lauantai 30. heinäkuuta 2022

Kärhöjen jännitysnäytelmä

Tänä vuonna olen saanut jännittää  kärhöjen kanssa enemmän kuin koskaan ennen. Keväällä ja alkukesästä näytti monen kärhön kanssa etteivät nouse maasta. Lopulta kävi niin, että kaikki kärhöt nousivat, myös 'Pink Fantasy' vielä parisen viikkoa sitten. Tosin sen kanssa möhläsin sillä aloin vaihtaa kärhöä toiseen paikkaan ja katkaisin sen ainoan verson. Nyt ostoslistalla on yksi 'Pink Fantasy' kärhö.

Viime vuonna hankittu 'Niobe' tekee jo monta kukkaa, mutta sen kaverina kasvava 'Guernsey Cream' ei kuki vielä.
Tämä kärhö on hankittu nimellä 'Comtesse de Bouchaud'. Tällä kertaa saattoi osua hankinta oikeaan. Sain erotettua kärhön sen takana kasvavasta alppikärhöstä. Alppikärhön aion siirtää kunhan keksin sille hyvän paikan.
Kauneimpiani kärhöjäni edustaa tarhaviinikärhö 'Super Nova'. Ostin jonkun ihan muun mutta tämän sain. Ja kuulkaas olen tähän virheeseen enemmän kuin tyytyväinen. Tuosta ei kärhö enää paljoa kauniimpi voisi olla. Super Novalla ei ole tukea, se kasvaa kivimuuria pitkin ja toivottavasti vielä joskus on niin runsas, että peittää muuria allensa.
'Madame Julia Correvon' ei petä mikään vuosi. Ja tänä vuonna siinä on todella vähän niitä vihreälehtisiä kukkia. Ilmeisesti talvi ja kevät oli sille lempeä ja vieressä kasvava ruusu ja syreeni ovat kasvaneet jo siihen mittaan, että suojaavat kärhöä kevätahavalta.
Tarhalyhtykärhö 'Princess Kate' yllätti ja oli puutarhan ensimmäinen kärhö joka nousi keväällä esiin. Enkäpä juuri sen ansiosta saan nauttia kerrankin sen kukista ennen syyspakkasia. Ostin näitä toisenkin mutta se yksilö ei taida kukkia tänä vuonna, keskittyy enemmän juurten kasvatukseen.
Tarhaviinikärhö 'Abundance' oli kuvissa vähän aikaa sitten mutta ansaitsee toisenkin kuvan. Lisää kukkia avautuu koko ajan. Tämä muuten jää joka vuosi mukavan matalaksi, ei tarvitse olla kolme metriä korkeaa tukea.
'Omoshiro' kärhön pitkä kukinta jatkuu aina vaan. Siihen tuli ensimmäinen kukka kesäkuun puolella, olisiko ollut jo ennen juhannusta. Kaunis kärhö ja onneksi löysin sillä tänä vuonna ei ole tullut yhtään myytävää yksilöä vastaan.
Pari kärhöhankintaa olen tehnyt. Hankkija myi 'Aljonushka' kellokärhöä todella edullisesti (7,90€). Siinä kohtaa kun minä ehdin ostoksille oli enää kaksi reppanaa jäljellä. Ostin molemmat, toinen pääsi arboretumiin kohtaan josta siirsin pallohortensian pois, toinen tuli uuden kasvihuoneen eteen. Toivottavasti juurtuvat sillä nämä joutuivat olemaan kotonakin ruukussa pahimpien helteiden yli.

Ja onhan niitäkin kärhöjä jotka vielä odottelevat. 'Rouge Cardinal' ei ole tehnyt edes nuppuja, 'Margaret Hunt' avaa ensimmäiset kukkansa ehkä Avoimiin Puutarhoihin ja 'Purpurea Plena Elegans' tekee miljoona nuppua, mutta viivyttelee niiden avaamisen kanssa. Jännitysnäytelmä siis jatkuu.



14 kommenttia:

  1. On aika ihanaa, että on paljon nuppuja, jotka lupailevat kukintaa! Ja ihana juttu, että kaikki kärhöt nousivat. Täällä puolestaan Correvon oli se, jonka luulin kuolleen, mutta lopulta sekin versoi ja kohta kukkii.
    Tein eilen saman siirtomokan. Istutin vuosia sitten liian kuivalle paikalle Lemon Dream -alppikärhön, ja se ei ikinä lähtenyt kukoistamaan. Huomasin siinä ainokaisen verson, aloin kaivaa, ja hups - se verso vain hävisi. Löysin kyllä juurakkoa ja taimen alkuperäisen tyven, jonka ympärillä oli vielä suodatinkangasrengas, mutta en sitä versokohtaa. Outoa! Ruukutin sitten sen onnettoman pienen juurakon, saa nähdä, onko eloa vai ei.
    Ihania nuo kärhösi, toinen toistaan kauniimpia. Super Nova on ihan upottava, sitä voisi vain tuijottaa vaikka kuinka kauan. Avaruus siitä tosiaan tulee mieleen. Älyttömän hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen todella iloinen, että kaikki kärhöt nousivat. Vana miten sitä oppisi riittävästi malttia, minun kärhön siirrolla ei ollut kiire mutta silti menin sen tekemään ja tyrimään. Minäkin laitoin juurakon ruukkuun, saapa nähdä tuleeko mitään. Super Nova on maaginen.

      Poista
  2. Hyvä, että sieltä on kärhöjä noussut. Tuo Super Nova on kyllä tosi kaunis ja niin mielenkiintoinen, että heräsi kiinnostus tuohon kärhöön. Ja aika jännä kuva. Ihan kuin kivi ja kärhö olisivat molemmat Photoshopattuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Super Nova on superkaunis. Ja kiveä vasten maagisen näköinen, photosopattu on hyvin kuvailtu.

      Poista
  3. Super Nova on upea! En ole nähnyt tätä missään myytävänä. Kärhösi kukkivat tosi hienosti, noita on ilo näyttäää Avoimissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tainnut nähdä minäkään, sain ihan vahingossa.

      Poista
  4. Kaunista kärhöjen kukintaa. 'Omoshiro' aukaisi minullakin hyvin aikaisin ensimmäisen kukkansa.

    VastaaPoista
  5. Hienoa, että kärhösi ovat hengissä ja nuput vasta aukeamassa, saat nauttia kukinnasta vielä pitkään. Ja varsinkin avoimien aikaan olisi kiva, kun kukkivia kärhöjä olisi ihailtavana! Super Nova on todella kaunis ja erikoinen kärhö, toivotaan, että siitä tulee runsaasti kukkiva katseenvangitsija tulevaisuudessakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntaiksi saisi availla loputkin kärhöt nuppujaan mutta osa ei taida ehtiä. Super Nova on kaunis ja tykkään, että juuri se valikoitui kivimuuria vasten kasvamaan.

      Poista
  6. Oi, oi, miten upeita kärhöjä. Super Nova on todella kaunis. Se pitää laittaa ehdottomasti vinkkilistalle. Kiva nähdä myös Mme Julia Correvon noin runsaskukkaisena. Omani heräsi viimeisten joukossa ja nyt siinä on pari ensimmäistä kukkaa auki. Sinun Juliasi kaltaiseen runsauteen on vielä matkaa, eikä tänä kesänä tule toteutumaan.
    Aljonushka on minusta uskomattoman sinnikäs ja nopeakasvuinen kotiuduttuaan. Minulla on nyt hauskasti kaksi Aljonushkaa kukkimassa, kun siirron jäljijltä aiempaankin paikkaan nousi versoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla Julia Correvon herää joka vuosi aikaisin ja siksi se on kai saanutkin niitä kylmänvaurioita. Se on mukavan runsas. Joka vuosi ihmettelen mistä kärhöt ammentavat voimansa ja tekevät itsestään noin mahtavan kasvuston ja vain yhdessä kesässä. Ja joka vuosi uudestaan.

      Poista
  7. Ihanat! Aika runsas kokoelma noita on jo sinullekin siunaantunut. 'Super Nova' on oikeastaan aika hieno tuossa sinun kuvassasi. Jossain näin sitä myytävänä, mutta taimilapun kuvassa näytti niin kummalliselta, etten edes harkinnut sen hankkimista.
    Teillä ei varmaan ollut enää hallaöitä silloin kun 'Madame Julia Correvon' oli lähtenyt kasvuun? Kiva, että tänä vuonna kukinta on normaali, niin varmistui "diagnoosini" epämääräisten kukkien syystä. Betweenin tavoin myös minulla 'Madame Julia C.' oli viimeisiä herääviä kärhöjä enkä tiedä, ehtiikö se millään aukaista avoimiin mennessä ensimmäistäkään kukkaa. Jos olisi lämmintä ja aurinkoista säätä, se ehkä vähän vauhdittaisi mutta ei täällä meillä edelleenkään taida sellaista olla...
    'Omoshiro' aloitti meilläkin aikaisin. Sen viimevuotiset versot taitavat talvehtia hyvin, joten kukista pääsee nauttimaan jo ennen kuin uudet versot aloittaisivat. Tai sitten se vain kehittää muita aikaisemmin uuteen kasvuun nuppuja. Väliäkö hällä kunhan kukkii.
    Meillä jännitetään myös muutamaa kärhöä, ehtivätkö aukaista avoimiin mennessä kukkiaan. Peukut pystyssä :)
    Mukavaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä määrä löytyy mutta muutama mieluinen olisi vielä saatava. Onneksi tilaa on! Super Nova on luonnossa hienompi ja jotenkin sen tulee hyvin esiin kun kasvaa kivimuurilla. Ilmeisesti hallat puuttuivat kun Julia ei ole pahemmin saanut vihreitä kukkia tai sitten suojakasvillisuus on kasvanut riittävästi.
      Minulla vanhat versot talvehtivat tosi harvoin, yleensä puuttuu lumen suoja tai sitten jänis on päässyt napsimaan kun en suojaa niitä kärhöjä jotka kasvattavat alusta alkaen uudet versot. Peukut pystyyn että sielläkin kukkisi mahdollisimman moni kärhö sunnuntaina.

      Poista

Kiitos kommenteista :)