lauantai 24. kesäkuuta 2023

Treffit kivituhkan kanssa

 Minulla oli juhannustreffit kivituhkan kanssa. Tontille saapui torstaina 3000kg kivituhkaa eli kolme tonnin säkkiä. Olen todennut suursäkit kaikkein helpoimmiksi. Kuljetus ei ole pahan hintainen, vain 40€ tänne maalle. Tuolla hinnalla ei kannata lähteä itse hakemaan peräkärryn kanssa. Tulisi useampi matka ja sama raha menisi polttoaineisiin.

Uudella kasvihuoneella upposi kivituhkasta suurin osa uusiin käytäviin, ja myös vanhat saivat uuden pinnan. Kuvassa kivituhka on tasoitettu mutta se on vielä kastelematta. Mielestäni tilasin samaa väriä kuin aiemminkin, mutta tämä olikin täysin harmaata. Eipä haittaa, kaikki vanhat käytävät saivat uuden kerroksen ja vaalean harmaa on paras sävy. Samalla olisi voinut tilata multaa, mutta tällä kertaa pihistelin. Nuo uudet istustusalueet missä on lehtiä, katetaan omalla mullalla sekä jo olemassa olevalla säkkimullalla. Sitä omaa multaa ei vielä ole, mutta kai sitä aikoinaan tulee komposteista.
Kasvihuoneen sivukäytävä on kaunis. Tähän on tulossa kevyt rakennelma ikäänkuin portiksi ja siihen kasvamaan tarha-alppikärhö 'Lemon Beauty'. Taimi on jo hankittu mutta en istuta sitä näillä helteillä, tukirakenne odottelee vielä tekijäänsä.
Edustan käytävä sai hyvän uuden kerroksen. Mustissa ruukuissa kasvaa aprikoosipuut, viettävät kesän tuossa vaikka voisivat olla kasvihuoneessakin jolloin kasvu olisi nopeampaa. Maltan odottaa kasvua ja uskon, että tuleentuvat syksyllä paremmin kun ovat saaneet kasvaa ulkona.
Monen vuoden toteutunut unelma, en vieläkään aina meinaa uskoa, että tämä on todellista. Kasvihuoneessa on vielä varjostusverhot etuikkunoissa, en ole ottanut pois tämän kuumuuden takia.
Kivituhka tuli kärrättyä aiottua nopeammin, niinpä jäi aikaa muillekin kesälistan töille. Yksi niistä oli yrttimaan kohennus. Vanha puukehikko sai kyytiä ja tilalle tuli pihassa vailla paikkaa pyörinyt betonirengas. Renkaaseen istutin keskelle ohotanlaukat ja ulkokehälle tavallista ruohosipulia. 
Renkaan ympärystä on katettu jotta siitä kuolevat rikat, mutta tulevaisuudessa ympärille saa levitä ruohosipuli täysi vapaasti. Vanhasta yrttimaasta jäi ylimääräiseksi oregano, karhunlaukka ja käärmeenlaukkaa. Niille pitäisi löytää joku nurkka syksyyn asti jolloin pistän kasvimaata uusiksi ja lisään lavakauluksia. Osan karhunlaukoista istutan hortensiapuutarhaan, siellä on sopivaa kosteutta ja varjoa. Osa saa tulla kasvimaalle takaisin.

Tälle päivälle olen suunnitellut treffejä rikkaruohojen kanssa, ketaleet yrittävät vallata puutarhaa nopeammin kuin puutarhuri pysyy perässä.


19 kommenttia:

  1. Uskon, että olet onnellinen tämän urakan tehtyäsi, sillä nythän koko kasvihuoneen ympäristö valmistui kerta rytinällä. Kaunista tuli!
    Minäkin olen aina tilannut kivituhkan suursäkeissä, niissä loppu on hyvä säilyttää, jos kaikki ei kulu kerralla.
    Rikkaruohojen elinvoima on uskomaton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa saada valmista aikaan. Suursäkit ovat helppoja ja siistejä, kasankin olisi voinut tilata pihaan mutta siellä on jo sorakasa niin olis tullut ahdasta. Ja näin sain kivituhkan ihan levityspaikan viereen, parhaimmillaan ei tarvinnut työntää kottikärryjä kuin metri.

      Poista
  2. Isot treffit mutta tulipahan hienoa jälkeä. Siisti käytävä viimeistelee kyllä minkä tahansa istutusalueen ilmeen. Eipä maksanut kovin paljoa kivituhkan kotiinkuljetus. Tuolla hinnalla ehdottomasti järkevämpi tilata kotiin kuin lähteä itse hakemaan.
    Hyvää hyötykäyttöä betonirenkaalle. Mukavaa juhannuspäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli suuret treffit. Kivituhkan ylläpito onkin sitten se suurin työ, haraamista kerran viikossa koko lumettoman kauden mutta on se vaivan arvoista. Vihdoinkin betonirenkaalle löytyi paikka, eihän sitä pähkäilty kuin sellaiset 15 vuotta :D

      Poista
  3. Kauniilta ja siistiltä näyttää.
    Minä kastelin ja lannoitin tänään kaikki kärhöt mieheni roudatessa vedet paikalle. Kylpytynnyriin vaihdettiin uusi vesi ja vanha hyödynnettiin taas kasteluun. Loppupäivästä minäkin kävin osan kukkapenkeistä läpi ja poistin niistä rikkaruohot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Olen kastellut puutarhaa vähän heikosti, tiettyjä paikkoja on kasteltava ja osa saa olla oman onnensa nojassa. Yhden alueen sain rikattomaksi, vielä on suurin osa edessä, päivä meni enemmän haahuillessa.

      Poista
  4. Nättiä on 👌 Nuo suursäkit on kyllä käteviä. Maa-ainekset muutenkin kannattaa hankkia isoissa erissä. Mieheni haki isolla peräkärryllä puutarhamultaa, vaikka tarvetta ei heti ollut tuolle satsille. Mutta niin vaan kottikärryllinen sinne ja tänne on uponnut. Näillä kipeillä käsilläni säkkien nostelu on saanut jäädä. 🌿☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Isot erät ovat kannattavia, kilo- tai litrahinta tulee yleensä edullisemmaksi.

      Poista
  5. Tuli siistiä ja hyvän näköistä. Kivituhkan värisävyt vaihtelevat kovasti jopa samasta paikasta eri kerroilla tilattaessa. Paikkauksessa sävyerot häiritsevät, mutta kaikkialle levitettynä tietenkään ei.
    Suursäkit ovat käteviä. Niitä minäkin olen viime vuosina tilannut, kun vapaiden kuormien kippauspaikkaa ei enää ole. Nyt on tarkoitus hommata lisää kivituhkaa, joka ajateltiin tällä kertaa ottaa vapaana kuormana. Kipataan autopaikalle ja koitetaan levittää mahdollisimman nopeasti, että saadaan autot takaisin pihalle. Kaksi tonnin säkillistä on jo levitetty, eikä se riittänyt kuin kahteen käytävään. Täällä säkkien toimitus maksaa 62 e.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain vähän alennusta kuljetushinnasta. Meillekin on tainnut tulla joka kerta vähän eriväristä tavaraa, ehkä aina ei saa tietyn väristä kiveä josta tehdä kivituhkaa. Huh, teillä on iso kivituhkan levitys edessä.

      Poista
  6. Mainio treffikumppani, vaikka aika raskasta seuraa ;-)
    Kasvihuoneenne ympäristö sykähdyttää jo pelkkien kuvien välityksellä. Se on ihan uskomattoman ihana. Punainen lupiini myös.
    Isossa puutarhassasi sinulla riittää hommaa vaikka muille jakaa. Aherruksesi tulosta saamme ihailla kuvissa. Sen näkee, että nautit puutarhastasi ja sen kanssa puuhailusta. Niin kaunista ja monenlaisia alueita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raskasta seuraa muta onneksi tähän ei osunut pahimmat helteet. Kasvihuoneen ympäristöstä on tullut kiva, onnistui paremmin kuin osasin ajatella.

      Poista
  7. Siellä on toinen kivituhkan kärrääjä, Between on myös ahertanut kivituhkan kanssa. Tulee siistit käytävät ja yhtenäiset. No ei ollut paha hinta kuljetukselle, ehdottomasti kannatti tuottaa pihaan.
    Mekin trimmeröitiin aidan vieruksia ja käytiin taistoon rikkiksiä vastaan sekä vähän kukkineiden kukkavarsien poistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siistiä tulee ja vähentää leikattavaa nurmikkoa.

      Poista
  8. Voi että, miten upeaa. Pystyn hyvin kuvittelemaan tyytyväisyyden tunteesi, niin kauniit polut ja kokonaisuuden olet toteuttanut! Mitä sinulla on kivituhkan alla? Oletko peittänyt jollain kankaalla, ettei tule rikkaruohot läpi?

    VastaaPoista
  9. Kivituhkan alla on maisemointikangas (musta tai ruskea) kaksinkertaisena. Pakko olla tai muuten tulee rikat läpi. Kankaan alle olen laittanut vielä sanomalehteä jotta kaikki kasvillisuus kuolee varmasti sillä tuossakin kohtaa polut on tehty suoraan nurmikon päälle niitä poistamatta. Tosin kivituhkassa kasvaa sitten ihan kivasti rikat päältäpäin, siksi tarvitsee säännöllistä haraamista.

    VastaaPoista
  10. Oi että, nuo kivituhkakäytävät kyllä kruunaavat muutoinkin kauniin alueen!

    VastaaPoista
  11. Kylläpä näyttää hienolta! Ei ihme, että olet onnellinen, kun olet saanut upean kasvihuoneen ja sen ympäristökin on jo hienosti maisemoitu!

    VastaaPoista
  12. Aiempi kommenttini taisi lentää bittiavaruuteen.. :) Ihailen kasvarisi ympäristöä; olette saaneet lyhyessä ajassa paljon aikaiseksi ja lopputulos on niin hieno!! Kivituhka selkeyttää kulkuväylät ja tuo kasvit kauniisti esiin. En yhtään ihmettele, että olet tuosta alueesta onnellinen!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)