sunnuntai 15. toukokuuta 2022

Tomaattien shokki ja kevätniittyä

 Sain siirrettyä eilen sisätiloista kaikki runkotomaatit kasvihuoneeseen. Eikä yhtään hujoppia mennyt matkalla poikki, eikä edes istuttaessa. Yleensä saan katkaistua vähintään yhden taimen. Katkenneita lehtiä ei lasketa.

Ihan liian pitkiksi pääsivät sisällä. Joka vuosi vastaistutetut taimet nuupottavat kuin kuolemaa tekien mutta muutamassa päivässä virkistyvät, reppanat ovat shokkitilassa. Nurkassa näkyy muovilaatikossa muutama taimi joista pohdin ovatko ne ylimääräisiä vai ei. Tänä vuonna lajikkeita on vain muutama, 'Sungold', 'Moneymaker' ja luumutomaatit 'Ravello', 'Mandat H' ja 'Olivade'. 
Toiseen päätyyn mahtuisi pari tomaattia, niitä ylimääräisiä, mutta tuohon voisi jättää tilaa melonille. Ja oikeastihan siinä on kolmen aprikoosipuun paikka mutta ne kasvavat vielä ainakin ensi talven yli ruukuissaan. Ei niitä kai tarvitse kesäksi upottaa maahan. Koska kasvihuoneen multatila kasvoi, korvasin viiniköynnöksen kohdalla uuden mullan kuorikatteella. Voi olla parempi vaihtoehto kuin rungon multaan hautautuminen.
Kahdessa 'Sungold' taimessa on jo isot nuput. Jos hyvin käy niin tänä vuonna saatetaan saada aikaista satoa.
Kasvihuoneesta kevätniittyihin. Käenrieska on levinnyt niin yhtenäiseksi, sekä kukkapenkkeihin että nurmikolle, että sen voi kuvitella olevan yhtä ja samaa keltaisena kukkivaa niittyä. En henno kitkeä tätä pois eikä se onnistuisikaan, siementää heti uutta tilalle.
Uusimpia kukkapenkkejä käenrieska ei ole vielä vallannut, katsotaan mikä tilanne on muutaman vuoden päästä. Ja asia ei siis haittaa yhtään, tykkään käenrieskasta. Kuvan keskellä olevan hiekan alta pinnistää maan alta pioni 'Bartzella' joita on tuossa itseasiassa kaksi. Toiseen on tullut alkuja vasta eilen, olin siitä jo vähän huolissani. Jokohan tänä vuonna saisin nähdä kukintaa. Kuvasta ei kovin hyvin välity, mutta tästäkin saa niittymäisen näkymän vaaleanpunaisen kiurunkannuksen ansiosta.
Mikä herkkutrio, se vaaleanpunainen kiurunkannus, valkoinen palloesikko ja liila kylmänkukka. Sopivat niin hyvin yhteen. Palloesikkoa on pakko hehkuttaa taas, se on itse siemenestä kasvatettu. Ei kaupan taimesta tule kahdessa vuodessa näin vankka ja upeasti kukkiva. Tai itse en ole onnistunut valkoisen palloesikon kohdalla kaupan taimilla.
Melkein käenrieskaniitty. Ja on siellä vähän sinistäkin levittymää kuten kotilomyrkkyä. Tämä taisi olla niiden talvehtimispaikka. Olen kerännyt yksilöitä ahkerasti pois ja Ferramol on hoitanut loput, tänään en löytänyt yhtään kotiloa. Alkaa käydä jo rutiinista eikä jaksa edes harmittaa, alkaa kuulua samaan kategoriaan rikkaruohojen kitkemisen kanssa. 

Tänään taas puutarhaa, taitaa olla kesäkukkien vuoro siirtyä sisätiloista pihalle ruukkuihin.


18 kommenttia:

  1. Ihania kevätkuulumisia ja -kuvia, kiitos niistä. Ja mahtava asenne sinulla kotiloita kohtaan: Nypitään kuin rikkaruohoja ja Ferramol hoitakoon loput! Taidanpa harjoitella samanlaista suhtautumista omalla pihallani😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen oppinut mieheltäni hyvän elämänohjeen. jos jollekin asialle ei voi mitään, on se parempi hyväksyä. Kun kotiloille ei voi mitään niin täytyy vain hyväksyä ne ja elää kuten rikkaruohojen kanssa. Tosin kitkeminen on lempipuuhaani :D

      Poista
  2. Nopeasti tomaatit toipuvat shokistaan ja ryhtyvät kasvamaan. Varjostava harso auttaa paljon asiassa. Onpa tosin kivannäköinen alue käenrieskoineen, kiurunkannuksineen, esikkoineen, ym. kukkivien kaunottarien kanssa. Minuakaan käenrieska ei haittaa lainkaan, päinvastoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit pääsevät kuosiinsa nopeasti. Yöksi levitin harson niin, että tomaatiti ovat kuin teltassa ja koska päivä oli kylmä ja tuulinen, en ottanut telttaa pois. Hyvin siellä jakselivat.

      Poista
  3. Vinkkinä että kun palloesikko on kukkinut ja siemenet alkavat olla kuivia niin huiski niitä ympäriinsä. Omani kuolivat kasvupaikaltaan viime talven paksun jään alla mutta sinne tänne viime keväänä huiskitut siemenet olivat viime kesänä kasvattaneet sen verran lehtiä että kuitenkin taas kukkii. Ja mahdollisimman moneen paikkaan kun talvista ei koskaan tiedä.
    Hyvää kevättä ja kesää,sinulla on upea puutarha!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki, toisesta paikasta minulla hävisi valkoiset palloesikot, toissatalvi vei ne. Siksikin on hyvä kylvää siemeniä ympäriinsä. Ja kiitos kauniista sanoistasi.

      Poista
  4. Taas jäin vain tuijottamaan palloesikoita ja tuota kolmen koplaa :)

    VastaaPoista
  5. Sama huomio kuin Maatuskalla. Todella kauniit palloesikot ja kolmen kopla.

    VastaaPoista
  6. Herkulliset valkoiset palloesikot kruunaavat kolmikon. Enkä kyllä kitkisi ainuttakaan käenrieskaa. Tässä vaiheessa paljaita paikkoja on puutarhassa muutenkin riittävästi.
    Reipasta kasvua tomaateillesi. Minulla on sama urakka edessä. Suunnittelin sitä keskiviikolle, kun tiistaiksi on luvattu yöllä ja päivällä koleaa. Saa nähdä, miten saat tomaatit ehjinä alapihan kasvariin, kun niillä on jo korkeutta melkoisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osan tomaateista kuskasin ylösalaisin, pidin kädellä kiinni etteivät mullat tippuneet purkeista. Harsoteltassa saa olla tomaatit vielä pitkään, niin viileitä öitä näyttää sääennusteet.

      Poista
  7. Ihanaa kukintaa! Hehkuvia färiä. Mun valakoone palloesikko on päättäny kukkia maanpinnas. Toivottavasti eres pikkuusen nousis. Naapuris on kans tuata käenriaskaa. Kumma ku ei oo meille lentäny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa esikolla olla kylmä ja tykkää olla siten lähellä maata. Ihme on miten moni kasvi nousee tästä kylmyydestä huolimatta. Minun naapurissa ei kasva käenrieskaa siten kuin meillä. Ihme juttu sekin.

      Poista
  8. No on kaunis herkkutrio tosiaan! Tiedätkö, tuo lausahduksesi kaupan palloesikoista verrattuna siemenestä itse kasvatettuihin sai jonkun lampun syttymään päässäni. Minulta nimittäin kuoli valkoinen palloesikko heti ensimmäisenä talvenaan ja nyt ilmeisesti viime syksynä hankittu punainen palloesikkokin on menehtynyt, tähkäesikko on ihan siinä ja siinä. Nyt tuli sellainen oivallus mieleen, että taimistoilla kasvit on yleensä istutettu hyvin turvepitoiseen multaan, joka eroaa ainakin meidän kukkapenkkimullasta hyvin paljon. Sillä on myös erilainen vedensitomiskyky, mikä voikin olla talvella kohtaloksi joillekin kasveille. Ehkäpä huonon kasvun syynä ei siis olekaan se, mistä taimi on hankittu, vaan se, missä kasvualustassa se kasvaa. Violetti palloesikko porskuttaa nimittäin menemään ihan kunnolla. Hankin sen aikoinaan keväällä ja jaoin jo ensimmäisenä vuonna puoliksi, joten juuret taisivat päästä kosketuksiin kukkapenkkimullan kanssa paremmin kuin siltään maahan istutetuissa ostotaimissa. Ja viime syksynä jaetut yksilöt kasvavat vieläkin reippaammin, vaikka osa oli aika pieniäkin. Pitäisi testata teoriaa hankkimalla uusi palloesikon taimi ja putsaamalla siitä turpeet pois ennen maahan istuttamista.
    Tsempit kotiloiden kanssa taistoon! Minä olen kytännyt niitä paikkoja, joista löytyi viime vuonna muutama kotilo. Vielä en ole löytänyt yhtään, mutta ei passaa silti heittäytyä huolettomaksi.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta, kaupan taimet kasvavat lähes suorassa turpeessa. Sen takia yritän välttää pussimultaa ja jos sitä on pakko käyttää niin sekoitan sen aina omaan multaan. Turvepitoinen multa käyttäytyy ihan erilailla kuin oma puutarhamulta.

      Poista
  9. Onpa kyllä kaunis trio - kiurunkannus, palloesikko ja kylmänkukka. <3

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)