keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Kärhöjen kauneutta

 Kuiva kesä on vaikuttanut kärhöihin yllättävän vähän, vain yhtä niistä olen kastellut mutta muut ovat saaneet selvitä omillaan. Vettä on tullut kuukauden sisään kaksi kertaa, yhteensä n. 10mm. Ei siis yhtään mitään kun helteisiäkin päiviä on riittänyt. Kymmenen vuorokauden sääennusteessa ei ole tällä hetkellä yhtään sadepäivää.

Kun katsoo kärhöä 'Margaret Hunt', ei voisi kuunaan kuvitella mikä kuivuus puutarhaa riivaa. Tämä se kukkii oli kuivaa tai märkää, satoi tai paistoi.
Ihan uskomaton kärhö. Ilmeisesti osui maan suhteen sopivaan kasvupaikkaan kivimuurin viereen. Juuristo on varjossa koko päivän mutta itse kasvi kylpee auringossa.
Viime kesänä istutetuista kärhöistä osa kukkii ja osa ei. Tämä on euron löytö rautakaupasta. Lajike on nimilapun mukaan 'Piilu'. Taitaa olla kukan perusteella juuri se. Tämän kaveriksi olisi kiva istuttaa toinen kärhö, ehkä valkokukkainen?
Tarhaviinikärhö 'Purpurea Plena Elengans' syötiin talvella täydellisesti poikki. Kärhön kasvuvoima on ollut ihan hillitön. Se huitelee jo kahdessa metrissä tuuheana patsaana kiertyen tukensa yli viereiseen marjaomenapuuhun. Ensimmäiset kukat ovat auki ja nuppuja on kymmeniä ellei jopa yli sadan.
Kukat ovat kauneimmillaan silloin kun eivät ole vielä täysin auki.
Kärhö 'Comtesse de Bouchaud' onnistui hankkia vasta toisella kertaa. Onneksi yritin uudestaan, tykkään tästäkin kärhöstä todella paljon. Kärhö kärsi pienistä vihreistä madoista mutta sain häädettyä ne pois. Kukkia on tulossa lisää matovaurioiden korjaannuttua. Tämä on istutettu samaan tukeen 'Ruby' alppikärhön kanssa. Nyt mietin kumman siirrän pois, onko ehdotuksia tai hyviä vinkkejä siirtoon? Siirto siksi, että alppikärhö kukkii vanhoilla versoilla mutta loistokärhö ei. Parempi laittaa kaksi samaa kuin erilaiset yhteiseen tukeen.
Rosarion nimetön kärhö on sekin mieluinen. Ihana tumma väri ja suurien kukkien pinta on kuin samettia.
Kokoonsa nähden kärhö tekee valtavasti kukkia.
'Madame Julia Correvon' on erityistarkkailussa vihertyvien kukkiensa takia. Nyt näyttää siltä, että kaikki uudet kukat ovat normaaleja viininpunaisia. Helpotus, sillä se tarkoittaa kärhön elon jatkumista. Alun epämuotoiset kukat taitavat olla vain seurausta kylmästä kasvupaikasta avomaalla.
'Abundance' kärhö tekee pienen pienet viininpunaiset kukat. Se on aivan ihana. Juurtumiseen meni vuosia  ja vasta tänä kesänä kärhössä on enemmän kuin muutama kukka.

Kasvihuoneessa odottelee kaksi kärhön maahan pääsyä, samoin istuttamista odottavien kasvien joukossa on yksi tavallinen alppikärhö. Silti tekisi mieli hankkia pari uutta, voisi laittaa maahan pareittain niin näyttäisi kivalta, koska koskaan ei tiedä kasvavatko tuuheasti vai eivät.



24 kommenttia:

  1. Vau, sinulla on Kruunuvuokon kaltainen kärhömaailma hyvällä alulla. Ihania kaikki ja erityisesti viimeisen kuvan Abudance.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvällä alulla on mutta Margaret on ainut joka ymmärtää vetää täysillä :D

      Poista
  2. Upeasti kukkivia kärhöjä! Kuivuus ei todellakaan näytä kärhöjä haittaavan - vaikka tokihan me niitä olemme erityisesti kastelleet :) Pitävät tästä kesän lämmöstä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ovat nyt pelastus, ovat nauttineet auringosta.

      Poista
  3. Ihanat <3 Arboretumin nimetön kärhö näyttäisi kovasti 'Rouge Cardinalilta'. 'Piiluksi' arvelemasi on melko varmasti juuri se.
    Suosittelen siirtämään mieluummin alppi- kuin jalokärhön, jos jompi kumpi pitää siirtää. Pintajuurisena alppikärhö on helpompi siirrettävä eikä se ole muutenkaan niin kranttu häiriötekijöille. Jos sitä tarvitsee leikata, niin kannattaa tehdä se pian, niin se ehtii tehdä uutta versoa ennen talvea eikä ensi kevään kukinta ole välttämättä ihan kokonaan menetetty.
    Hieno juttu, että 'Madame Julia Correvon' on nyt tehnyt normaaleja kukkia. Joku alkukesän kylmä yö oli melko varmasti syypää epämuodostuneisiin kukkiin. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rouge Cardinal on mahdollista, sitä olen itsekin miettinyt. Alppikärhö lienee parasta siirtää, se kestää siirtämistä vaikka sitten menettäisikin yhden kesän kukinnan. Tänä kesänä kukinta menetettiin jänisten takia. Siirron joudun jättämään syksyyn kunne saadaan hiukkasen kosteampaa maata, tuosta kuivasta savimaasta ei kaiva nyt mitään pois. Correvon kasvaa todella hallanarassa paikassa, siinä syy outoihin kukkiin. Pitää miettiä onko sille laitettava harso suojaksi keväisin.

      Poista
  4. Upeaa kärhöjen kukintaa!
    Meilläkin on tuollainen tumma nimetön, joka kukkii omenapuussa:) Se on ainut isokukkainen, joka meillä on viihtynyt. Viinikärhöt eivät ole meillä vielä kukassa, mutta nuppuja löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tumma nimetön on tosi kaunis, sekin juroi pari vuotta mutta nyt ei ole juromisesta tietoakaan.

      Poista
  5. Ihania kärhöjä sinulla onkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ilahduttavan moni selvisi taas talven koettelemuksista.

      Poista
  6. Aivan ihanaa kärhöjen kukintaa. Hienoa. ❤️❤️

    VastaaPoista
  7. Monsteri-Margareetta on taas vauhris :) Ja niin näyttää olevan muukki,jopa nua nuarekki. Kyllä mulla kronuu useemmiten usian vuaren, vaikka muka kaikkien taiteen sääntöjen mukahan istutanki. Tairan kans uusia tuan Comtessen. Sitei oo näkyny parihin kesähän.
    Hianua kukintaa erellises postaukses.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monsteri-Margareta on taas vauhdissa eikä sitä pysäytä mikään :D Ihmettelen kyllä sen elinvoimaa tässä savipuutarhassa. Comtesse on hieno, voi että odotan miten se loistaa sitten kun on täydessä kukassa.

      Poista
  8. On mahtavat kärhöt. Selvästi jossain on ollut vielä kosteutta, kun ovat kasvaneet. Minä olen usein laittanut pieniä alkuja useamman samaan tukeen ja katsonut, mitkä kasvavat. Tuolla keinolla kasvaakin pari samaa kärhöä ihan lähekkäin, mikä ei suinkaan ollut tarkoitus. Seuraavan ajattelin ostaa kukkivana, jotta kaikki kärhöt eivät olisi samaa lajiketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savi mullan alla taitaa olla vieläkin joissain paikoissa kosteaa kevään runsaiden sateiden jäljiltä. Kärhöistä ei ikinä tiedä kasvatko hyvin vai huonosti, sehän se juuri on. Jos laitat kaksi samaan niin varmasti kasvavat hyvin ja jos laitat erikseen niin riutuvat vaan.

      Poista
  9. Hienoja kärhöjä ja niiden kukintaa.
    Ehkä todella kannattaa istuttaa niitä pareittain kun kasvusta ei aina tiedä.

    VastaaPoista
  10. Olen miettinyt ihmeissäni, että miten täällä meilläkin ilman sadetta on luonto kestänyt näinkin hyvin tätä kuivuutta. En ole voinut enää kastella viljelmiänikään ollenkaan, mutta esim. koivuissakin on yhä vihreät lehdet, jostain ne vielä vettä saavat. Yhtään ei ole kuumuusjakson jälkeenkään täällä satanut eli aika ihmeellinen on tuo luonnon selviäminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain kummasta vettä on riittänyt joissain kohdin puutarhaa. meillä on muutama koivu ihan keltainen, osa jopa ihan lehdettömiä. Kaivossa meillä riittää vettä mutta sadevesiastiat kumisevat tyhjyyttään. Onneksi ensi viikolle on luvassa sadetta.

      Poista
  11. Ihania, ihania kärhöjä! Itse olen onnistunut vasta yhden kärhön kasvatuksessa. Neljä vuotta sitten keväällä istuttamani Polish spirit kukki jo ensimmäisenä vuonna ja kukkii kauniisti ja runsaasti tänä kuumana ja kuivana kesänäkin. Istutin kolme kärhön lisää vuoden päästä, mutta istutusaika oli elokuun lopulla. Nyt on jo toinen kesä ja ne kasvattavat vain 2-3 noin metristä versoa, mutta eivät kuki (toinen Polish spirit, Etoille Violette ja Purpurea Plena Elegans). Puutarhani pohjamaa on moreenia. Kun iskee lapion maahan, on ohuen humuskerroksen alla vain kiviä. Olen kuitenkin kaikille kärhöille kaivanut isot ja syvät kuopat, laittanut pohjalle kanankakkaa ja kalkkia ja käyttänyt istutukseen kaupan lannoitettua ja kalkittua puutarhamultaa. Mitä arvelet, vaikuttaako istutusajankohta noin paljon? Toinen asia, jota olen pohtinut. Pitääkö viinikärhöjä leikata istutuksen yhteydessä?
    -Mummopuutarhuri vyöhykkeeltä 1b

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus kärhöt jurovat pitkään. Itse yritän välttää kärhöillä kaupan multaa sillä se sisältää liikaa turvetta, voisiko sillä olla vaikutusta? Meillä on pohjalla hyvä savimaa joka pidättää kosteutta. En ole leikannut mitään kärhöjä istutuksen yhteydessä, siitä en osaa sanoa onko oikea tapa vai ei. Kärhöissä kai olennaista on riittävän syvä istutussyvyys.

      Poista
  12. Minäkin olen täällä ihaillut kärhöjä onnellisena. Sinun kärhösi ovat jo suurempia ja kukkivat runsaammin, joten ymmärrettävästi olet niihin hyvin tyytyväinen ja sietää ollakin! Minustakin nimetön näytti kovasti Rouge Cardinalilta.
    Pitää laittaa näitä nimiä mieleen, jos sattuu vastaan tulemaan. Kärhöjä ei varmaan voi olla liikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöjä ei voi olla liikaa, antavat puutarhaan ihanaa kukkaloistetta.

      Poista

Kiitos kommenteista :)