lauantai 6. kesäkuuta 2020

Vanhoja ja uusia tuttavuuksia

Ensimmäinen pionin kukinta meni tänä vuonna kesäkuulle. Siirsin kaikki suurimman kuolanpionin kasvustot uuteen paikkaan ja se menetti siinä samalla kukintansa. Jonain vuosina kuolanpioni on aloittanut jo toukokuussa kukintansa. Yläpihalla kasvaa ensimmäisenä kukkaan ehtinyt pioni, nimetön kaunotar.
 Siinä se on. Tekee peräti kaksi kukkaa ja toisen kukan yhteydessä on kaksi sivukukintoa. Olen ostanut tämän taimiharrastajan pihasta muutama vuosi sitten.
 Niin kaunis, että ansaitsee toisenkin kuvan. Kukan väri muuttuu valkoiseksi kukinnon vanhetessa.
 Myös mustaluumu, Prunus cistena on vanha tuttavuus. Minulla pensas eikä puu mutta kukkia on taas enemmän kuin koskaan ennen.
 Arboretumiin viime kesänä perustettu kivipenkki on taimitettu pääosin oman pihan jakotaimilla ja monilla alelöydöillä. Tarhakellukka 'Bell Bank' on yksi niistä. Jaoin taimipaakut vielä kahtia ennen istutusta jotta saan suuremman alan peitettyä. Kukkia on tulossa todella paljon.
Tässä kukka esiin käännettynä. Väri on huikean kaunis. Kellukoita haluaisin hankkia enemmänkin mutta taimia on huonosti saatavilla. Nämä ovat osoittautuneet kestäviksi, tai ainakin tulikellukka ja rinnepuutarhassa kasvava kellukka jonka nimi ei ole ylhäällä.
 Pionikukinnan kakkossijan sai kartanopioni. Mitaleille pääsi vaikka en niin välitä tämän homssuisesta asusta ja sinne tänne retkottavasta tyylistä. Tuet on kaivettava esiin navetan uumenista jotta pionin varret jaksavat kannatella kukkia.

Kävin mieheni kanssa viime kesänä ensimmäistä kertaa Lahden siirtolapuutarhan avoimissa ovissa. Ostin sieltä kaksi pionia joista ei osattu sanoa yhtään mitään muuta kuin että ovat pionit. Sellaiset yllätykset sopii joten ostin pionin joka kotona osoittautui kahdeksi juurakoksi. Pionit ovat hengissä ja kasvavat hyvin. Niiden juurelta nousi myös tämä vihreä taimi joka mielestäni näyttää varjoliljan taimelta. Kiva yllätys sekin sillä varjoliljoja minulla ei ole liikaa ja hyvässä lykyssä tämä on edes hitusen eri sävyä kuin minulla jo olevat varjoliljat.

Yläpihan uusi alue valmistuu hyvällä vauhdilla, instassa oli jo yksi kuvaväläytys mutta blogiin laitan kuvia kunhan saan siirrettyä muutaman kasvin sinne ja laitettua kuorikatteen paikoilleen.

18 kommenttia:

 1. Ooh, miten kaunis Bell Blank on. Minulla on tulikellukkaa ja Mai Taita. Nyt taisi tulla uusi metsästettävä.
  Sinulla pionit jo kukkivat. Minun täytyy siirtää kuolanpioni pois, sillä harmaakäenkukat ovat vallanneet puolet penkistä, eikä kuolanpionista kohta näy latvaakaan. Lienee kuitenkin helpompi siirtää kuolanpioni, kuin valloillaan kasvavat harmaakäenkukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä siirsin harmaakäenkukat ja nyt kasvaa vain yksittäisiä kasveja siellä täällä, se on aika kova siementämään, tykkään mutta toisaalta en tykkää. Toisaalta kuolanpioni on niitä pioneja jotka kestävät siirron, minun on siirretty jo pariin otteeseen. Minulla taas on 'Mai Tai' metsästyksessä, tuntuu ettei löydy mistään sillä hetkellä kun muistan sitä katsella.

   Poista
 2. Onpa kauniit pionit. Bell Bank samoin.

  VastaaPoista
 3. Hieno tuo Bell Bank, en ole koskaan nähnyt missään taimistoissa. Myös mustaluumu on minulle uusi tuttavuus, näyttää kauniilta. Voi sentään, kaiken aikaa tulee esiin ihanuuksia, mitä haluaisi itsellekin. Ei ihan taida kaikkea saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin taisin nähdä Bell Bankin viime syksynä ensimmäistä kertaa taimistolla. Mustaluumu on todella kaunis, se olisi mahtava puuna mutta on sen verran arka että olen ihan tyytyväinen että kasvaa edes pensaana. Kaikkea ei vaan saa, onneksi voi ihastella muiden puutarhoissa :)

   Poista
 4. Minulla on selvästi aukko aikaisten pionien kohdalla. Ehkä asia täytyy vielä korjata. Ihania kukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa laittaa aikaisia pioneja, monet niistä ovat vielä sellaisia ettei tarvitse tukea.

   Poista
 5. Oi, tuo Bell Bank on kaunis, pitääpä pitää silmät auki jos tulee vastaan jossain. Minä olen edelleen myös kokonaan ilman pioneja, harkinnut olen mutta toistaiseksi ei ole ollut paikkaa. Nyt kun myllättiin tuo Niittypenkki uuteen uskoon niin siihen voisi ehkä pari pionia saada... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Bell Bank' on kaunis kellukka. Pionit ovat helppoja, niitä ei tarvitse hoitaa sen erityisemmin ja tuntuvat kestävän paljon.

   Poista
 6. Uusia tuttavuuksia, kauniita! Belle Bank voisi sopia hempeän Mai Tai -kellukan rinnalle tuomaan vähän särmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai Tai on ollut hakusessa mutta onpa vaikea löytää.

   Poista
 7. Mustaluumu on jo ostoslistallani - kiitos Saaripalstan Sailan, mutta tämä vain vahvistaa, että se pitää saada. Tulikellukka on puutarhastani kadonnut, toivon saavani naapurista uuden alun. Viime keväänä ostin tarhakellukka 'Flames of Passionin' ja se kukkii tänä vuonna kyllä upeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaluumu on hieno ja siellä menestyisi paremmin kuin meidän peltoviimoissa. Kellukat kukkivat nyt hyvin paitsi mun tulikellukat.

   Poista
 8. Ihana tuo tarhakellukka. Mulle uudempi tuttavuus. Pionien loisto on muuten joka kesä odotuksen arvoinen. Pionien koti -nimisellä puutarhalla käyn ihastelemassa, kuinka paljon lajikkeita onkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionien koti- puutarhalta on tullut minulle pari pionia, sieltä saa hyvät taimet.

   Poista

Kiitos kommenteista :)