keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Ruusuja

Puutarhan ruusujen kukinta on alkanut. Rosario on kokemassa ison muutoksen sillä kolme ruusupensasta on siirtynyt arboretumin puolelle. Uudet ruusut pääsen hankkimaan ensi vuonna kunhan kaikki siirrettyjen ruusujen juurenpätkät ovat varmasti poissa.
Rosa harisonii 'William´s Double Yellow' on tällä hetkellä ruusujen kuningatar.
Ruusu näkyy tuolla lupiinien keskellä. Pensas on kasvanut muutamassa vuodessa kookkaaksi, puutarhassa sen keltainen kauneus näkyy pitkälle.
Suviruusu on navetan kivimuurilla. Ensi kertaa siinä on näin paljon kukkia. Muidenkin ruusupensaiden nuppuja kun katson, niin tästä taitaa olla tulossa ruusujen kesä.
Rosa pimpinellifolia 'Ruuhijärvi' on kylästä löydetty ruusu. Tekee mielettömän suloiset pienet vaaleanpunaiset, tiheään kerrotut kukat.
Tykkään 'Ruuhijärvi' ruusun kasvutavasta. Se tekee erittäin tiheän pensasmaisen kasvuston, kukkia on alhaalta ylös saakka. Leviää kuten sukunsa ruusut leviävät mutta ruohonleikkurilla pysyy kurissa.
'Tove Jansson' ruusun samettista kauneutta. Olen odotellut tämän juurivesoja jo pari vuotta ja vihdoin niitä on näkyvissä. Taisi mennä ruusun ensimmäiset vuodet juurien vahvistumiseen ja vasta sitten totesi, että voinpa hieman levittäytyäkin.
Tässä näkyy Toven koko paremmin. Paikkana on arboretum ja kasvukaverina on punatammi.
Tässä rosarion mylläystä. Kuvasta poiketen kolmaskin ruusu on jo siirretty. Se olikin hankalampi rasti sillä juuristo oli kasvanut yhteen Tornionlaaksonruusun kanssa. Rosarioon jäi puistoruusu 'John Cabot', Tornionlaaksonruusu, Rosa glauca 'Nova', Rosa rugosa 'Sointu' ja kirjoapteekkarinruusu Rosa mundi. Uutena on hankittu tänä vuonna Rosa gallica 'Tuscany superb' ja viime syksynä toinen ruusu jonka nimeä en tähän hätään muista. Kahdelle uudelle ruusulle on tilaa, tai kolmelle jos haluan ruusujen kasvavan toisiinsa kiinni.

Postaus on tehty bloggerin uudella versiolla, vihdoin löysin reitin siihen. Teen yleensä postaukset blogin pääsivun kautta ja sitä kautta pääsee postaukset onneksi tekemään vielä vanhan systeemin kautta, tämä uusi on kuvien lataamisen kannalta paljon hitaampi. Enkä ole yhtään varma miltä teksti näyttää julkaistuna.





15 kommenttia:

  1. Kiva, että laitoit kuvia myös ruusujen kasvutavasta. Minua kiinnostaisi kuulla, kukkivatko Tove Jansson ja ruusuorapihlaja samaan aikaan (näin kuvittelen) ja miten niiden värit sopivat yhteen? Voisi kuvitella sopivan, mutta en ole nähnyt kumpaakaan luonnossa kukkivana.
    Sinulla on paljon hienoja ruusuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tove ja ruusuorapihlaja kukkivat osin samaan aikaan, Tovessa on pääkukinta menossa ja ruusuorapihlaja lopettelee kukintaansa. Minusta värit sopivat hyvin yhteen, voisin kuvitella laittavani nämä kaksi vierekkäin. Oikeastaan olisikin aivan mainio idea, ruusuorapihlajan vieressä kasvaa ruusuherukka mutta paikka on sille huono ja olen suunnitellut sen siirtoa, tilalle mahtuisi Tove mainiosti.

      Poista
  2. Itsellä on myös Williamin keltaruusu, eilen oli isot nuput, täytyy käydä tarkistaan kukintatilanne. Se on yksi suosikeistani. Ruuhijärvi vaikuttaa söpöltä!
    Kovat tohinat päällä siellä;) Ja hyvin näkyy tekstit ja kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wiljamin keltaruusu on yksi parhaista ruusuista. Ruuhijärven suhteen olen ehkä vähän puolueellinen :)
      Tunnisteet jouduin lisäämään jälkikäteen kun en saanut niitä akalla yrityksellä kuin yhden.

      Poista
  3. Hyvin näkyvät niin tekstit kuin kuvatkin.
    Taitaa olla oikea ruusujen kesä. Harvoin Williamin keltaruusu on noin täynnä kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ärsyttävä kun kuvat piti suurentaa plus-painikkeella, en yhtään osannut arvioida mikä on todellinen koko. Enkä keksinyt miten tunnisteita saa enemmän kuin yhden, lisäsin niitä jälkikäteen vanhan bloggerin puolella. Kävin tänään Päivölän koepellolle ja siellä William oli paljon pienempi ja vähemmän kukkia, kärsi kuulemma tästä kuivuudesta.

      Poista
    2. Sama ongelma noiden tunnisteiden kanssa. Siksi siirryin takaisin vanhaan bloggeriin, ainakin toistaiseksi.
      Harkitsin, lähtisinkö Päivölään. Helteen vuoksi jäi lähtemättä. Olisi ollut kiva tavata.

      Poista
  4. Miljoona miljoona miljoona ruusua...minulla kukkii tuoalimmainen punainen, mikähän sen nimi on, kysyin sitä blogissani.
    onko tuo keltainen ruusu eka kuvassa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alimmaisen ruusun nimi on 'Tove Jansson'. Ekassa kuvassa on keltainen ruusu, se on komea ilmestys.

      Poista
  5. Upeaa ja runsasta ruusujen kukintaa.

    VastaaPoista
  6. Upea ruusuaika alkanut! Tuoksukin varmasti upea. Sinulla alkaa olla hyvä määrä ruusuja ja vielä mahtuu lisää.

    VastaaPoista
  7. Ihania nämä sinun ja Betweenin ruusupostaukset! Vesi kielellä ihastelen Ruuhijärveä ja Viljamia, ja montaa muuta. Tykkään kovasti ruusuistasi ja ne sopivat teidän isoon maalaispihaan niin täydellisesti.

    VastaaPoista
  8. Ruusujen kesä on todella tänä vuonna! Leviävät vanhan ajan ruusupensaat ovat parhaimmillaan juuri laajalla alueella, jossa ne saavat röyhistyä kaikessa rauhassa!

    VastaaPoista
  9. Kauniit ja runsaskukkaiset ruusut! 'Ruuhijärvi' on todella suloinen. Uudessa bloggerissa kuvien kokoa saa muutettua myös niin, että klikkaa kuvaa ja sen jälkeen siinä +- -painikkeiden vieressä olevaa kynänkuvaa, jossa lukee vaihda. Sieltä voi valita koon samalla lailla kuin vanhastakin bloggerista. Järjettömän monimutkaista minusta, mutta kai siinäkin on joku ajatus ollut taustalla. Ehkä. Postauksen voi esikatsella oikeassa ylänurkassa julkaise-painikkeen vierestä silmän kuvasta. Ainakin toistaiseksi esikatselu on pitänyt paikkansa ja julkaistu versio on täsmälleen saman näköinen. Minua häiritsee se, että välillä tämä uusi blogger heittää kuvia ja tekstiä ihan miten sattuu. Haluaisin, että kuvat on keskitetty ja tekstit tasattu vasempaan reunaan, mutta blogger saattaakin yhtäkkiä päättää, että laitetaanpa tämä kappale keskitettynä ja tuo kuva heitetään oikeaan reunaan. Ärsyttävää! Toivottavasti joku tekee asialle jotakin.

    VastaaPoista
  10. Tuo William's Douple Yellow on aitten poikkeuksellisen kaunis! Harvoin tapaa keltakukkaista ruusua.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)