa tulisijaa. Takkakin on kyllä hyvä!

    Hanna: Te olette pärjännyt todella hyvin! Meillä on muutamassa huoneessa patterit päällä ja sen kyllä huomaa sähkölaskusta. Mutta ilman pattereita ei pärjättäisi.

    Sirkku: Olet oikeassa. Meillä ainakin painovoimainen ilmanvaihto toimii loistavasti eikä muuta olla edes mietitty.

    Mannukka: Minulla meni eka talvi kun vain ihmettelin puuhella mutta sitten otin käyttöön, mies laittaa myös mielellään ruokaa siinä, mutta eihän se välttämättä ole kaikkien juttu :)

    Leena: Taajamakasvatti olen minäkin :DD Takkaa olin vähän sytytellyt ennen tänne muuttoa enkä muuta. Tiilet vaan uuniin! Varaa lämpöä ihan erilailla.

    Saila: Hienoa kun kunnostat vanhan muurin! Ne on hienoja laitoksia ja yleensä toimivat kuin unelma.

    kassu: Voin suositella uudistaloonkin. Tänä talvena täällä on ollut huomattavan paljon sähkökatkoja ja kyllä puuhella on pelastanut monta lounasta ja ruokaa :)

    Sanna: Kyllä minullakin oli kynnys alkaa opetella hellan käyttöä, luulin olevan kuin ydintiedettä :)) Mutta yllättävän helppoa se ruoka on siinä tehdä.

    Anniina: Näin on!

    Mari: Hyvä kun laitatte vanhat kunnon "koneet" uudistuneeseen keittiöön. Tykkään ihan mielettömästi siitä tunnelmasta minkä ne tekee, ja erityisesti siitä hyvästä ruuasta :)

    Liina: Luulen sen lieden koon vaikuttavan paljon. Tuo on vielä muurattu niin sitä massaa on paljon ja kun lämpenee niin ei ihan heti jäähdy. Lämmityspostaus on tulossa :)

    VastaaPoista
  14. Ruoka on ehdottomasti maukkaampaa puuhellalla laitettuna. Minä en ole tarvinnut montaa kertaa sähköliettä sen jälkeen, kun meille tuli puuhella :)

    VastaaPoista
  15. Meillä on kotona vain leivinuuni mutta kesämökillä ei muuta ole ollutkaan kuin puuhella 45 vuoden ajan. Koska koko kesä (eli noin 3 kk) on aina keitetty vain puuhellalla koko elämäni ajan, tuntuu itse asiassa vähän ihmeelliseltä, että se voisi olla jollekin "vaikeaa". Vaikeaa on vain tietyillä tuulilla saada hella mökillä vetämään :-) Hellassa on sekin hyvä, että siinä voi lämmittää samalla tiskiveden. (Mökillämme tietysti vesi kannetaan kaivosta) Ja hellassahan on aina erilämpöisiä kohtia, joille voi kattilan asettaa sen mukaan, millaista lämpöä tarvitsee.

    Samoin muuten minusta tuntuu vallan kummalliselta, etteivät jotkut omakotitalolliset ihmiset kompostoi. Itse totuin kesämökillä jo 60-luvulla myös aina siihen, että erikseen on kompostiastia ja poltettavat ja sitten se roskis, johon laitettiin kaatopaikalle menevät. Ikävä kyllä se astia on nykyisin PALJON suurempi kuin lapsuudessani, jolloin suurin osa kaupasta ostetuista ruuista pakattiin paperiin. Nyt tulee muovia ihan merkillisiä määriä.

    VastaaPoista
  16. Mari: Hyvä että muistakin tuntuu ruuasta tulevan maukkaampaa puuhellalla, en sitten ihan vain kuvittele :)

    Anonyymi: Ehkä se "vaikeus" liittyy siihen tuleen. Se oli ainakin itselleni se vieras asia, jännitti vetääkö hormi ja tuleeko levyt liian kuumaksi jne. Alkukankeuden yli kun pääsee niin kyllä se sujuu :)
    Nolona myönnän ettei meillä kompostoida. Lapsuudessa mökeillä oli sellaiset tunkiot, mutta nykyään pitäisi olla oma komposti. En ihan vielä luota sen toimivuuteen talvisin. Pitäisi kokeillä :))

    VastaaPoista
  17. Oivoi, oot onnekas, kun saat kokkailla molemmilla =)

    Meilläki on tässä ollu puuhella, mutta on rempassa tossa 1990-2000 luvun taitteessa poistettu =(
    'Harmittaa' vähän, mutta meidän keittiö ei ole ihan tuota kokoluokkaa, kuin teidän aivan ihana valtava tupa, joten ehkä ihan simppeli ratkasu tänne kompakti sähköhella.

    Teillä tuo tupa on vaan niiiiiiin ihana♥
    Jaksaa ihastella.

    VastaaPoista
  18. kotinne on hyvin kaunis, paljon vanhaa vähän uutta. Vain senverran kuin on tarpeen. tunnelma on ihanan kodikas ja lastenkin olemassa olo näkyy, kun joskus katson koti kuvia ja ihmettelen kun lasten jäljet ei näy missään.

    VastaaPoista
  19. Puuhellan päällä lämpenevällä tiskivedellä on todella hyvä pestä paistinpannut ja kattilat kuumalla vedellä, ei tarvitse pesuaineita. Ja parranajoonkin otan siitä kuumaa vettä. Tapanimyrskyn aikaan oltiin kolme vrk ilman sähköä, ei ollut ongelmia kun oli puuhella.

    VastaaPoista
  20. Olen keittänyt kaiken ruuan puuhellalla ja paistanut korvapuusteja sekä pannukakkua puu-uunissa . Tein päätöksen vuoden alussa ja se pitää .
    Samalla hella tuo lisälämpöä isoon tupaan .
    Toivottavasti vaikuttaa myös sähkölaskuun alentavasti .
    Sen näkee , kun tulee seuraava sähkölasku .

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)