lauantai 3. heinäkuuta 2021

Romanttista rakkautta

Romanttinen osa minusta on hullaantunut ruusuihin. Käytännöllinen puoli ei, sillä tänäkin kesänä puoli on taistellut ruusun piikkien kanssa ruusuja siirrettäessä ja kokonaisia kasvustoja alas leikatessa. Sama käytännöllinen puoli ei hankkisi enää yhtään ruusua joka tekee juurivesoja tai joutuu pienien vihreiden toukkien syömäksi.

Romanttinen osa nostaa päätänsä etenkin ruusujen kukinnan aikaan. Silloin unohtuu talvelle menetetyt versot, jänisten kaluamat oksat ja piikit sormien niveliä turvottamassa. 

Rosa 'Alain Blanchard' on hankittu koska en löytänyt mistään 'Merveille' ruusua. Tämän kukan nähdessäni en ole ollenkaan harmissani ettei löytynyt, sillä kyllähän tätäkin kukkaa ihastelee. Ruusu on omajuurinen ja kestänyt hyvin rosarion muurin suojissa. Se ei kärsinyt edes viime talvesta kuten niin moni puutarhan ruusu teki.
Kestosuosikkini kirjoapteekkarinruusu on sekin omajuurinen ja nyt havaitsin siinä ensimmäisen juurivesan. Yrittää taistella elintilastaan tarhakurtturuusu Sävelen kanssa. Niinpä olen laittanut yhden vesan maahan telttapiikkien kanssa ja lähtenyt levittämään ruusua myös toiseen suuntaan jossa on enemmän tilaa.
Rosa 'Mundi' ansaitsee toisenkin kuvan.
Ruusu 'Great Wall' on ollut erityinen jänisten intohimon kohde. Se syötiin viime kesänä jo kesällä ja talvella uudestaan liian matalan verkon takia. Siitä huolimatta ruusu loistaa punaisin kukin arboretumissa ja toivottaa pihaan tulevat tervetulleeksi. 
Rosa rugosa 'Snow Pavement' ei kärsinyt talvesta kuten ihan liki kasvava 'Pohjolan Kuningatar'. Aika erikoista kun kasvupaikka on molemmilla tismalleen sama. Monena vuonna sade on pilannut kukat mutta tänä vuonna siitä ei ole ollut pelkoa.

Ruusu 'Tähtitorninkatu' on alelöytö muutaman vuoden takaa. Vasta tänä vuonna se kukkii kunnolla. Pensaasta on kasvanut kauniin pyöreän muotoinen ja tiheä. Jostain luin, että ruusu tekee runsaasti juurivesoja joten istutin sen sellaiseen paikkaan jossa juurivesat eivät haittaa. Yhtään juurivesaa en ole nähnyt. Vieressä kasvaa nuokkusyreeni ja viinikärhö 'Madame Julia Correvon'.
Valamonruusu lienee juurivesojen kuningattaria. Niinpä senkin paikka on valittu huolella arboretumin reunalta. Paikka on äärimmäisen kuiva koivujen katveessa. Pensas kasvaa erittäin hitaasti eikä juurivesoista ole ollut toistaiseksi riesaa. Koivujen suuntaan saakin levitä, muualla tilaa rajoittaa ruohonleikkuri.
Viime kesän suurin ruusuhankinta oli ranskanruusu 'Tuscany Superb'. Ruusu antoi kukintanäytteen jo viime kesänä ja sama jatkuu tänä kesänä. Vähän meinasi vihreät madot lyödä kampoihin mutta taistelin vastaan.
Kukat ovat rosarion kivimuuriin päin. Haasteellisia kuvata sillä pienen ja hennon oksan varressa on monta painavaa kukkaa.
Ensi viikolla on tiedossa ruusujen hankintaa. Eilen kävin kahdessa puutarhamyymälässä ja totesin olevani auttamattoman myöhässä, valikoimat ovat tässä vaiheessa kesää pienet. Hyllyt huusivat tyhjyyttä ja kaipaamiani ruusuja rosarion täytteeksi ei ollut yhtään. No vielä jäi monta paikkaa kiertämättä joten eiköhän ruusuja löydy tyydyttämään romantikon ruusun nälkää.


11 kommenttia:

  1. Upeita!
    Pensasruusut ovat minunkin suosikkeja. Nyt on saatu nauttia huumaavista tuoksuista parisen viikkoa. Tuntuu kukinta olevan aika nopeasti ohi näin kuumalla ja kuivalla ja ainakin täällä on monien ruusujen lehdet syöty erinäisten ötököiden toimesta. Joudutaan miehen kanssa rueta rajoitustoimiin muutaman osalta, kun kasvavat liian suuriksi.
    Tuo viimeisin ruususi herätti kovasti mielenkkintoa, upea väri ja kukinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusut kukkivat todella nopeasti, onneksi osa on remontoivia niin kukinnasta saa nauttia pitkin kesää. Joku vihreä toukka riivaa meilläkin. Sointu meinaa kasvaa meillä paikkaansa nähden liian suureksi ja yksi kirkonruusu on erityisseurannassa sillä tekee väärään paikkaan juurivesoja.

      Poista
  2. Kauniita ruusuja! Tuo rosa mundi on ihastuttavan värinen. Tykkn ruusuista ja niiden tuoksusta eritoten, hieman harkiten niitä hommailen, kun en itsekään halua niiden tekevän juurivesoja, ainakaan vääriin paikkoihin 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosa Mundi on ihastuttava, se saa tehdä juurivesoja niin paljon kuin haluaa.

      Poista
  3. Nyt onkin ollut oikea pensasruusujen kesä. Kauniita.

    VastaaPoista
  4. Niin tiedän tuon realiteetin. Vasta viime vuosina olen alkanut arvostaa niitä piikkipuskien kukkia. Tosi kauniisti kukkii sinulla siellä. Valamonruusu taitaa päästä vauhtiin, kun on jonkin aikaa elellyt omalla paikallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Realiteetit pitää ottaa huomioon. Valamonruusu saisi päästä vauhtiin sillä on paikassa jossa oikeasti saisikin levitä. Mutta ymmärrän että pitää vähän aikaa ensin tottua rutikuivaan savimaahan.

      Poista
  5. Vieläköhän tämän vanhan postauksen kommentti tavoittaa sinut! Etsin vinkkejä Tuscany Superb -ruusun istutukseen. Eksyin Flörin puutarhamyymälään pensasruusujen alennusviik
    oille ja mukaan tarttui täydennystä ruusuvalikoimaan. Tuscany hienoine kukkineen muiden (Theresa Bougnet, Louise Bougnet, Cristata) mukana. Löysin tämän postauksen, kun hain kokemuksia Tuscanystä. Millaisessa paikassa (puolivarjo, aurinko, paahde...) ja kasvualustassa ruusu sinulla viihtyy? Ihanaa, jos ehdit vastata!
    -Mummopuutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tavoitti. Minulla se kasvaa auringossa, on pienen hetken päivässä varjossa. Taustalla on kivimuuri suojana. Pohjamaa on savi ja sen päällä on reilu kerros multaa. Istuta syvään jos taimi ei ole omajuurinen. Lannoitan keväisin kanankakalla.

      Poista
    2. Kiitos oikein paljon tästä vastauksesta.😊 Ruusu on lähtenyt hyvään kasvuun. Paikka on nyt täälläkin aurinkoinen, mutta onneksi osan päivää varjossa. Kasvualusta on pikemmin hiekkamultaa, mutta pohjustin istutusaluetta kompostin ja saven seoksella, ja tein sitten varsinaisen istutuksen perenna- ja ruusumullalla.On mielenkiinoista odottaa ensi kesää ja ruusujen kukintaa. Hyvää kesän loppua ja alkavaa syksyä!
      -Mummopuutarhuri

      Poista

Kiitos kommenteista :)