lauantai 7. toukokuuta 2022

Vihdoinkin lämpenee

 Eilen perjantaina sää oli mitä parhain, puutarhassa tarkeni ajoittain t-paita päällä. Oli mukava tehdä puutarhatöitä apulaisten kanssa.

Nuorimmalla apulaisella tosin pukkaa myyräkiireitä kuten kuvan taustalla näkyy. Pellonreunat on kierrettävä monta kertaa päivässä ettei yhtään myyrää mene ohi suun. Vanhimmalle ottaa puutarhatyöt niin koville, että on otettava nokoset monta kertaa töiden lomassa, työnjohto kun on vaativa tehtävä. Onneksi oli nostettu matto sopivasti pehmikkeeksi kompostorin päälle. Kolmas apulainen taisi lymytä kuusen alla ihan muuten vaan.
Marhanlilja taisi tykätä siirrosta sillä siihen näyttäisi tulevan kolme vartta. Ja sitten eiliseltä ei niin kiva huomio. Löysin ensimmäiset liljakukot, kolme kappaletta kahdesta eri kohdasta kirjopikarililjojen kimpusta. Ovat aikaisin hereillä.
On paikkoja missä scillat menestyvät ja paikkoja missä eivät menesty. Tässä tammen alla menestyvät ja lisääntyvät. Kukkien sinisyys hauskasti vaihtelee.
Toisen tammen alla menestyvät valkoiset scillat ja sinivuokot. Kovassa auringonvalossa niistä oli hankala saada kuvaa, olisi pitänyt malttaa odottaa sitä hetkeä kun aurinko on pilvessä.
Ehdin jo voivotella, että atsurinhelmililjat ovat taantuneet. Mitä vielä, nousivat vain hitaasti mutta ovatkin tehneet myös siementaimia sillä mikään muu ei selitä tuolla oikealla olevaa rypästä. Oikein hyvä sillä näiden sinisen sävystä tykkään todella paljon.
Olen vähän varovaisesti kierrellyt tiettyjen kasvien kuten kärhöjen ympärillä. Osa kun nousee varsin myöhään niin ehtii tulla tunne niiden menehtymisestä. 'Piilu' on tehnyt ensimmäisen versonsa, viime vuonna se teki kaksi versoa, ehkä niitä nousee tänä vuonna enemmän. 
Suurimmalle osalle kukkamaista on tehty keväthuolto. Kuivuneet varret poikki, kotiloiden tarkistus, päälle kalkkia ja lannoitetta sekä kerros multaa. Vielä pitää tarkistuksen seurauksena levittää kotilomyrkkyä. Ovat nekin jo heränneet. Puissa pullistelee lupaavasti silmuja, kukintaa on tulossa.
Tänään käyn kasvimaan ylälohkon kimppuun, se on riittävän kuiva. Taidan laittaa siihen sipulit, jättää yhden rivin kaaleille ja muihin porkkanaa. Papuja ajattelin kokeilla tänä vuonna mutta niiden taimet ostan valmiina, samoin maissin. Ja kasvihuonekin pitäisi pestä, uusi on jo pesty mutta vanhemman kanssa odottelin, että saatiin uudet perustukset valmiiksi.

Joten ei muuta kuin töihin, saappaat ja talikko odottavat.


13 kommenttia:

  1. Nyt kelpaa vähän lämpimämmässä pihalla puuhailla. Keväässä yksi parhaita puolia on päästä tutkimaan monellako varrella tuoreemmat kärhöhankinnat ja pionit maan alta ponnistavat. Liljakukot ovat kyllä ikäviä, en ole vieläkään kyennyt paljain sormin niitä liiskaamaan mikä haastaa torjunnassa kun toimenpiteet on syytä tehdä välittömästi tavatessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo tutkiminen on hauskaa ja voi mikä riemu jos joku kasvi tekee enemmän versoja kuin edellisenä kesänä. Paljain sormin en tykkää minäkään liiskata, ovat ällöttäviä.

      Poista
  2. Eilen oli kyllä ihana ilma, tarkeni pestä kasvihuoneen vielä töiden jälkeeen, eikä tarvinnut olla edes talvikamppeet päällä:)
    Voi ei noita liljakukkoja. Minä löysin niitä viime kesänä ensimmäistä kertaa puutarhasta ja melkoisen paljon niitä näkyikin. Täytyy vissiin mennä katsomaan jo nyt liljapaikkoja ja listiä kukot heti kun näkyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuone jäi tänään pesemättä kun tulikin vesisade. Sade teki hyvää ja sai vesisäiliöön kasteluvettä. Viime kesä oli paha liljakukkojen suhteen, niitä oli järkyttävän paljon.

      Poista
  3. Kissatkin nauttivat lämmöstä :-) Se tosin taisi olla vain ohimenevä ilmiö, nyt täällä pitäisi alkaa kauan kaivattu sade ja tuulen kääntyä (taas) pohjoiseen, huomiselle on luvassa +5 korkeintaan :-D
    Ihanasti sävyrikas skillarypäs! Ja ihastuttava myös puutarhanäkymä luumulehdossa.
    Mukavaa puutarhapäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissat ovat nauttineet ulkoilusta, Jalo ei malta käydä sisällä kuin syömässä aamulla herkkutikkunsa ja päivällä ottaa nokoset sohvalla, sitten menee taas töihin. Mukava puutarhapäivä tuli, sain kasvimaan puoliksi valmiiksi.

      Poista
  4. Eilen oli kyllä lämmin ja kiva sää ja puutarhassa kului lähes koko päivä.
    Liljakukkojen karkotusta voit kokeilla siten, että jauhat valkosipuleita ja lisäät sitten vettä. Siivilöi liemi ja ruiskuta liljoille. Liljakukot suunnistavat kasvin hajun perusteella ja kun liljojen ominaishaju muuttuu, liljakukot pysyttelevät poissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos karkoitusvinkistä! Viime sadon valkosipuleja on vielä reilusti ja tuohon niitä kyllä raaskii käyttää.

      Poista
  5. Eilinen oli ihana päivä. Tämän päivän sade tuli kyllä myös tarpeeseen. Liljakukot jo nyt liikkeellä. Täytyy olla tarkkana.
    Siellä on alkanut siis jo myyräkiireetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen oli hieno päivä, tänään kylmä ja sateinen. Vaihtui kasvihuoneen pesu räystäslautojen ja ikkunapokien maalaukseen autotallissa. Jalolla on hyvät myyräkiireet :)

      Poista
  6. Perjantai oli todella ihana sää ulkona touhuamiseen, sinulla oli kivat kaverit mukana.
    Tänään illalla tuuli kääntyi pohjoiseen ja sateessa ilma jäähtyi taas melkoisesti.
    Ihana näkymä tammen ympärillä, tuollaisia on tavoiteltava. Hoidetut alueet näyttävät niin kivoilta, olet saanut paljon aikaan!

    VastaaPoista
  7. Kissakaverit ovat mainioita puutarhakavereita. Koskaan ei tarvitse olla yksin, vaikka eivät ihan vierellä jatkuvasti olisikaan.
    Puutarhasi on jo hyvällä mallilla vastaanottamaan kesän. Töitä riittää ja jostain kummasta niitä ilmaantuu kaiken aikaa lisää. Aamupäivällä listin kuoliaaksi kaksi liljakukkoa. Ihmeen aikaisin ovat nekin heränneet.

    VastaaPoista
  8. Ihanat scillakasvustot! Sinivuokko ja valkoiset scillat näyttävät olevan yhtä kaunis yhdistelmä kuin valkovuokot sinisten scillojen kaverina. Piippojen ja nousevien versojen etsiminen on jännittävää. Juuri kun luulee, että joku on kuollut talven aikana, löytääkin hennon idun pilkistävän mullasta.
    Meillä taisi olla lauantaina puolet päivästä sama sää kuin teillä perjantaina. Ei kyllä t-paidassa tarennut, mutta ohut takki t-paidan päällä riitti. Eilenkin oli poutaista, mutta paljon kylmempää, ei voinut jäädä mitään pikkunäpräämistä, kuten kylvöjä, tekemään. Meillä ei ole vielä (ehkä) kotilot heränneet. Pitää silti käydä kylvämässä etanaraetta kunhan tästä joutaa. Tuskin ovat talven aikana sukupuuttoon kuolleet...
    Edelliseen postaukseen laittamani kommentti on tainnut hävitä bittiavaruuteen. Höh.
    Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)