sunnuntai 28. elokuuta 2022

Salamatkustaja ja ensimmäiset kukkasipulit

 Taitaa olla menossa kesän viimeinen viikonloppu jos katsoo sääennusteita. Kylmää kyytiä kun ensi viikolla päivälämpötilat tippuvat sinne kymmenen asteen tienoille. Tänään on tehtävä ahkerasti puutarhatöitä ja kerättävä satoa talteen pois kylmän alta. 

Myös istutushommia on tehty ja tehdään vielä tänäänkin.

Kirjovaahtera 'Drummondii' sai paikan uuden hortensiapuutarhan edustalta. Kasvutukia tuli varuiksi kolme ja ne tehtiin heinäseipäistä ihan vain katseen kestävyyden vuoksi. Näkyvä paikka joten tykkään, että näyttää kivalta. Muualla kelpaa mitä sattuu nurkista löytymään.
Pengon aina taimimyymälöissä kaikki reppanat jotka ovat alessa kuten vakituisemmat lukijani tietävät. Tällä kertaa osui silmiin rönsytiarella jota olinkin etsimässä kuivaan rinnealueeseen. Rönsytiarellan kanssa samassa purkissa asui salamatkustaja jonka tunnistin heti. Sehän on selvä ängelmän taimi. Ihan pakko ostaa, sillä siinähän sai kaksi taimea yhden hinnalla ja vieläpä yhdellä kolikolla. Ängelmä päätyi hortensiapuutarhaan.
Päivänlilja 'Pink Damask' on kasvanut todella suureksi. Vaan koska kukkii näin hienosti, ei sitä tarvitse vielä jakaa.
Sen sijaan päivänliljan kyljessä kasvaneen hopeatäpläimikän jaoin jo aiemmin kesällä. Kaikki taimet lähtivät hyvään uuteen kasvuun vaikka jakamisen aikana sattuivat kovia helteitä. Kastelin taimia joten sillä oli osuutta hyvään selviämiseen.
Safiirihortensia kukkii ensimmäistä kertaa. Olen seurannut nuppua jo pitkään ja olihan se kuvattava jo näin kukinnan alussa. Eilen vein sille useamman kannullisen vettä, sadetta on ennustettu mutta saapa nähdä tuleeko niitä ja missä määrin.
Uuden kasvihuoneen sivussa oleva omenarivistö sai taas kolmannen puun. Rivistön toisella laidalla kasvoi aiemmin kolmas puu, mutta se joutui ilmeisesti myyrien tuhoamaksi. Kolme näyttää paremmalta kuin kaksi joten siksi uusi omenapuu. Ensi viikolla toivottavasti saan tuonne tontin laitaan tulevat tervalepät, ne pitäisi ehtiä istuttaa ennen talvea. Pienet taimet eivät onneksi vaadi suurta kuoppaa.
Prismasta sai jo syksyn kukkasipuleita. Mukaan lähti pussi nuokkutähdikkejä. Minulle ihan uusi kasvi, kaupassa piti googlettaa kun paketissa oli vain tuo latinankielinen nimi. Toivottavasti saan menestymään. 

Vaan nyt perunamaalle ja keräämään tomaatteja kasvihuoneista.


20 kommenttia:

  1. Oi, minkä värinen safiirihortensia! Kuten jo kommentoitiin, minulla se on tuottanut ihan vaaleanpunaisia kukintoja, vaikka vuorasin istutuskuopan raudalla :-D Mutta kukintoja on useita, eli paikka on selvästi aiempaa parempi!
    Pink Damask -pehkostasikin olen todella kade. Omani tuotti ehkä viisi kukkaa, ehkei niinkään montaa. Jostain syystä päivänliljat eivät täällä oikein viihdy, tai elävät kyllä, mutta pieninä ja kukkivat aniharvoin. Siksi olin niistä kukista iloinen. Ihana kasvi ja niin kauniin väriset kukat. Mahtava on myös imikkämeri sen edessä.
    Tuo Drummondii tulee kasvamaan niin kauniiksi, näkyvä paikka keskeisellä paikalla on sille nappivalinta. Hortensiapuutarha on jo nyt ihana! Hyvä bongaus tuo ängelmä. Eilen pääsin veneretkelle toiselle saarelle, jossa on ollut asutusta - hämmästyin, kun rantakivikon kääntyessä lehdoksi sieltä löytyi ihan selvä hentoinen, yksittäinen lehtoängelmän varsi. Jotenkin se on onnistunut pihapiiristä, puolenkin kilometrin päästä, vaeltamaan ja selviämään.
    Nuokkutähdikki on kaunis, minulla se on selvinnyt oikein hyvin puolivarjoisassa hobittipenkissä (ei ole kovin korkea). Se on muuten varmasti todella kaunis lempivärisi vaaleanpunaisen kanssa! Kukka on jännästi harmahtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Safiirihortensian väri on lähes täydellinen. Tuossa on vain yksi kukinto, se tuppaa palelluttamaan oksansa joka talvi. On vasta kolmisen vuotta vanha joten ehkä se vielä joskus saa paremman kestävyyden kun juurakko on kasvanut.
      Pink Damask on mun luottokukkijoita, jaksaa painaa pitkää päivää joka vuosi.
      Ängelmän löytäminen salamatkustajana oli kyllä hauska juttu. Istutin nuokkutähdikin uudelle hortensia-alueelle, jos käyn vielä Prismassa niin saatan ostaa lisää ja kokeilla muuallakin.

      Poista
  2. Hyviä hankintoja ja alet kannattaa penkoa tarkkaan.
    Kirjovaahterasta tulee upea, olen nähnyt livenä ja se on mahtava.
    Kasvien jakaminen kannattaa ilman muuta, saa monta taimea.
    Hyvää elokuun loppua🌼🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alenurkat kannattaa aina tarkistaa. Pari kertaa olen nähnyt kirjovaahteran, viimeksi Porkkalan kartanossa tänä vuonna ja se oli upea. Siitä tuli kimmoke saada oma.

      Poista
  3. Olisinpa lukenut loppuun ennen kauppareissua niin olisin piipahtanut meidän Prismassa katsomassa, olisiko jo ja mimmosia sipulipusseja myynnissä :) Joku toimistopäivä käyn kotimatkalla Muhevaisessa, jos siellä olisi taas irtomyynnissä sipulit. Viime vuonna käydessäni oli paljon suppeampi valikoima kuin edellisenä. Tuo imikkä on kuin tähtitaivas, pitää harkita syreenien juurelle väriä tuomaan. Karviaisen on jo aika luovuttaa kasvutilaa jollekin muulle, kun ei ole karviaiselle sopiva kasvupaikka lainkaan.
    Aikamoinen harppaus on taas lämpötilassa, tämän päivän kolmenkymmenen asteen helteestä alle viiteentoista ja pohjoisen puoleiseen tuuleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Prisman valikoima yllätti, tosin mitään muuta en ostanut sillä odottelen paikallisen Siemen ja Kone-liikkeen kukkasipulien irtomyyntiä ja tietysti Lidlin valikoimaa. Ensi vuodeksi tarvitaan paljon tulppaaneja. Ja kaikenlaisia pikkusipuleja uusille alueille.
      Hopeatäpläimikkä on kaunis, siinä on hohtoa.

      Poista
  4. Minä en ole vielä pistänyt tikkua ristiin syksyn sipulien hankkimiseksi. Saa nähdä, jäänkö ilman suosikkeja.
    Paikka näyttää tosi hyvältä kirjovaahteralle. Minäkin katsoin, että luvassa on selvästi viileää, eli muutos lämpötiloihin on edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtii syyssipuleiden kanssa, ihan kaikkialle ei ole tulleet vielä edes myyntiin. Toivon kirjovaahteran viihtyvän. Tosi kylmää on ensi viikolla, toivon ettei kuitenkaan hallaa öisin.

      Poista
  5. Salamatkustaja oli tässä tapauksessa varmasti mieluinen.
    Suloinen safiirihortensia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mieluinen salamatkustaja. Safiirihortensia on suloinen, ehkä siinä on vielä joskus enemmän kukkia.

      Poista
  6. Hyvä salamatkustaja. Kannattaa ollakin tarkkana aina noissa kohdissa, joissa voi saada kaksi taimea. Olet ollut tosi ahkera istutusten kanssa. Safiirihortensian nuppu on sitten suloinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko ahkeroida että ehtii enne talvea. Ensi viikolla alkaa iltaharrastukset ja sitten on taas aika kortilla iltaisin. Puhettakaan siitä kuinka aikaisin tulee hämärä syyskuussa.

      Poista
  7. Yksikin safiirihortensian kukka kruunaa kesän! Omani kukki vuosi sitten, nyt jättää väliin.
    Onpa myös melkoinen Pink Damask-puska. Minulla on ollut nuokkutähdikkiä samassa paikassa jo useamman vuoden. Tilasin sitä tänä vuonna lisää laitettavaksi muualle. Pitääpä kipaista Prismassa, josko joku sipulipussukka tarttuisi mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksikin safiirihortensian kukka tekee onnelliseksi. Pin Damask on kasvanut melkoisesti vaikka asustaa kunnon savimaassa.

      Poista
  8. Nuokkotähdikit ovat minullekin uusi löytö. Toivottavasti kukkivat keväällä kauniisti. Hieno väri sekä kukissa että lehdissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastuin nuokkutähdikin vihreävalkoiseen ilmeeseen. Kuvan perusteella on kaunis kasvi.

      Poista
  9. Oi kuinka ihana tuo safiirihortensia on jo noin nupullisena!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)