lauantai 23. huhtikuuta 2022

Riemu

 Jos on kiirettä puutarhassa niin on myös riemua. Jokainen piippo tai pieni maasta noussut pala vihreää ilostuttaa ja saa aikaan riemua. Puutarhasta ei malttaisi pysyä poissa hetkeäkään.

Yläpiha on lumeton, vain aurauskasan kohdalla on pieni pläntti lunta. Kaikki yläpihan istutusalueet on siivottu, kalkittu, lannoitettu ja mullattu. En siivoa penkeistä puiden lehtiä pois, perennojen kuivat varret katkon penkkeihin, päälle multaa niin näyttää siistiltä. Kaikki jänisverkot ovat vielä paikoillaan, ovat ainakin toukokuulle saakka.
Toinen näsiöistäni kukkii vihdoinkin. Olen ostanut taimet toiselta puutarhaharrastajalta, kituvampi yksilö on siirrettävä muualle mutta tämä kukkiva saa olla koska tykkää kasvaa juuri tässä. Kukinta on jänisverkon ansiota, viime vuonna en verkottanut ja jänikset kalusivat pensaan oikein kunnolla. Kuvaamisen jälkeen asettelin verkon tarkasti paikoilleen.
Krookuksien kulta-aika on alkanut. Nämä taitavat olla lajiketta 'Cream Beauty'. Ovat selkeästi runsastuneet muutamassa vuodessa vaikka jänikset parturoivat nämä parisen vuotta vuotta sitten aivan maan tasalle.
Kevätjurjenmiekka 'Katherine Hodgkin' runsastuu sekin, kohta jäväät vanhat krookukset jalkoihin. 'Rrozen Palnet' lajike taisi jäädä yhden kevään vieraaksi niin kuin etukäteen arvelinkin. Tässä vieressä kasvoivat eikä niistä näy  mitään.
Mansikkalaatikot näkyvissä. Pienen tarkistuksen jälkeen voi todeta mansikoiden talvehtineen hyvin. Muutamana kohtaan saa laittaa uuden taimen, sitä varten jätin luumulehdon mansikoihin muutaman rönsyn. Näistä mansikoista katkoin kaikki pois.
Uuden kasvihuoneen luona on vielä lunta. Ja maa on todella märkää, siis todella märkää. Alueen ojitusta onkin tarkoitusta parantaa jossain vaiheessa. Jättikiven alue pitäisi ehtiä siivota viikonlopun aikana, sieltä nousee jo vaikka mitä piippoja esiin.

Posliinihyasintit ovat kukkineen jo pari vuotta tosi huonosti. Nyt ne päättivät nousta loistoonsa. Kukkivat kunnolla ja ihan selvästi näitäkin on enemmän kuin ennen, olen istuttanut niitä tuohon vain kymmenisen kappaletta.

Täällä lapsenlapset ovat heränneet ja saaneet aamupalansa, se on taas aika lähteä ulos ja puutarhatöihin. Eilen siivottiin puutarhaa iltakasiin asti, käytiin tutkimassa, tulvat purot ja vesiputoukset. Kyllä tuli illalla uni hyvin kaikille, myös mummille.

20 kommenttia:

  1. Sinun kevätkukkijasi ovat ilmiselvästi lisääntyneet upeasti, tuota vaihetta odotan kovasti. Lumi sulaa täälläkin, mutta on meillä lunta enemmän kuin sinun kuvissasi näkyy. Nyt olisi touhua vaikka miten paljon, mutta onneksi kaikki tekeminen on hauskaa pitkän talven jälkeen. Minäkin odottelen nyt sisällä lapsenlapsen päiväunien ajan ja sitten voidaan taas lähteä ihmettelemään ulos. Eilen olin hoitamassa poikaa omassa kodissaan ja tänään Niklas on täällä mummin ja ukin luona. Traktoreita käydään katsomassa usein, ne ovat kuin magneetteja pienelle miehenalulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neljä tuntia jaksoivat pojat täällä touhuta puron kimpussa. Sitten maistui ruoka, nyt huilitaan vähän, luulen, että mummi ja pappa on ne väsyneimmät :D
      On tätä touhuamista odotettu koko talvi, kun vain malttaisi tehdä rauhassa, tuntuu, että on päästävä kokeilemaan vähän kaikkea yhden päivän aikana.

      Poista
  2. Sinulla onki siellä jo sipulikukat täydessä kukintavauhdissa. Kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvässä vauhdissa ovat, ihan kuin olisivat kasvaneet lumen alla ensin valmiiksi.

      Poista
  3. Hyvin lumet o sulanehet siäläki. Ja Krookukset on ollu torella nopeeta. Ihanasti näsiä kukkii. Meikälääsen oma on tainnu muuttaa muille maille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvin, vappuna ei ehkä ole enää jäljellä kuin navetan kattolumien kasa. Toinen näsiä kasvaa metrin päässä ja se vaan kituu, taitaa olla aika ronkeli kasvupaikastaan.

      Poista
  4. Kaunis on näsiä. Ja upeat nuo krookus/kurjenmiekkamättäät. Teillä on lumet sulaneet nopeammin kuin meillä, tosin pihanne taitaa olla etelään päin. Kevätmärkyys on meilläkin takapihalla taattua. Sinne ei ilman kumppareita kannata edes kuvitella menevänsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näsiä kukintaa olen odottanut joka kevät, nyt sain kokea sen. Etelän puoleinen puutarha sulaa nopeasti mutta on se sitten kuivakin kun kevät etenee. Kumisaappaat on vielä ihan ehdottomat jalkineet.

      Poista
  5. Krookukset ja kurjenmiekat ovat kauneimmillaan tuollaisina isoina ryppäinä. Sinulla posliinihyasintitkin jo kukkivat. Omani ovat aina oikeita mattimyöhäisiä. Riippuu varmaan istutuspaikasta.
    Näinä kevään alkuaikoina maltti unohtuu kokonaan. Sitä tulee pyörittyä pihalla suorastaan hullun lailla ikäänkuin kaikki pitäisi saada valmiiksi hetkessä. Puutarhatyöt ovat vaan niin mukavia pitkän talven jälkeen. Riemu on todella hyvä sana kuvaamaan niitä hetkiä, kun löytää puutarhasta jälleen jotain kukkivaa.
    Lapsenlapset pitävät mummin ja papan liikkeessä, mutta ehkä myös vähän aikaa poissa puutarhatöiden parista.
    Mukavaa viikonlopun jälkimmäistä puolikasta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat kauniita ryppäinä, taitavat tykätä kasvaa niin, toveri ihan kyljessä kiinni. Posliinihyasintit ovat niin aurinkoisessa paikassa ja roudattomassa, että ovat nopeasti kukassa, tuosta talon edustalta sulaa lumet yleensä ensimmäisenä. Lapsenlapset pitää hyvin liikkeessä, tänään sitten ehkä enemmän puutarhaa kun ovat jo kotonaan.

      Poista
  6. Vallan ihania kukkamättäitä! Kiirettä riittää varmasti, omat kiireet ovat jotain muuta toistaiseksi, kun piha on edelleen lunta ja märkää. Kävin katsomassa edellisen postuksesikin tässä samalla ja uskon, ettei tuolta pihamaalta todellakaan malta olla pois! Kiva, kun lapsenlapset viihtyvät ulkosalla ja pääsee tekemään yhdessä kevättöitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei malta olla pois, kohta sinne on taas päästävä, tänään vuorossa ainakin haravointia ja puista tippuneiden risujen keräämistä.

      Poista
  7. Ei tarvinnut sinun odotella toukokuulle saakka lumien sulamista ja ensimmäisiä kevätkukkijoita. Pääset myös jo kunnolla puutarhapuuhiin ja lapsenlapsillesikin riittää tekemistä ja ihmeteltävää. Meilläkin lapset viihtyvät nyt hyvin pihalla kun hangen alta on paljastunut kaikkea jännää. Puoliksi lumesta esille tullut hiekkalaatikkokin on jostain syystä mielenkiintoisempi kuin kesällä :D
    Ihanan runsaita mättäitä krookuksia ja kevätkurjenmiekkoja. Joku toinenkin sanoi, että 'Frozen Planet' jäi yhden kevään ihmeeksi. Nyt jännitän, mahtavatko omani nousta toista kertaa. Viime vuonna aloittivat kukinnan vasta kun sitten kun 'Harmony' alkoi olla jo loppumetreillä, joten en ole vielä osannut edes kaivata niitä. Hankikin on tosin vasta väistynyt niiden kohdalta. Odotellaan.
    Mukavia puutarhailuhetkiä huomiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvinnut, täällä ne ovat jo, kevään ensimmäiset kukat. Taisi mennä kaikki arvaukset ihan pieleen :) Myös harmonyt ovat olleet minulla lyhytikäisiä, yhden löysin, sen saman mikä nousee joka vuosi mutta muita ei näy. Ehkä minun kannattaa keskittyä vain Katherinen kasvatukseen.

      Poista
    2. No 'Katherine' ainakin näyttää sinulla viihtyvän hyvin. Jännä, miten saman lajin eri lajikkeet voivatkin olla niin erilaisia kestävyydessään. Minulla taas 'Harmony' on viihtynyt erinomaisesti. Niiden määrä taitaa tuplaantua joka vuosi ja niitä on päässyt jo jakamaan muuallekin. Varmaan taas kesällä siirtelen tiheimmistä kohdista sipuleita toisiin paikkoihin.

      Poista
    3. Näin on, 'Frozen Planet' oli vieläpä istutettu ihan Katherine-lajikkeen lähelle eikä silti kestänyt. Sama on Harmonyn kanssa.

      Poista
  8. Onpa siellä kukkaisaa jo. Ihana tuo näsiä! <3 Upeat nuo krookus- ja kevätkurjemiekkamättäät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näsiä oli monen vuoden haave, ihana kun se toteutui.

      Poista
  9. Kuulostaapa mukavalle viikonlopulle lastenlasten kanssa.
    Ihania krookuksia ja niin keväisen näköistä siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva viikonloppu. Täällä on tullut yhtäkkiä kovin keväistä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)