lauantai 17. kesäkuuta 2023

Kohti keskikesää

Kohti keskikesää mennään kovalla vauhdilla. Voisin maksaa siitä, että tässä vaiheessa kesää saisi vetää hätäjarrusta ja pysäyttää ajan. Tai jos ei pysäyttäminen onnistu, niin edes hidastaa. Ei tahdo pysyä kaiken perässä. Olin ajatellut tehdä suuren iirispostauksen mutta jätän sen tuonnemmaksi, on niin paljon muutakin mistä kertoa. 

Kylvin vuosi sitten keväällä salkoruusun siemeniä lajikkeesta 'Nigra'. Oli työ ja tuska saada siemenet itämään, vaativat esimerkiksi kaksi kylmäkäsittelyä ennen kuin itivät. Yksikään taimi ei kukkinut viime kesänä ja olin ihan varma, että kaikki kuolevat talven aikana pois. Osa selvisi tai jopa kaikki, en muista mihin kaikkialle näitä istutin. Talikko antaa osviittaa Nigran koosta. Tuossa on muistaakseni kolme taimea yhdessä mutta koko on silti luokkaa jätti. Tänä kesänä uskallan odottaa kukintaa.
Koristeraparperi heräilee hitaasti keväisin. Niin hitaasti, että parahdan ääneen sen surkeutta. Lopulta siitä kasvaa ihan kunnon raparperi joka myös kukkii.
Kukat ovat paljon vaisummat kuin syötävällä raparperilla mutta tässä tapauksesa väri korvaa koon. Ihanaa purppuraista syheröä.
Koiranheidestä on kasvanut niin kookas pensas, että sitä on vaikea kuvata. Vedimme pensaan matalaksi heti ensimmäisenä vuotena kun muutimme tänne. Onneksi pensas ei kuollut moiseen rääkkäykseen vaan tuuheutui ja sai uutta virtaa. Tänä vuonna ei kärsitä heisinälvikkäistä. Kuvan alaosassa kukkii puutarhaystävältä saatu keltakurjenmiekka. Kasvimaan verkot kuuluvat kaaleille.
Harakankello on vallannut arboretumista aimo palan itselleen. Toki on myönnettävä, että valtaus on tapahtunut puutarhurin luvalla. Tykkään harakankellosta todella paljon. Se on helppo kitkeä pois jos sen ei halua antaa jatkaa valloitusta, nyppäisee taimen pois ennen kuin se ehtii siementää.
Alppiruusumetsikösä ei ole tänä vuonna kovin paljon mainittavaa. Kukinnassa on selvästi välivuosi. Ainut kukkuva alppiruusu on kuvan 'Hellikki', muut ovat keskittyneet koon kasvattamisen ja uusia versoja onkin runsaasti. En pidä sitä pahana asiana, mieluummin kasvavat ja kukkivat sitten joskus. Näin kestävät kuivuuttakin paremmin.
Sinnikkäästi hankin välillä uuden atsalean vaikka ne eivät meillä viihdy. Viime syksynä ostin viime hetken alennusmyynneistä 'Nabucco' puistoatsalean. Se teki muutaman kukan. Väri on todella intensiivinen punainen, tykkään sillä tämä näkyy kauas. Muista atsaleoista totean, että sinnittelevät hengissä.

Nyt painun helteeseen, tänään tulee puutarhaan vierailijaryhmä ja pitää saattaa muutama asia loppuun ennen sitä. 


14 kommenttia:

  1. Nyt mennään eteenpäin hurjalla vauhdilla. Helle vielä edistää etenemistä. Ja kuivumista eli kohta taas letkun varteen.
    Johan on mahtavan kokoinen Nigra! Luulisi, että jaksaa muutaman kukankin esille pukata.
    Nabucon väri näkyy taatusti kauas, mikä varmasti sopii. Isossa puutarhassa saakin olla näyttävyyttä ja katseenvangitsijoita. Minulla on kaksi atsaleaa, joista Ruususen uni teki yhden ainokaisen kukan. Norther Hi-Lights ei ainuttakaan. Hyvä, että edes on hengissä. Ehkä luovun atsaleoista kokonaan, kun ei ole oikein niille sopivaa paikkaa.
    Tänä vuonna on selvästi harakankellojen kesä. Kukkivat runsaina useissa paikoissa. Harakankellon kitkemiseen ei paljon voimaa tarvita. Tykkään niistä ja siksi jätän kitkemättä.
    Mukavaa vierailupäivää puutarhassasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nigra on kasvanut melkoiseksi. Tuossa on hyvää multaa, penkki on perustettu kompostiaineksen päälle. Ihmeen huonosti atsaleat kasvavat vaikka olen kokeillut paikkaa jos toista. Puuttuu se kaunis havupuurinne minne ne voisi istuttaa. Harakankelloja on mielettömästi, ei niitä raaski silti kitkeä pois.

      Poista
  2. Komea salkoruusu puska. Minä olen saanut salkoruusut itämään ihan normaalisti, mutta tämmöstähän tämä puutarhurointi on. Ikinä ei tiedä mikä toimii ja mikä ei :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin kaikki muut lajikkeet ovat itäneet normaalisti ja hyvin, mutta tämä Nigra oli hankala. Jollain toisellakin taisi olla siitä samanlaista kokemusta.

      Poista
  3. Jo olis kumma, jos ei tuallaane salakoruusupöheikkö kukkisi. Mäki tykkään harakan/kissankelloosta ja oon antanu navetannurkalla kasvaa. Oho, mikä färi tuas atsaleeas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Atsalean väri on hieno, tykkään vaikka myyntikuvassa oli paljon pliisumpi.

      Poista
  4. Minuakin kesän hurja eteneminen hengästyttää. Helteellä on kukintakin nopeampi.
    Mahtava on salkoruususi, varmaan esittelet kukat myöhemmin. Toivottavasti uusi atsalea viihtyisi ja myös aikaisemmin istutetut innostuisivat kasvamaan.
    Toivottavasti vierailu oli antoisa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli kiva vierailu. Helteellä kaikki menee nopeasti ohi, kuvan alppiruusu on jo kuihtunut, kukat eivät kestäneet kuin pari päivää. Salkoruususta tulee varmasti kukkia kunhan joskus kukkii.

      Poista
  5. Salkoruusuusi on komeassa koossa. Migra näyttää olevan hyvä lajike, sillä minullakin se on jo melkoinen pehko. Pitääkin laittaa siitä kuva blogiin.
    Kerrassaan ihana puistoatsalea, joka tuo energiaa kukkiessaan. ❤️

    VastaaPoista
  6. Niin kaunista! Teillä on varmasti niin paljon nähtävää puutarharyhmälle.
    Vau, minkä kokoinen salkoruusu. Kukintaa lienee tosiaan tulossa.
    Nabucco on upean värinen! Minullakin kukki ensimmäistä kertaa oranssi atsalea, toivottavasti se viihtyy.
    Koristeraparperi on minustakin ihana. Omani ei taida kukkia tänä vuonna, mutta lehdetkin ovat upeat.
    Liittyisin mielelläni yhteis-rahankeräykseen kesän hidastamiseksi.

    VastaaPoista
  7. Ajan voisi pysäyttää nyt vaikka muutamaksi viikoksi eikä tarvitsisi senkään jälkeen normaalinopeutta suhata eteenpäin. Sellainen sopivan verkkainen tahti passaisi vallan mainiosti, niin ehtisi tehdä paljon enemmän ja vain luuhatakin ympäriinsä.
    No jo on komea salkoruusu! Katselin sitä sinun antamaasi taimea, että tuli istutettua sittenkin aivan liian ahtaaseen paikkaan, kun on melkoinen monsteri mutta eihän se ole kuin murto-osan tuosta sinun puskastasi. Jos tuo ei kuki, niin ei sitten mikään!
    'Nabucco' on ihana. Jos keksisin paikan, mihin sellaisen istuttaisi, niin voisin jopa hankkia itsellekin. Olen ihaillut sen intensiivistä väriä joskus aiemminkin blogeissa. Toivottavasti muut atsaleasi ottavat tuosta mallia ja alkavat viihtyä.
    Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
  8. Mahtavankokoinen salkoruusu, toivottavasti kukkii runsaasti!
    Kesäloma kesäkuussa on oikeastaan aika kiva juttu, varsinkin kun kelit ovat hellineet lomailijaa. Ehtii kiertää puutarhan monta kertaa päivässä ja ihailla kukintaa:)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)