lauantai 3. syyskuuta 2016

Kauden loppu

Kasvimaalla alkaa olla tämän satokauden loppu. Syötävää vielä löytyy mutta paljon on jo syötykin. Sipulit on korjattu kaikki pois, kuten myös herneet ja valkosipulit. Tänään keräsin viimeiset härkäpavut. Porkkanaa on vielä runsaasti vaikka sitä on syöty kyllästymiseen asti. Äsken ryöppäsin keltaista porkkanaa pakastimeen yhden 5 litran kattilallisen. Kesäkurpitsat uhmaavat säätä ja löysin lehtien lomasta vielä 9 kurpitsan alkua. Sen siitä saa kun ei raaski heittää yhtään taimea pois vaan istuttaa kaikki.
 Kasvihuoneen näkymät on jo aika ankeat. Tomaateista on karsittu kaikki lehdet ja ne on latvottu. Nyt odotellaan enää viimeisten tomaattien kypsymistä. Paprikoihin on tullut komeita paprikoita mutta jostain syystä kaikki mätänevät ennen kypsymistään. Kerrankin kun päästiin edes raakileisiin. Kasvihuonekurkkua on ostettu kaupasta viimeksi heinäkuussa, sen suhteen on oltu viikkoja omavaraisia. Vesimelonin kasvatus sujui surkeasti. Kukan teki ja siihen jäi. En tiedä oliko samettikukkien vai minkä ansiota niin tuhoötököitä ei ollut tänä vuonna kasvihuoneessa lainkaan.
 Tomaateista kirsikkatomaatti "Sweet Million" on ollut erityisen makean makuinen, se on peukutettu jatkoon tuleville vuosille. Isoista tomaateista "Moneymaker" ei pettänyt tänäkään vuonna, sitäkin tulee jatkossa mutta muut lajikkeet taitavat vaihtua uusiin.
Kasvimaan ylälohkosta olen kääntänyt suurimman osan, alalohkosta noin puolet. Olipan mukavan kevyttä puuhaa parin vuoden takaiseen kääntämiseen. Kyllä huomaa että kompostin, turvelannan ja syksyn lehtien lisääminen vuosittain on parantanut maata. Ja lierojakin on nyt reilusti. Käytävillä olleet oljet jätin paikoilleen. Käytävät kun eivät välttämättä vaihda paikkaa niin saavat ensi kesänä vain uuden kerroksen katetta päälleen. Talveksi haravoin lehtiä koko kasvimaan päälle. Aika kivasti maatuvat talven aikana ja loput kesän mittaan.

Vielä pitäisi miettiä mihin kohtaan kasvimaata laitetaan tänä vuonna talvivalkosipulit. Viime talven paikka ei ollut yhtä hyvä kuin edellisen joten ehkä palataan siihen edelliseen eli mansikkamaan reunaan.

16 kommenttia:

  1. Upeaa satoa olet saanut. Kyllä itse kasvatetut vihannekset maistuvat! - Kaunista viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itse kasvatetut voittaa aina muiden kasvattamat.

      Poista
  2. Lohdullista kuultavaa, että kääntäminen helpottuu jo parin vuoden jälkeen jos lisää lehtiä ja kompostia. Itselläni on savimaa ja kääntäminen aika raskasta vielä. Lehtiä taas menossa maan päälle talveksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savimaa on meilläkin, siksi aloin parantamaan maan laatua. Ja todella, parissa vuodessa helpottaa. Madot tekevät työt talven aikana kunhan niitä ruokkii lehdillä.

      Poista
  3. Onpa kumminkin kauniita punaisia tomaatteja, vaikka onkin jo harvan näköistä kasvihuoneessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit ovat kypsyneet tänä vuonna aikaisin. Alkaa olla sato syötynä. Tuvan pöydällä on kaksi isoa kulhoa isoja tomaatteja odottamassa että ehtisin keittää ne tomaattikastikkeeksi. Huomenna on pakko ehtiä etteivät pilaannu.

      Poista
  4. Omat tomaatit ja kurkut maistuvat aina parhaimmilta.

    VastaaPoista
  5. Hieno sato 👍 Minun sato jäi kovin vaatimattomaksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaatimatonta se on joskus meilläkin, etenkin kaalikasvien suhteen.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Tomaatit ovat olleet tänä vuonna ihan hyviä, paria lajiketta en kyllä jatkossa ota käyttöön.

      Poista
  7. Kyllä kasvattaja saa olla iloinen punaposkisista tomaateista sun muista vihanneksista. Valkosipulien istutus alkaa kohta olla ajankohtaista. Aion laittaa istukkaat kasvilavaan. Vai olisiko avomaa parempi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin että avomaa on parempi, valkosipuli tarvitsee syvän maan.

      Poista
  8. On teillä tullut varmasti hieno sato kaiken kaikkiaan. Mielenkiinnolla odottaisin juttua talvivalkosipuleista. Enpä ole kuullutkaan moisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvivalkosipuli on nimitys valkosipulille joka istutetaan syksyllä, näillä seuduilla lokakuun huitteilla. Kynsi maahan ja seuraavana kesänä se kasvaa valkosipuliksi. Nimi tulee siitä että ihan tavallinen valkosipuli viettää talvensa maassa. Kokeilkaa Idurissa, vaatii vain erittäin runsaan lannoituksen ja istutuksen 5-8cm syvyyteen. Muuten kasvaa ihan itsekseen.

      Poista

Kiitos kommenteista :)